© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Jed na žlico, ki nikoli ne razočara - piščančja obara


Uredništvo
25. 9. 2025, 05.54
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se zunaj shladi, ni nič boljšega kot krožnik tople obare. Piščančja obara je ena izmed tistih jedi, ki nas spomnijo na domačo kuhinjo in družinska kosila.

Piščančja obara
Shutterstock
Piščančja obara

Obara je ena izmed tistih jedi, ki nikoli ne gredo iz mode. Včasih so jo na slovenskih kmetijah pripravljali ob posebnih priložnostih, ko je bil zakol piščanca ali ob nedeljah, ko se je za mizo zbrala vsa družina. Danes pa je piščančja obara pogosto tista jed, ki jo skuhamo, ko želimo nekaj preprostega, a hranljivega in toplega.

Najlepše pri obari je, da jo lahko vedno prilagodite, nekateri dodajo malo graha ali cvetače, drugi jo zgostijo s podmetom, spet tretji pa jo pustijo bolj jušno. V vsakem primeru je rezultat vedno topel objem na krožniku.

Recept za piščančjo obaro

Sestavine (za 4–5 oseb):

600 g piščančjega mesa (bedra, prsa ali meso s perutnic)

Preberite še


2 žlici olja ali masla
1 večja čebula
2 korenčka
1 manjša koleraba ali kos zelene
2 krompirja
100 g graha (lahko zamrznjen)
1 manjša rdeča paprika (po želji)
2 stroka česna
1 žlica moke
1,5 l vode ali piščančje jušne osnove
1 lovorjev list
sol, poper
ščepec majarona (po želji)
svež peteršilj za posipž

Priprava:

Piščančje meso narežite na manjše kose. Če uporabljate meso s kostmi, ga lahko skuhate in nato razkoščičite, okus bo še boljši.

V loncu segrejte olje ali maslo, dodajte sesekljano čebulo in jo prepražite do zlato rjave barve. Nato primešajte česen in na hitro popražite še meso, da spremeni barvo.

Vmešajte žlico moke, dobro premešajte in zalijte z vročo vodo ali jušno osnovo. Dodajte lovorjev list in kuhajte 20 minut.

Medtem narežite zelenjavo: korenje in kolerabo na kocke, krompir na večje kose, papriko na trakove. Najprej dodajte korenje in kolerabo, po 10 minutah še krompir, papriko in grah. Kuhajte, dokler zelenjava ni mehka (skupaj še približno 20 minut).

Na koncu obaro začinite s soljo, poprom in ščepcem majarona. Postrezite vroče, potreseno s svežim peteršiljem.

Namigi za popolno obaro

Če želite bolj gosto obaro, pripravite podmet: žlico moke zmešajte z malo vode in dodajte med kuhanjem.

Za bolj poln okus lahko skupaj s piščancem skuhate tudi malo suhega mesa ali košček prekajene klobase.

Namesto krompirja lahko obari dodate žličnike, riž ali drobne testenine.

Če skuhate večjo količino, jo lahko shranite v hladilniku in naslednji dan bo še boljša.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.