Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 350 g malinove marmelade
- štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
- 4 jajca
- 4 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka
Praznične decembrske jedi z božanskimi vonjavami in okus
Praznične jedi naj ostanejo domače, a z dodatkom pravih začimb dobijo novo toplino. Katere dišave ogrejejo telo in praznično mizo?
Tako bo pečenka pečena enakomerno (video)
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko in se enakomerno speče, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.
Top praznične sladice brez mlečnih izdelkov in jajc
Veganske praznične sladice brez masla, smetane, mleka in jajc: odlični preizkušeni recepti za goste, ki jedo vegansko ali se izogibajo mlečnim izdelkom in jajcem.
Sestavine
- 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 350 g malinove marmelade
- štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
- 4 jajca
- 4 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka
Postopek
Globlji pravokoten pekač s prostornino 2 l premažemo z maslom. Vanj damo polovico marmelade in jo razmažemo po dnu. Štruci odrežemo skorjo in zaobljen vrhnji del, da nam ostane pravokoten kos kruha. Po dolgem ga narežemo na 4 debele rezine.
Vsako rezino kruha po eni strani namažemo z maslom. Nato jih obrnemo in premažemo s preostalo marmelado. Rezine zvijemo v 4 debele polžke; zvijati začnemo s krajšo stranjo in tako, da je marmelada na notranji strani rulade. Vsako prerežemo na pol, da dobimo 8 kratkih in širokih polžkov. Položimo jih v pekač s prerezano stranjo navzgor, da se vidi 8 marmeladnih spiral.
Z metlico za stepanje zmešamo jajca, smetano in mleko ter mešanico skupaj s sladkorjem in vaniljo precedimo v vrč. Kremo dobro premešamo in z njo prelijemo polžke – to naredimo počasi, da se bo postopoma vpila vanje. Nato pustimo, da kruh 30 minut počiva pri sobni temperaturi in vsrka še več kreme.
Medtem pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Polžke potresemo s še malo sladkorja v prahu, nato pa jih pečemo uro do uro in 15 minut, da se zlato zapečejo, jajčna krema pa se nekoliko učvrsti. Ko je narastek pečen, naj 5 minut počiva, nato pa ga postrežemo.
Marmelada
V narastku bo odlična tudi jagodna marmelada.
Kruh
Skorjo in preostali kruh posušimo, zmeljemo v drobtine in uporabimo kdaj drugič. Več iznajdljivih receptov kako porabiti štruco kruha za sladico najdete na naši spletni strani
Piškotni sendvički
Najpreprostejša sladica z marmelado so piškotni sendvički: 'navadne' piškote (tudi kupljene, če ne gre drugače) lahko v imeniten posladek spremenimo z žličko poljubne marmelade, nato pa po dva in dva piškota zlepimo. Za posebno razvajanje piškotne sendviče pokapamo s stopljeno čokolado. Mmm!
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Najboljši veganski sendvič
Veganska različica slavnega sendviča BLT (bacon – slanina, lettuce – solata, tomato – paradižnik) je pripravljena z gobami in domačo vegansko majonezo.
Kosmiči čez noč s korenčkom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.
Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem
Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis