© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Smrečica iz brusnično-pomarančnih polžkov

Smrečica iz brusnično-pomarančnih polžkov

Čas priprave 1 h 30 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 polžkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2,75 dl polnomastnega mleka
  • 50 g masla
  • 450 g moke za kvašeno testo
  • 21 g svežega kvasa
  • 50 g + 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • olje za posodo in folijo
  • 200 g ohlajenega marcipana
  • sok in nastrgana lupinica 1 pomaranče
  • 100 g svežih brusnic (ali odtajanih zamrznjenih)
  • 100 g + 1 žlica suhih brusnic
  • 40 g pistacij
  • zlata jedilna barva v razpršilu (po želji)
  • 3 žlice marelične marmelade
  • 150 g sladkorja v prahu

Sestavine

  • 2,75 dl polnomastnega mleka
  • 50 g masla
  • 450 g moke za kvašeno testo
  • 21 g svežega kvasa
  • 50 g + 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • olje za posodo in folijo
  • 200 g ohlajenega marcipana
  • sok in nastrgana lupinica 1 pomaranče
  • 100 g svežih brusnic (ali odtajanih zamrznjenih)
  • 100 g + 1 žlica suhih brusnic
  • 40 g pistacij
  • zlata jedilna barva v razpršilu (po želji)
  • 3 žlice marelične marmelade
  • 150 g sladkorja v prahu

Postopek

1

Maslo narežemo na kocke. V kozici segrejemo mleko, da se iz njega začne dvigati para, vendar naj še ne zavre. Odstavimo ga z ognja in vanj zamešamo maslo, da se stopi. Mešanico postavimo na stran, da se nekoliko ohladi.

2

Medtem v večji skledi ali v skledi namiznega mešalnika zmešamo moko, nadrobljen kvas, 50 g sladkorja, cimet in žličko soli. Še toplo mleko prilijemo suhim sestavinam in zmešamo, da nastane lepljivo testo. V mešalniku ga gnetemo 5 minut ali pa ga postrgamo na delovno površino in gnetemo 10 minut z rokami, da postane testo gladko in prožno. Nato ga predenemo v čisto, z oljem premazano skledo in pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo. Testo postavimo na toplo mesto, kjer naj vzhaja 1 do 2 uri oziroma tako dolgo, da se njegova prostornina podvoji.

3

Pistacije sesekljamo. Največji plitvi pekač, ki ga imamo, obložimo s papirjem za peko. Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljamo v pravokotnik, velik približno 30 x 40 cm. Po vsej površini nastrgamo marcipan in nanj potresemo pomarančno lupino, sveže brusnice, 75 g suhih brusnic, 25 g pistacij in 3 žlice sladkorja. Testo tesno zvijemo po dolgem, da dobimo zavitek. Ko nehamo zvijati, rob testa tesno pritisnemo ob testo pod njim, da se sprimeta.

4

Z dolgim ostrim nožem prerežemo zavitek na polovico, nato na četrtine in nazadnje še vsako četrtino na tri kose, tako da dobimo 12 enako velikih kosov. Razporedimo jih po pekaču z odrezano stranjo navzgor v obliki drevesa, pri čemer uporabimo en kos za deblo. Med polžki pustimo malo prostora, ker se bodo med peko razlezli. Pazimo, da je stisnjeni rob testa pri vsakem polžku obrnjen proti središču drevesa, sicer bi se med peko lahko odlepil in odvil. (Ostal nam bo en polžek, ki ga položimo ob drevo in spečemo sočasno – ta je nagrada za kuharja!) Polžke pokrijemo z enim ali dvema kosoma naoljene prozorne kuhinjske folije in jih pustimo vzhajati še 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da se njihova prostornina podvoji in se začnejo dotikati.

5

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač postavimo na sredo pečice in pečemo 20 do 22 minut, da se polžki zlato rjavo obarvajo. Medtem segrejemo marmelado skupaj z 2 žlicama vode, da postane tekoča, in pustimo, da se nekoliko ohladi. Sladkor v prahu zmešamo s toliko pomarančnega soka, da nastane gosta glazura, ki jo nato nadevamo v majhno vrečko za brizganje ali plastično vreč- ko za shranjevanje živil. Pistacije po želji popršimo z zlato jedilno barvo v razpršilu.

6

Ko so polžki pečeni, počakamo 15 minut, nato pa jih premažemo z mareličnim premazom. Vrečki za brizganje odrežemo konec in polžke okrasimo z glazuro v poljubnem vzorcu. Potresemo jih s preostalimi pistacijami in suhimi brusnicami. Preden postrežemo, počakamo 10 minut, da se premaz strdi. V nepredušno zaprti posodi jih lahko hranimo do 3 dni.

Priljubljeni recepti

Testenine z zelenjavno omako

Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.

1 h
Enostavno

Ribezovi krofki

40 min
Enostavno

Lososova rižota z limono

Limona izvrstno dopolnjuje lososa.

25 min
Enostavno

Rezanci udon z rakci

Hitro pripravljeni rezanci z rakci bodo odlični za malico, kosilo ali večerjo

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.