© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina


Urška Petelin
30. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.

pečenka
Shutterstock
Sočna pečenka nikoli ne razočara

Dušena govedina je nedeljski ritual počasnega kuhanja in potrpežljivosti. Rezultat je bogata, dišeča in pomirjujoča jed, ki je popolna izbira za razvajanje domačih ob koncu tedna.

Zapomnite si pet ključnih korakov do sočne in mehke dušene govedine in preizkusite naš recept:

Prava izbira mesa je ključ do uspeha

Za dušenje so najprimernejši deli govedine, ki vsebujejo več vezivnega tkiva – to med počasnim kuhanjem razpade in poskrbi za žametno teksturo. Odlična izbira so bočnik, pleče ali vrat.

Preberite še

Začne se s karamelizacijo

Tudi pri dušenju velja, da meso najprej z vseh strani popečemo na maščobi. Pravimo, da takrat meso karamelizira. S tem ustvarimo osnovo za dober okus mesa in omake.

Osnova okusa: čebula, korenje in vino

Dušena govedina ne potrebuje veliko – skrivnost je v ravnovesju. Na olju prepražimo čebulo, dodamo korenje, malo zelene in česen, nato pa zalijemo z vinom in jušno osnovo. Med dušenjem se tekočina počasi reducira, arome pa se prepletejo v popolno harmonijo.

dušena govedina
Kochen&Küche / Dober tek
Govedina se mora dušiti počasi in pri nizki temperaturi

Počasi do popolnosti

Čas je ključnega pomena. Meso pokrito dušimo na nizki temperaturi vsaj dve do tri ure, da postane povsem mehko. V tem času omaka pridobi bogat okus.

Namig za ljubitelje intenzivnih okusov

Za še globlji okus lahko v omako dodate žlico paradižnikovega koncentrata, lovorjev list in nekaj vejic timijana. Če želite jed nekoliko modernizirati, poskusite dodati temno pivo namesto vina – rezultat bo prijetno karamelna aroma.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.