Zanimivosti

Preprosti recepti za jedi s kozicami

Tina Lucu/Revija Liza Maja
1. 3. 2025, 13.06
Posodobljeno: 1. 3. 2025, 13.07
Deli članek:

Okus kozic je tako popoln, da jih lahko jemo s testeninami, zelenjavo rižem, ajdovo kašo ali pa kar same. Za vas smo pripravili nekaj preprostih receptov.

Profimedia
Kozice v rdeči omaki

Preberite tudi:

Njoki s kozicami in zelenjavo

Sestavine za 4 porcije:
500 g njokov
sol
1 čebula
2 stroka česna
250 g zamrznjenega fižola
150 g zamrznjene koruze
300 g zamrznjenih kozic
olivno olje
200 ml zelenjavne juhe
mleti črni poper
limonov sok

Profimedia
Njoki s kozicami in zelenjavo

Priprava:
1. Njoke dajte v osoljeno vodo in jih kuhajte približno 2 minuti. Odcedite.
2. Olupite čebulo in česen ter ju drobno sesekljajte. Zamrznjeno zelenjavo in kozice odtalite. Izperite jih z mlačno vodo in odcedite.
3. V ponvi segrejte olje ter na njem popecite čebulo in česen. Nato dodajte kozice in jih prepražite. Vmešajte zelenjavo. Vse skupaj prelijte z juho in zelo na kratko podušite.
4. V ponev dodajte njoke in jih segrejte. Mešanico začinite s soljo, poprom in limonovim sokom.

Špageti s kozicami

Sestavine za 4 porcije:
500 g špagetov, skuhanih po navodilih
16-20 neolupljenih večjih kozic (tudi zamrznjenih)
450 g zamrznjenih špinačnih listov
1 čebula
2 žlici olivnega olja
4 stroki česna
nariban muškatni orešček
mleti poper
sol

Profimedia
Špageti s kozicami

spar, budget, premium, trgovina, prehrana

Estrada

Tako zdaj živita Maruša in Luka Bračun

Priprava:
1. Čebulo drobno sesekljajte in jo skupaj z dvema sesekljanima strokoma česna podušite na polovici segretega olivnega olja. Dodajte zamrznjeno špinačo, zalijte z malo vode, pustite, da se segreje na nizki temperaturi, in začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
2. V drugo polovico segretega olja dajte kozice (zamrznjene najprej odmrznite) in preostali sesekljani česen, približno 5 minut pražite, začinite s soljo in poprom.
3. Kuhane špagete razdelite na krožnike, dodajte špinačo in kozice ter takoj postrezite.

Kozice v rdeči omaki

Sestavin za 4 porcije:

400 g kozic
sok ene limone
olivno olje
1 čebula
400 g paradižnika (lahko konzerva)
1 feferon
300 g gramov rdeče paprike
belo vino
sol
poper
koper
svež kruh

Priprava:
1.  Izperite 400 g svežih kozic in jih prelijte z limonovim sokom.
2.  Na 4 žlicah olja prepražite sesekljano čebulo, dodajte 400 g olupljenega sesekljanega paradižnika, rdeč sesekljan feferon in 300 g rdeče drobno sesekljane paprike. Prilijte 200 ml belega vina, začinite s soljo in poprom po okusu, zakisajte z limonovim sokom in kuhajte 5 minut, da se omaka nekoliko zgosti.
3.  Nato dodajte kozice in kuhajte še približno 5 minut.
4.  Okrasite z vejico kopra.
5.  Postrezite s kruhom.

Kozice s kašo

Porcij: 4

Sestavine:
400 g kozic
250 g drobtin
1 steblo zelene z listi
1 lovorjev list
sol
mleti črni poper
olivno olje

Priprava:
1. Izperite kašo in jo dajte v lonec. Prelijte z vodo, posolite, dodajte lovorov list in kuhajte, dokler se ne zmehča, približno 25-30 minut.
2. Kuhano kašo odcedite in jo pustite v cedilu. Kozice olupite, po dolžini prerežite in odstranite lupino.
3. V ponvi segrejte olivno olje in na njem prepražite kozice. Dodajte kuhano kašo in zeleno. Segrejte, premešajte in začinite s soljo in poprom.