Kaj boste skuhali danes?
Retro kupa z malinami in vaniljevo kremo
Retro kupa z malinami in vaniljevo kremo
Sestavine
malinov žele
- 6 lističev želatine
- 1 bio limona
- 150 g rjavega kristalnega sladkorja
- 4 dl vode
- 500 g malin (če so zamrznjene, jih prej odtajamo)
vaniljeva krema
- 8 dl polnomastnega mleka
- 1 vaniljev strok
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 6 žlic koruznega škroba
- 5 velikih rumenjakov
- 150 g topljene smetane
- 150 g zamrznjenih malin
- 4 žlice malinove marmelade
- 6 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 300 g svetlega kolača (podolgovate oblike)
- 120 g piškotov, polnjenih z vaniljevo kremo ali poljubnim polnilom
- mrvice in kandirane češnje za okras (po želji)
Še en hit? Ustvarjalec dubajske čokolade presenetil z novim okusom
Priljubljenost dubajske čokolade kar ne pojenja, a na obzorju se že svita nova zvezda – abudabijska čokolada s bogatim hrustljavim polnilom.
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Ne veste, kaj bi jedli? 5 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure
Vam dolg seznam obveznosti, hitenje in večno premišljevanje, kaj pripraviti za kosilo, zvenijo znano? Tu so nove ideje za okusne obroke, pripravljene v pol ure.
Sestavine
malinov žele
- 6 lističev želatine
- 1 bio limona
- 150 g rjavega kristalnega sladkorja
- 4 dl vode
- 500 g malin (če so zamrznjene, jih prej odtajamo)
vaniljeva krema
- 8 dl polnomastnega mleka
- 1 vaniljev strok
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 6 žlic koruznega škroba
- 5 velikih rumenjakov
- 150 g topljene smetane
- 150 g zamrznjenih malin
- 4 žlice malinove marmelade
- 6 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 300 g svetlega kolača (podolgovate oblike)
- 120 g piškotov, polnjenih z vaniljevo kremo ali poljubnim polnilom
- mrvice in kandirane češnje za okras (po želji)
Postopek
Pripravimo žele. Lističe želatine damo v skledico, jih prelijemo z vodo in pustimo, da se namakajo. Limono olupimo na trakove in jo ožmemo. Medtem v kozico damo sladkor, limonovo lupinico in sok ter 4 dl vode in pustimo tekočino rahlo vreti tako dolgo, da se sladkor raztopi; medtem jo občasno premešamo. Nato dodamo maline. Ko tekočina zavre, znižamo temperaturo in pustimo, da rahlo vre 5 minut oziroma tako dolgo, da maline razpadejo. Nato mešanico precedimo v vrč. Želatino dobro ožmemo in jo primešamo malinam. Vse skupaj vlijemo na dno večje steklene sklede za serviranje s prostornino približno 2 litra (ali v kozarce za kupe) in postavimo v hladilnik za vsaj 5 ur ali čez noč.
Pripravimo vaniljevo kremo. Vaniljev strok po dolgem prerežemo. V kozici segrejemo mleko z vaniljevim strokom, da se iz mleka začne dvigati para. Odstavimo ga z ognja in postavimo na stran. V skledi z metlico za stepanje zmešamo sladkor, koruzni škrob in rumenjake. Vaniljev strok odstranimo iz vročega mleka in mleko počasi vlivamo v jajčno mešanico; medtem ves čas mešamo, da nastane homogena zmes. Nato jo spet vlijemo v kozico in pri nizki temperaturi rahlo mešamo, da se krema zgosti. Vmešamo topljeno smetano in vse skupaj vlijemo v skledo, površino pa prekrijemo s kosom papirja za peko, da se na kremi ne naredi kožica. Pustimo, da se ohladi, nato pa jo postavimo v hladilnik, da postane popolnoma mrzla.
V manjšo kozico damo zamrznjene maline in marmelado ter kuhamo 5 minut, da se maline nekoliko zmehčajo, vendar še ohranijo obliko. Odstavimo jih in pustimo, da se ohladijo. V večji skledi stepemo sladko smetano in sladkor v prahu, da dobimo rahlo, še nekoliko tekočo zmes.
Kolač narežemo na rezine, debele 3 cm. Razporedimo jih po strjenem želeju. Nekaj piškotov prihranimo, večino pa zdrobimo in potresemo po biskvitu. Vaniljevo kremo premešamo, da se nekoliko razrahlja, in jo polijemo po biskvitu. Vse skupaj prelijemo z malinami in ob rob sklede potisnemo cele piškote. Na to z žlico naložimo stepeno smetano in po želji okrasimo z mrvicami in kandiranimi češnjami. Sladico lahko v hladilniku hranimo do tri dni.
Topljena smetana
Je smetana, ki nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali jo nadomestimo: tretjino sladke smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo.