Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Najpogostejše napake pri peki mesa na žaru in kako jih odpraviti


M.K.
12. 5. 2025, 10.33
Posodobljeno
11:55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav se zdi priprava hrane na žaru sila enostavna, zahteva kar nekaj znanja in spretnosti, ključnega pomena pa so tudi sveže in kakovostne sestavine.

Kako poskrbeti, da bo meso z žara vedno ravno prav pečeno in sočno
Profimedia
Kako poskrbeti, da bo meso z žara vedno ravno prav pečeno in sočno

Sezona piknikov je odprta in čas je, da goste navdušite s pravo žar pojedino. A čeprav se morda zdi, da je peka čevapčičev, pleskavic, stejkov, žar klobas, rebrc, vratovine, in ostalih žar dobrot, mala malica, temu v resnici ni čisto tako. Na žaru pečeno meso je namreč lahko hitro presuho, preveč ali premalo začinjeno, premalo pečeno, morda celo zažgano.

Prav zato smo sestavili seznam najpogostejših napak, ki se nam dogajajo pri peki mesa na žaru in poiskali nasvete, kako se jim učinkovito izogniti.

Ni vsako meso primerno za žar

Osnovni predpogoj za uspešen piknik so kakovostne sestavine. Pri tem velja staviti na mesne izdelke lokalnega izvora, ki so polnejšega okusa in niso prepotovali več sto kilometrov do naše kuhinje. Na srečo se v Sloveniji  lahko pohvalimo z bogato zakladnico mesnih izdelkov lokalnih ponudnikov, ki slovijo po najvišji kakovosti.

Tudi v Panviti so pripravljeni na vse želje in potrebe mojstrov žara – tako s preverjenimi žar klasikami, kot številnimi okusnimi AVE novostmi letošnje sezone. Klasične AVE Grill dobrote so dobro poznane in priljubljene pri vseh, ki prisegate na kakovostno meso z odličnim okusom. Le kdo ne pozna njihovih legendarnih čevapčičev in pleskavic klasik, leskovačkih čevapčičev in pleskavic ter sarajevskega programa, pripravljenega iz 100 % govedine.

Izjemno priljubljeni so tudi tanjši sarajevski čevapčiči, ki omogočajo hitro pripravo in pridejo še kako prav takrat, ko pred žarom stoji dolga vrsta lačnih gostov. Za vse tiste, ki želijo z enim zamahom napolniti lepinjo, pa so prava izbira okusni banjaluški čevapčiči, seveda pa ne gre pozabiti niti na priljubljene žar klobase (tudi s sirom) in nepogrešljive uštipce.

Poleg dobro poznanih in že uveljavljenih AVE Grill klasik je Panvitina razvojna ekipa tudi letos poskrbela za bogat nabor privlačnih novosti, ki bodo popestrile vaše piknike in dvignile izkušnjo peke na žaru na višjo raven. Prepričani smo, da boste z veseljem vrgli na žar sladka in sočna medena rebrca, pa mehko in okusno marinirano svinjsko vratovino ter carsko marinirano meso bogatih okusov. Prav gotovo se bo to poletje na žaru znašel tudi AVE Grill svinjski hitri stejk, pravi gurmani pa bodo kar cmokali od navdušenja, če jim pripravite premium goveji rib eye in mariniran rostbif.

Premium goveji rib eye AVE Grill je poslastica za prave gurmane.
Arhiv naročnika
Premium goveji rib eye AVE Grill je poslastica za prave gurmane.

Hladno meso? Nikar!

A da bodo pečene dobrote res božanskega okusa in ravno prav sočne, je treba znati pravilno ravnati z njim. Če meso za peko na žaru hranite na hladnem, je pomembno, da ga vsaj 20 - 30 minut pred načrtovano peko vzamete iz hladilnika in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo. V kolikor boste pripravljali meso iz zamrzovalnika, ga je najbolje večer prej vzeti iz zamrzovalnika in ga v shraniti v hladilnik. Nepredušno zaprto zamrznjeno meso lahko odmrznete tudi v hladni vodi.

