Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 350 g malinove marmelade
- štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
- 4 jajca
- 4 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Recept za medene hruške z oreščki
Tako zelo preprosta sladica, pa tako zelo okusna. V jesenskih dneh se nam bo še kako prilegla. Količine v receptu prilagodite številu jedcev.
Kam z ostanki račke, zelja in mlincev? 5 receptov za po martinovanju
Prvi martinov vikend je za nami, v hladilniku pa čakajo lično zapakirani ostanki martinove pojedine. Vdahnite jim novo življenje z našimi predlogi.
Sestavine
- 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 350 g malinove marmelade
- štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
- 4 jajca
- 4 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka
Postopek
Globlji pravokoten pekač s prostornino 2 l premažemo z maslom. Vanj damo polovico marmelade in jo razmažemo po dnu. Štruci odrežemo skorjo in zaobljen vrhnji del, da nam ostane pravokoten kos kruha. Po dolgem ga narežemo na 4 debele rezine.
Vsako rezino kruha po eni strani namažemo z maslom. Nato jih obrnemo in premažemo s preostalo marmelado. Rezine zvijemo v 4 debele polžke; zvijati začnemo s krajšo stranjo in tako, da je marmelada na notranji strani rulade. Vsako prerežemo na pol, da dobimo 8 kratkih in širokih polžkov. Položimo jih v pekač s prerezano stranjo navzgor, da se vidi 8 marmeladnih spiral.
Z metlico za stepanje zmešamo jajca, smetano in mleko ter mešanico skupaj s sladkorjem in vaniljo precedimo v vrč. Kremo dobro premešamo in z njo prelijemo polžke – to naredimo počasi, da se bo postopoma vpila vanje. Nato pustimo, da kruh 30 minut počiva pri sobni temperaturi in vsrka še več kreme.
Medtem pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Polžke potresemo s še malo sladkorja v prahu, nato pa jih pečemo uro do uro in 15 minut, da se zlato zapečejo, jajčna krema pa se nekoliko učvrsti. Ko je narastek pečen, naj 5 minut počiva, nato pa ga postrežemo.
Marmelada
V narastku bo odlična tudi jagodna marmelada.
Kruh
Skorjo in preostali kruh posušimo, zmeljemo v drobtine in uporabimo kdaj drugič. Več iznajdljivih receptov kako porabiti štruco kruha za sladico najdete na naši spletni strani
Piškotni sendvički
Najpreprostejša sladica z marmelado so piškotni sendvički: 'navadne' piškote (tudi kupljene, če ne gre drugače) lahko v imeniten posladek spremenimo z žličko poljubne marmelade, nato pa po dva in dva piškota zlepimo. Za posebno razvajanje piškotne sendviče pokapamo s stopljeno čokolado. Mmm!
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poširana teletina s pomladansko zelenjavo
Lososovi takosi z limetinim prelivom
Slastni takosi, ki skrivajo v sebi polno svežine.