
Kaj boste skuhali danes?
Vietnamski zvitki s kozicami
Vietnamski zvitki s kozicami

Sestavine
omaka
- 2 stroka česna
- 1 majhen rdeč čili
- 1 žlica drobno nasekljanega ingverja
- 1 žlica rjavega drobnega sladkorja
- 3 žlice ribje omake
- sok 1 limete
zvitki
- 100 g riževih ali steklenih rezancev iz fižolovega škroba
- 12 listov riževega papirja
- pest metinih listov
- 18 kuhanih kozic
- 2–3 večjih listov solate ledenke
- 1 korenček
- 75 g kumare
- pest koriandra
- pest tajske bazilike
- pest drobnjaka
- 50 g fižolovih kalčkov

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
omaka
- 2 stroka česna
- 1 majhen rdeč čili
- 1 žlica drobno nasekljanega ingverja
- 1 žlica rjavega drobnega sladkorja
- 3 žlice ribje omake
- sok 1 limete
zvitki
- 100 g riževih ali steklenih rezancev iz fižolovega škroba
- 12 listov riževega papirja
- pest metinih listov
- 18 kuhanih kozic
- 2–3 večjih listov solate ledenke
- 1 korenček
- 75 g kumare
- pest koriandra
- pest tajske bazilike
- pest drobnjaka
- 50 g fižolovih kalčkov
Postopek
Česen drobno nasekljamo, čiliju odstranimo semena, če ne želimo, da je preveč pekoč, in ga drobno nasekljamo. Omako za pomakanje pripravimo tako, da česen, čili, ingver in sladkor zdrobimo v možnarju, nato vmešamo še ribjo omako in sok limete. Po želji lahko vse skupaj zmešamo tudi v manjšem mešalniku.

Riževe rezance za 15 minut namočimo v vroči vodi, nato jih dobro odcedimo. Pripravimo vse sestavine za nadev, tako da jih bomo imeli pri roki. Kozice razpolovimo po dolžini, liste solate natrgamo na 12 delov, korenček in kumaro pa narežemo na paličice.

Ko pripravimo vse sestavine, pomočimo rižev listič za zvitke v vročo vodo, da se v celoti zmehča (približno 10 do 15 sekund) nato ga položimo na kuhinjsko krpo, da se odcedi.

Rižev listič položimo na desko. Na en konec lističa položimo nekaj metinih listov in tri polovice kozic.

Na kozice položimo nekaj solate, nato nekaj rezancev, palčke korenčka in kumare, malo zelišč in na koncu še kalčke. Pazimo, da ni preveč nadeva, saj bomo imeli sicer težave pri zvijanju.

Rob riževega lističa, ki nam je najbližje, dvignemo in ga zavijemo čez nadev, ki ga držimo s prsti, da nam ne uide, zvitek pa začnemo tesno zvijati.

Ko smo približno na polovici, zavihamo zunanja robova zvitka na noter, čez nadev, tako da je zvitek popolnoma zaprt z vseh strani.

Tesno zvijamo naprej, da porabimo ves listič. Zvitke na polovici diagonalno prerežemo na pol in postrežemo z omako.

Nasvet
Okrogle riževe lističe lahko kupimo v različnih velikostih. Večji lističi so primernejši, saj jih lažje zvijamo.
Nadevi
Poigrajte se z nadevi in ustrezite različnim okusom! Namesto kozic se lahko odločite tudi za rezinice pečene račke ali rožnato pečene govedine, zelenjavni mešanici lahko dodate trakove rdeče paprike in na tanke trakove narezano mlado čebulo, v zvitkih pa se odlično znajde tudi eksotično sadje kot sta mango ali papaja, če dodate sesekljane arašide, pa bodo zvitki prijetno hrustljavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom
Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.
Najboljši veganski sendvič
Veganska različica slavnega sendviča BLT (bacon – slanina, lettuce – solata, tomato – paradižnik) je pripravljena z gobami in domačo vegansko majonezo.
Aromatičen jabolčni sirup s pomarančo in nageljnovimi žbicami
Sladki sirup je lahko tudi simpatično darilce