Meso pred peko ustrezno marinirajte, da bo sočno in bogatega okusa, ali pa v trgovini izberite že pripravljene dobrote za peko na žaru. Vsi Panvitini novi izdelki AVE Grill so pakirani v moderno in uporabnikom prijazno skin-pakiranje, ki preprečuje iztekanje marinad in omogoča optimalno zorenje mesa. Tako izdelki ohranjajo svojo kakovost, intenziven okus in sočno teksturo vse do trenutka, ko jih položite na vroče rešetke. Tik, preden meso položite na žar, ga popivnajte oziroma osušite s papirnatimi brisačkami.

Prenizka ali previsoka temperatura žara

Naj si bo električen plinski ali tisti na oglje – predpogoj za zlatorjavo zapečeno meso na žaru s sočno sredico je pravilna temperatura žara. Največkrat se zgodi, da žar prižgemo prepozno in so rešetke na žaru v trenutku, ko nanje položimo meso, premalo segrete. V takem primeru se meso, prime na kovino, kar povzroči nemalo težav z obračanem mesa in neenakomerno peko.

Čas je za nepozabne zabAVE - z AVE Grill dobrotami
Arhiv naročnika
Čas je za nepozabne zabAVE - z AVE Grill dobrotami

A tudi previsoka temperatura žara ne bo dala želenih rezultatov, saj je lahko meso navzven videti pečeno, znotraj pa utegne biti še povsem surovo. Upoštevajte tudi, da manjši kosi mesa potrebujejo za peko manj časa, večji pa več. Če niste prepričani, kako dolgo pustiti posamezni kos mesa na žaru, si omislite termometer za hrano, s katerim lahko ves čas preverjate središčno temperaturo mesa Ta bo namreč najbolj točno pokazala, kdaj je meso navzven ravno prav zapečeno, znotraj pa še vedno sočno.

Pogosto obračanje mesa

Tudi (pre)pogosto obračanje mesa lahko vodi v izgubo sočnosti in premalo pečeno sredico. Perutničke, čevapčiči in ražnjiči na primer potrebujejo kar nekaj časa za peko, a je dovolj, da jih vmes le enkrat ali dvakrat obrnete. Večji kosi mesa so pripravljeni za obračanje takrat, ko se ne prijemajo več na rešetke in so s spodnje strani lepo zapečeni.

Pomembno je tudi, da mesa med peko ne pritiskate na rešetko s prijemalko z mislijo, da bo tako prej in bolje pečeno, saj na ta način ne pospešite peke, temveč iz mesa iztisnete sokove, ki mu dajejo sočnost.

Ne hitite s postrežbo

Ko je meso pripravljeno, ga odstavite z žara in pustite počivati nekaj minut. Rezanje prevročega mesa namreč ni nevarno le za opekline, temveč povzroči tudi izgubo sokov, ki se razlijejo po rezalni deski in krožnikih. Še posebej večji kosi mesa rabijo počitek, da se sokovi v notranjosti zgostijo in enakomerno razporedijo, kar poskrbi za sočnost. Če vas skrbi, da se bo meso med počivanjem preveč ohladilo, ga lahko tik pred serviranjem za nekaj sekund ponovno postavite na ogret žar.

Bi radi to poletje na žar pikniku gostom postregli nekaj posebnega? Pripravite carsko meso z mlečnimi kumarami!

AVE carsko meso
Arhiv naročnika
AVE Grill carsko marinirano meso se lahko pohvali z bogastvom okusov.

Potrebovali boste:

  • AVE CARSKO MESO
  • 1 svežo kumaro
  • 1 strok česna
  • 100 g jogurta
  • 50 g kisle smetane
  • mleto sušeno rdečo papriko - ostro
  • poper
  • sol

Priprava:

Kumare narežite na kockice jih rahlo osolite. Pustite 30 minut, da izpustijo vodo in se nekoliko zmehčajo. Vodo odlijte.

V skledi zmešajte kumare, iztisnjen strok česna, rdečo papriko, jogurt in kislo smetano. Rahlo poprajte in dobro premešajte. Postavite v hladilnik.

Preden boste meso uporabili, ga pustite eno uro na sobni temperaturi. Ker je meso marinirano, ga po potrebi dodatno solite na koncu. Preden boste izdelek uporabili, ga pustite eno uro na sobni temperaturi.

Meso postavite na ogreti žar. Na vsaki strani ga pecite 5-7 minut in nato odstavite. Razrežite na grižljaj velike kose in postrezite skupaj z ohlajenimi mlečnimi kumarami.

Vsebino omogoča Panvita, d. o. o. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.