
Kaj boste skuhali danes?
Sir za žar, ovit v slanino, z grahovo solato
Sir za žar, ovit v slanino, z grahovo solato

Sestavine
- 200 g svežega oluščenega graha
- 1⁄2 žličke dijonske gorčice
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- sol in poper
- 4 mlade čebulice
- 250 g sira za žar
- 6 tankih rezin mesnate slanine
- 50 g grahovih poganjkov ali drugega spomladanskega zelenja

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
- 200 g svežega oluščenega graha
- 1⁄2 žličke dijonske gorčice
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- sol in poper
- 4 mlade čebulice
- 250 g sira za žar
- 6 tankih rezin mesnate slanine
- 50 g grahovih poganjkov ali drugega spomladanskega zelenja
Postopek
Grah vsujemo v cedilo in ga prelijemo z loncem vrele vode. Dobro ga odcedimo.
Gorčico in kis damo v skledo ter ju stepemo z metlico, nato vtepemo olje, solimo in popramo. Dodamo grah in narezano mlado čebulico ter zmešamo.
Sir narežemo na 6 paličic. Rezine slanine položimo na desko za rezanje in jih postrgamo s hrbtno stranjo noža, da jih raztegnemo in stanjšamo. Vsako paličico sira zavijemo v rezino slanine.
Segrejemo oplasteno ponev in v njej popečemo zavit sir, da se slanina lepo zlato rjavo obarva in zahrusta.
Grahu primešamo zelenje in solato postrežemo s sirom.