© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako

Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
dusena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako

Sestavine

  • oljčno olje za cvrenje
  • 6 jajc
  • 6 rezin kmečkega kruha

dušena zelenjava

  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 zeleni papriki
  • 3 rdeče paprike
  • 4 zreli paradižniki
  • 1 lovorov list
  • 4 srednje velike bučke
  • sol
  • poper

smaragdna omaka

  • šop peteršilja
  • 30 strokov česna (približno 2 glavi)
  • 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • oljčno olje za cvrenje
  • 6 jajc
  • 6 rezin kmečkega kruha

dušena zelenjava

  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 zeleni papriki
  • 3 rdeče paprike
  • 4 zreli paradižniki
  • 1 lovorov list
  • 4 srednje velike bučke
  • sol
  • poper

smaragdna omaka

  • šop peteršilja
  • 30 strokov česna (približno 2 glavi)
  • 2,5 dl zelenjavne jušne osnove

Postopek

1

Pripravimo dušeno zelenjavo. Nasekljamo čebulo, česen in paradižnik ter na kocke narežemo paprike in bučke. V globoki posodi segrejemo oljčno olje in dodamo čebulo. Pražimo nekaj minut,+ nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Priložimo paprike in na srednji temperaturi kuhamo 5 minut. Dodamo še paradižnik, lovorov list in bučke ter kuhamo približno 30 minut. Dobro začinimo s soljo in poprom.

2

Medtem pripravimo omako. Z vejic potrgamo listke peteršilja in olupimo česen. Peteršilj damo v posodo z vrelo vodo in kuhamo eno minuto, odcedimo in takoj prelijemo s hladno vodo. Vso odvečno vodo odcedimo. Česen damo v posodo s hladno vodo, zavremo in odcedimo ter postopek ponovimo s svežo vodo (da se oslabi česnova moč). Prilijemo jušno osnovo in kuhljamo, da se česen zmehča, tekočina pa postane podobna sirupu. Dodamo peteršilj in s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo gladko omako. Začinimo s soljo in poprom.

3

Popečemo kruh in pripravimo jajca. Kanček oljčnega olja damo v ponev. Ko je zelo vroče, ubijemo jajca. Pazimo, ker prasketajo, toda le tako lahko hrustljavo zapečemo robove. Zelenjavo postrežemo na kruhu, nanjo položimo jajce in pokapamo z omako.

Nasvet

Če kaj zelenjave ostane, jo postrezite kot prilogo drugim jedem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.