© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 3 min.

Za vikend si privoščite izlet in slastno friko


Barbara Slivnik
9. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.

frika_udine_videm.jpg
Profimedia
Izlet v Videm (Udine) naj ne mine brez slastne frike

Če se za vikend radi odpravite na krajši izlet, morate na svoj seznam destinacij obvezno uvrstiti tudi Videm, italijansko Udine, ki leži nedaleč od naše meje, v središču dežele Furlanija - Julijska krajina.

Mesto, ki je bilo zgodovinsko pomembno križišče, je še danes polno življenja in prežeto z zgodovino, kot vsako italijansko mesto pa ponuja tudi nemalo priložnosti za kulinarično razvajanje.

videm_udine.jpg
Profimedia
Sprehod po Vidmu je prava paša za oči

Popoln jesenski izlet

Ob obisku Vidma vas bo prijetno presenetila obvladljivost mestnega jedra. Za začetek se lahko povzpnete po slikovitem stopnišču, ki vodi do gradu – Castello di Udine, in se od tam ozrete čez mesto in čez po vsej Furlaniji. Če imate čas, si lahko ogledate katero od razstav v grajskem muzeju, z nekaj sreče pa boste na gradu naleteli tudi na kakšen festival ali pester dogodek, ki jih tam ne manjka.

udine_ura.jpg
Profimedia
Pogled na znamenito uro in grad

Z gradu se skozi obok Bollani spustite do slikovitega trga Piazza della Libertà, kjer si lahko ogledate tudi znameniti zvonik z uro Torre dell’Orologio, ki ga je navdihnil beneški stolp s trga sv. Marka. Vpliv Beneške republike je opazen tudi ob pogledu na impresivno arhitekturo Loggie di San Giovanni ter Loggie del Lionello.

videm_loggia.jpg
Profimedia
Vpliv Beneške republike je viden v številnih arhitekturnih biserih

Od tod vas naj pot zanese še do videmske katedrale z osmerokotnim zvonikom, nekaj časa pa odmerite še za sproščen sprehod po številnih uličicah, skritih trgih in mostičkih, ki se pnejo čez kanale.

udine_videm.jpg
Profimedia
Ob slikovitih kanalih je tudi precej kavarn in restavracij

Užitek za vsak okus

Nobeno presenečenje ni, da se v Vidmu dobro pije in je. Ko posije sonce, se omizja kavarn in barov na trgih zasvetijo v oranžnih odtenkih aperol spritza, čeprav za klasično izbiro na teh koncih sicer velja spritz bianco. Tega sestavljajo prosecco ali belo vino, tonik in limonov sok.

V skladu z italijansko tradicijo aperitva bodo ob kozarcih vedno postregli vsaj s kakšno skledico čipsa ali oreščkov, če ne z oljkami in manjšim narezkom.

aperol

Aperol spritz

Aperol spritz je klasičen italijanski koktajl, ki se je zasidral v naša srca.

9 min
Enostavno

aperitivo.jpg
Unsplash
Privoščite si aperitivo

V Vidmu bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji dobre kave in odličnega sladoleda, gelata, testenin, pic in tiramisuja, a za pravo mikrolokalno izkušnjo si je treba v kakšni pristni oštariji privoščiti domač pršut in frico.

Preberite še

Preplet sredozemske in alpske tradicije

Čeprav v Vidmu več kot obvladajo pripravo italijanskih klasik, tradicionalna kulinarika tega področja temelji na jedeh, ki so morda celo bližje našemu okusu. Lokalne in sezonske sestavine tu namreč pogosteje narekujejo pripravo polente, jedi iz krompirja, enolončnic in krepkih mesnih dobrot. Med tradicionalne jedi spadajo brovada e muset – jed iz fermentirane repe, ki jo postrežejo s klobaso, cjarsons – ravioli s sadnim ali zeliščnim nadevom ter frico – jed iz sira, ki je dobro znana tudi na naših tleh.

Frika

Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira (tolminc oziroma montasio).

1 h
Enostavno

Frico ali frika?

Jedi ne gledajo na zemljevid in se ne ukvarjajo s politično delitvijo ozemlja. Udomačene so tam, kjer so na voljo sestavine zanje in kjer gredo ljudem v slast že stoletja. Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira – medtem ko je pri nas v rabi tolminc, v Furlaniji posežejo po siru montasio.

frika.jpg
Dober tek
Frika in frico sta dve različici iste jedi

V Furlaniji pa poznajo tudi frico friabile – tanek 'kreker' iz sira, pripravljen na maslu ali masti.

Tako pri nas kot v Furlaniji je frika od skromnih začetkov – sprva naj bi jo pripravljali, da so porabili ostanke sira, nastale pri izdelovanju sirnih kolutov – prerasla v cenjeno jed, ki ji posvečajo cele festivale.

trattoria.jpg
Unsplash
Obiščite katero od tradicionalnih gostiln

Kam v Vidmu na frico?

V centru Vidma lahko obiščete tradicionalni Trattoria Al Vecchio Stallo ali Trattoria Ai Frati, ti dve sta tudi najpogosteje omenjeni, na seznamih ljubiteljev te jedi pa se znajdejo še gostišča Al Canarino, Ai Vecchi Parrocchiani, Alla Ghiacciaia, Al Marinaio in All'Antica Maddalena.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.