© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Retro kupa z malinami in vaniljevo kremo

Retro kupa z malinami in vaniljevo kremo

Čas priprave 40 min + ohlajanje (od tega vsaj 5 ur v hladilniku)
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 14 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

malinov žele

  • 6 lističev želatine
  • 1 bio limona
  • 150 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 4 dl vode
  • 500 g malin (če so zamrznjene, jih prej odtajamo)

vaniljeva krema

  • 8 dl polnomastnega mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 100 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 6 žlic koruznega škroba
  • 5 velikih rumenjakov
  • 150 g topljene smetane
  • 150 g zamrznjenih malin
  • 4 žlice malinove marmelade
  • 6 dl sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 300 g svetlega kolača (podolgovate oblike)
  • 120 g piškotov, polnjenih z vaniljevo kremo ali poljubnim polnilom
  • mrvice in kandirane češnje za okras (po želji)

Sestavine

malinov žele

  • 6 lističev želatine
  • 1 bio limona
  • 150 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 4 dl vode
  • 500 g malin (če so zamrznjene, jih prej odtajamo)

vaniljeva krema

  • 8 dl polnomastnega mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 100 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 6 žlic koruznega škroba
  • 5 velikih rumenjakov
  • 150 g topljene smetane
  • 150 g zamrznjenih malin
  • 4 žlice malinove marmelade
  • 6 dl sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 300 g svetlega kolača (podolgovate oblike)
  • 120 g piškotov, polnjenih z vaniljevo kremo ali poljubnim polnilom
  • mrvice in kandirane češnje za okras (po želji)

Postopek

1

Pripravimo žele. Lističe želatine damo v skledico, jih prelijemo z vodo in pustimo, da se namakajo. Limono olupimo na trakove in jo ožmemo. Medtem v kozico damo sladkor, limonovo lupinico in sok ter 4 dl vode in pustimo tekočino rahlo vreti tako dolgo, da se sladkor raztopi; medtem jo občasno premešamo. Nato dodamo maline. Ko tekočina zavre, znižamo temperaturo in pustimo, da rahlo vre 5 minut oziroma tako dolgo, da maline razpadejo. Nato mešanico precedimo v vrč. Želatino dobro ožmemo in jo primešamo malinam. Vse skupaj vlijemo na dno večje steklene sklede za serviranje s prostornino približno 2 litra (ali v kozarce za kupe) in postavimo v hladilnik za vsaj 5 ur ali čez noč.

2

Pripravimo vaniljevo kremo. Vaniljev strok po dolgem prerežemo. V kozici segrejemo mleko z vaniljevim strokom, da se iz mleka začne dvigati para. Odstavimo ga z ognja in postavimo na stran. V skledi z metlico za stepanje zmešamo sladkor, koruzni škrob in rumenjake. Vaniljev strok odstranimo iz vročega mleka in mleko počasi vlivamo v jajčno mešanico; medtem ves čas mešamo, da nastane homogena zmes. Nato jo spet vlijemo v kozico in pri nizki temperaturi rahlo mešamo, da se krema zgosti. Vmešamo topljeno smetano in vse skupaj vlijemo v skledo, površino pa prekrijemo s kosom papirja za peko, da se na kremi ne naredi kožica. Pustimo, da se ohladi, nato pa jo postavimo v hladilnik, da postane popolnoma mrzla.

3

V manjšo kozico damo zamrznjene maline in marmelado ter kuhamo 5 minut, da se maline nekoliko zmehčajo, vendar še ohranijo obliko. Odstavimo jih in pustimo, da se ohladijo. V večji skledi stepemo sladko smetano in sladkor v prahu, da dobimo rahlo, še nekoliko tekočo zmes.

4

Kolač narežemo na rezine, debele 3 cm. Razporedimo jih po strjenem želeju. Nekaj piškotov prihranimo, večino pa zdrobimo in potresemo po biskvitu. Vaniljevo kremo premešamo, da se nekoliko razrahlja, in jo polijemo po biskvitu. Vse skupaj prelijemo z malinami in ob rob sklede potisnemo cele piškote. Na to z žlico naložimo stepeno smetano in po želji okrasimo z mrvicami in kandiranimi češnjami. Sladico lahko v hladilniku hranimo do tri dni.

Topljena smetana

Je smetana, ki nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali jo nadomestimo: tretjino sladke smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.