
Veganska čokoladna krema
Čokoladna krema brez živalskih sestavin? Tudi to je eden od klasičnih veganskih receptov, ki ne sme manjkati v vaši zbirki.
Veganska čokoladna krema
Čokoladna krema brez živalskih sestavin? Tudi to je eden od klasičnih veganskih receptov, ki ne sme manjkati v vaši zbirki.

Sestavine
- 150 g veganske temne čokolade in še malo za posip
- 300 g svilnatega tofuja
- 1⁄2 žlice sladkorja
- veganska krema za stepanje

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 150 g veganske temne čokolade in še malo za posip
- 300 g svilnatega tofuja
- 1⁄2 žlice sladkorja
- veganska krema za stepanje
Postopek
Čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v nepregorni skledici, ki smo jo postavili na kozico z rahlo vrelo vodo (ali pa v mikrovalovni pečici v 15-sekundnih intervalih). Vmes večkrat pomešamo.
Odcejen tofu damo v zmogljiv mešalnik, dodamo sladkor in stopljeno čokolado ter zmeljemo, da dobimo popolnoma gladko maso.
Kremo naložimo v kozarčke in za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik, da se učvrsti. Iz hladilnika jo vzamemo 10 do 15 minut pred postrežbo, da se malo zmehča. Okrasimo jo s stepeno vegansko kremo in naribano čokolado.
Ali veste?
Imen za mlečne izdelke (mleko, jogurt, smetana …) naj ne bi uporabljali za izdelke rastlinskega izvora. Zato se tudi veganska ‘smetana’ za stepanje imenuje krema. (Izjemo si včasih dovolimo le pri izdelkih iz kokosa, ki imajo uveljavljena ‘mlečna’ imena, saj so na trg prišli že dolgo nazaj.)