© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Cesarski praženec ali šmorn

Iz rubrike Otroci kuhamo

Cesarski praženec ali šmorn

Iz rubrike Otroci kuhamo

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 porciji
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Cesarski prazenec ali smorn_A

Cesarski praženec je debela natrgana palačinka, ki je dobila ime po cesarju Francu Jožefu I. Seveda zato, ker je imel cesar šmorn strašno rad, posebno z marmelado!

Sestavine

  • 3 jajca
  • 125 g pasirane skute
  • 100 g moke
  • 1 dl mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščep soli
  • maslo za peko
  • sladkor v prahu za posip
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 3 jajca
  • 125 g pasirane skute
  • 100 g moke
  • 1 dl mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščep soli
  • maslo za peko
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Jajca loči na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepi v zelo čvrst sneg.

Cesarski prazenec ali smorn_1
2

Skuto z metlico dobro zmešaj z rumenjaki, moko, mlekom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo. V skutno mešanico z lopatico nežno vmešaj sneg.

Cesarski prazenec ali smorn_2
3

V veliki oplasteni ponvi segrej kosem masla, da se stopi. Zdaj v ponev nalij testo (debelo naj bo dober centimeter) in na srednjem ognju peci 3 minute.

Cesarski prazenec ali smorn_3
4

Omleto previdno obrni (glej namig) in jo peci še približno 2 do 3 minute na drugi strani. Omleto s pomočjo dveh kuhalnic ali lopatic natrgaj na majhne koščke. Praženec posuj s sladkorjem v prahu in postrezi. Zraven se prileže kompot, marmelada, jabolčna čežana …

Cesarski prazenec ali smorn_4

Namigi

V receptih je pogosto navedeno, da moraš beljake stepsti v čvrst sneg. Sneg je čvrst takrat, ko ne pade iz posode, ko jo obrneš naokrog.

Namigi

V testo za praženec lahko vmešaš tudi rozine ali na palčke narezane mandlje. Ali pa kar oboje.

Namigi

Pri obračanju šmorna si lahko pomagaš s pokrovko ali velikim krožnikom: pokrovko ali narobe obrnjen krožnik položi na ponev in nanj položi dlan. Vse skupaj obrni, tako da omleta ostane na pokrovki ali krožniku, nato jo z nepečeno stranjo navzdol podrsni nazaj v ponev, v katero si dodal še malo masla.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.