Kaj boste skuhali danes?
Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako
Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako
Sestavine
- oljčno olje za cvrenje
- 6 jajc
- 6 rezin kmečkega kruha
dušena zelenjava
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 zeleni papriki
- 3 rdeče paprike
- 4 zreli paradižniki
- 1 lovorov list
- 4 srednje velike bučke
- sol
- poper
smaragdna omaka
- šop peteršilja
- 30 strokov česna (približno 2 glavi)
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- oljčno olje za cvrenje
- 6 jajc
- 6 rezin kmečkega kruha
dušena zelenjava
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 zeleni papriki
- 3 rdeče paprike
- 4 zreli paradižniki
- 1 lovorov list
- 4 srednje velike bučke
- sol
- poper
smaragdna omaka
- šop peteršilja
- 30 strokov česna (približno 2 glavi)
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
Postopek
Pripravimo dušeno zelenjavo. Nasekljamo čebulo, česen in paradižnik ter na kocke narežemo paprike in bučke. V globoki posodi segrejemo oljčno olje in dodamo čebulo. Pražimo nekaj minut,+ nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Priložimo paprike in na srednji temperaturi kuhamo 5 minut. Dodamo še paradižnik, lovorov list in bučke ter kuhamo približno 30 minut. Dobro začinimo s soljo in poprom.
Medtem pripravimo omako. Z vejic potrgamo listke peteršilja in olupimo česen. Peteršilj damo v posodo z vrelo vodo in kuhamo eno minuto, odcedimo in takoj prelijemo s hladno vodo. Vso odvečno vodo odcedimo. Česen damo v posodo s hladno vodo, zavremo in odcedimo ter postopek ponovimo s svežo vodo (da se oslabi česnova moč). Prilijemo jušno osnovo in kuhljamo, da se česen zmehča, tekočina pa postane podobna sirupu. Dodamo peteršilj in s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo gladko omako. Začinimo s soljo in poprom.
Popečemo kruh in pripravimo jajca. Kanček oljčnega olja damo v ponev. Ko je zelo vroče, ubijemo jajca. Pazimo, ker prasketajo, toda le tako lahko hrustljavo zapečemo robove. Zelenjavo postrežemo na kruhu, nanjo položimo jajce in pokapamo z omako.
Nasvet
Če kaj zelenjave ostane, jo postrezite kot prilogo drugim jedem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s peteršiljem in kaprami
Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog
Brodet s česnovimi kruhki
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga