
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 350 g malinove marmelade
- štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
- 4 jajca
- 4 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 350 g malinove marmelade
- štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
- 4 jajca
- 4 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka
Postopek
Globlji pravokoten pekač s prostornino 2 l premažemo z maslom. Vanj damo polovico marmelade in jo razmažemo po dnu. Štruci odrežemo skorjo in zaobljen vrhnji del, da nam ostane pravokoten kos kruha. Po dolgem ga narežemo na 4 debele rezine.
Vsako rezino kruha po eni strani namažemo z maslom. Nato jih obrnemo in premažemo s preostalo marmelado. Rezine zvijemo v 4 debele polžke; zvijati začnemo s krajšo stranjo in tako, da je marmelada na notranji strani rulade. Vsako prerežemo na pol, da dobimo 8 kratkih in širokih polžkov. Položimo jih v pekač s prerezano stranjo navzgor, da se vidi 8 marmeladnih spiral.
Z metlico za stepanje zmešamo jajca, smetano in mleko ter mešanico skupaj s sladkorjem in vaniljo precedimo v vrč. Kremo dobro premešamo in z njo prelijemo polžke – to naredimo počasi, da se bo postopoma vpila vanje. Nato pustimo, da kruh 30 minut počiva pri sobni temperaturi in vsrka še več kreme.
Medtem pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Polžke potresemo s še malo sladkorja v prahu, nato pa jih pečemo uro do uro in 15 minut, da se zlato zapečejo, jajčna krema pa se nekoliko učvrsti. Ko je narastek pečen, naj 5 minut počiva, nato pa ga postrežemo.
Marmelada
V narastku bo odlična tudi jagodna marmelada.
Kruh
Skorjo in preostali kruh posušimo, zmeljemo v drobtine in uporabimo kdaj drugič. Več iznajdljivih receptov kako porabiti štruco kruha za sladico najdete na naši spletni strani
Piškotni sendvički
Najpreprostejša sladica z marmelado so piškotni sendvički: 'navadne' piškote (tudi kupljene, če ne gre drugače) lahko v imeniten posladek spremenimo z žličko poljubne marmelade, nato pa po dva in dva piškota zlepimo. Za posebno razvajanje piškotne sendviče pokapamo s stopljeno čokolado. Mmm!