
Slivov semifreddo z mandljevimi piškoti
Prikupno marogast
Slivov semifreddo z mandljevimi piškoti
Prikupno marogast

Sestavine
- 450 g zrelih sliv ali ringlojev
- 350 g sladkorja
- 2 beljaka velikih jajc
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 85 g mehkih amarettov (italijanskih mandljevih piškotov)

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 450 g zrelih sliv ali ringlojev
- 350 g sladkorja
- 2 beljaka velikih jajc
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 85 g mehkih amarettov (italijanskih mandljevih piškotov)
Postopek
Slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in jih damo v kozico z 2 žlicama vode in 110 g sladkorja. Pokrijemo s pokrovko in na srednji temperaturi kuhamo 10 minut, da se slive zmehčajo. Rahlo jih ohladimo, nato jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Slive pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo lupine. Ohladimo.
Preostali sladkor stresemo v kozico z 1,5 dl vode in ga med segrevanjem na nizki temperaturi stopimo. Kuhamo 5 minut, da mešanica doseže 120 °C (uporabimo kuhinjski termometer).
Pripravimo osnovo za meringo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Še naprej stepamo in v sneg previdno prilijemo sladkorno zmes, da dobimo gosto meringo. V drugi skledi nežno stepemo sladko smetano in previdno vmešamo liker, pretlačene slive, grobo nadrobljene piškote in meringo. Pekač velikosti 30 x 20 cm obložimo s prosojno kuhinjsko folijo in vanj prelijemo maso. Pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Semifreddo vzamemo iz zamrzovalnika 5 minut prej, preden ga postrežemo.