Za vikend si privoščite izlet in slastno friko
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.

Če se za vikend radi odpravite na krajši izlet, morate na svoj seznam destinacij obvezno uvrstiti tudi Videm, italijansko Udine, ki leži nedaleč od naše meje, v središču dežele Furlanija - Julijska krajina.
Mesto, ki je bilo zgodovinsko pomembno križišče, je še danes polno življenja in prežeto z zgodovino, kot vsako italijansko mesto pa ponuja tudi nemalo priložnosti za kulinarično razvajanje.

Popoln jesenski izlet
Ob obisku Vidma vas bo prijetno presenetila obvladljivost mestnega jedra. Za začetek se lahko povzpnete po slikovitem stopnišču, ki vodi do gradu – Castello di Udine, in se od tam ozrete čez mesto in čez po vsej Furlaniji. Če imate čas, si lahko ogledate katero od razstav v grajskem muzeju, z nekaj sreče pa boste na gradu naleteli tudi na kakšen festival ali pester dogodek, ki jih tam ne manjka.

Z gradu se skozi obok Bollani spustite do slikovitega trga Piazza della Libertà, kjer si lahko ogledate tudi znameniti zvonik z uro Torre dell’Orologio, ki ga je navdihnil beneški stolp s trga sv. Marka. Vpliv Beneške republike je opazen tudi ob pogledu na impresivno arhitekturo Loggie di San Giovanni ter Loggie del Lionello.

Od tod vas naj pot zanese še do videmske katedrale z osmerokotnim zvonikom, nekaj časa pa odmerite še za sproščen sprehod po številnih uličicah, skritih trgih in mostičkih, ki se pnejo čez kanale.

Užitek za vsak okus
Nobeno presenečenje ni, da se v Vidmu dobro pije in je. Ko posije sonce, se omizja kavarn in barov na trgih zasvetijo v oranžnih odtenkih aperol spritza, čeprav za klasično izbiro na teh koncih sicer velja spritz bianco. Tega sestavljajo prosecco ali belo vino, tonik in limonov sok.
V skladu z italijansko tradicijo aperitva bodo ob kozarcih vedno postregli vsaj s kakšno skledico čipsa ali oreščkov, če ne z oljkami in manjšim narezkom.
Aperol spritz je klasičen italijanski koktajl, ki se je zasidral v naša srca.
Aperol spritz

V Vidmu bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji dobre kave in odličnega sladoleda, gelata, testenin, pic in tiramisuja, a za pravo mikrolokalno izkušnjo si je treba v kakšni pristni oštariji privoščiti domač pršut in frico.
Preplet sredozemske in alpske tradicije
Čeprav v Vidmu več kot obvladajo pripravo italijanskih klasik, tradicionalna kulinarika tega področja temelji na jedeh, ki so morda celo bližje našemu okusu. Lokalne in sezonske sestavine tu namreč pogosteje narekujejo pripravo polente, jedi iz krompirja, enolončnic in krepkih mesnih dobrot. Med tradicionalne jedi spadajo brovada e muset – jed iz fermentirane repe, ki jo postrežejo s klobaso, cjarsons – ravioli s sadnim ali zeliščnim nadevom ter frico – jed iz sira, ki je dobro znana tudi na naših tleh.
Frico ali frika?
Jedi ne gledajo na zemljevid in se ne ukvarjajo s politično delitvijo ozemlja. Udomačene so tam, kjer so na voljo sestavine zanje in kjer gredo ljudem v slast že stoletja. Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira – medtem ko je pri nas v rabi tolminc, v Furlaniji posežejo po siru montasio.

V Furlaniji pa poznajo tudi frico friabile – tanek 'kreker' iz sira, pripravljen na maslu ali masti.
Tako pri nas kot v Furlaniji je frika od skromnih začetkov – sprva naj bi jo pripravljali, da so porabili ostanke sira, nastale pri izdelovanju sirnih kolutov – prerasla v cenjeno jed, ki ji posvečajo cele festivale.

Kam v Vidmu na frico?
V centru Vidma lahko obiščete tradicionalni Trattoria Al Vecchio Stallo ali Trattoria Ai Frati, ti dve sta tudi najpogosteje omenjeni, na seznamih ljubiteljev te jedi pa se znajdejo še gostišča Al Canarino, Ai Vecchi Parrocchiani, Alla Ghiacciaia, Al Marinaio in All'Antica Maddalena.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se