© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kruhov narastek z marmelado in jajčno kremo

Kruhov narastek z marmelado in jajčno kremo

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • 350 g malinove marmelade
  • štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
  • 4 jajca
  • 4 dl sladke smetane
  • 4 dl mleka
  • 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
  • 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka

Sestavine

  • 85 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • 350 g malinove marmelade
  • štruca svežega belega kruha (približno 800 g)
  • 4 jajca
  • 4 dl sladke smetane
  • 4 dl mleka
  • 85 g sladkorja v prahu in še malo za posip
  • 1 žlička vaniljeve paste ali semena iz 1 vaniljevega stroka

Postopek

1

Globlji pravokoten pekač s prostornino 2 l premažemo z maslom. Vanj damo polovico marmelade in jo razmažemo po dnu. Štruci odrežemo skorjo in zaobljen vrhnji del, da nam ostane pravokoten kos kruha. Po dolgem ga narežemo na 4 debele rezine.

2

Vsako rezino kruha po eni strani namažemo z maslom. Nato jih obrnemo in premažemo s preostalo marmelado. Rezine zvijemo v 4 debele polžke; zvijati začnemo s krajšo stranjo in tako, da je marmelada na notranji strani rulade. Vsako prerežemo na pol, da dobimo 8 kratkih in širokih polžkov. Položimo jih v pekač s prerezano stranjo navzgor, da se vidi 8 marmeladnih spiral.

3

Z metlico za stepanje zmešamo jajca, smetano in mleko ter mešanico skupaj s sladkorjem in vaniljo precedimo v vrč. Kremo dobro premešamo in z njo prelijemo polžke – to naredimo počasi, da se bo postopoma vpila vanje. Nato pustimo, da kruh 30 minut počiva pri sobni temperaturi in vsrka še več kreme.

4

Medtem pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Polžke potresemo s še malo sladkorja v prahu, nato pa jih pečemo uro do uro in 15 minut, da se zlato zapečejo, jajčna krema pa se nekoliko učvrsti. Ko je narastek pečen, naj 5 minut počiva, nato pa ga postrežemo.

Marmelada

V narastku bo odlična tudi jagodna marmelada.

Kruh

Skorjo in preostali kruh posušimo, zmeljemo v drobtine in uporabimo kdaj drugič. Več iznajdljivih receptov kako porabiti štruco kruha za sladico najdete na naši spletni strani

Piškotni sendvički

Najpreprostejša sladica z marmelado so piškotni sendvički: 'navadne' piškote (tudi kupljene, če ne gre drugače) lahko v imeniten posladek spremenimo z žličko poljubne marmelade, nato pa po dva in dva piškota zlepimo. Za posebno razvajanje piškotne sendviče pokapamo s stopljeno čokolado. Mmm!

Priljubljeni recepti

Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem

Domiselna vegetarijanska jed

1 h 45 min
Enostavno

Lososovi burgerji s hrenom

Malce drugačni burgerji za popestritev vsake zabave

30 min
Enostavno

Jagode s pomarančnim likerjem

Malce pijane marinirane jagode s citrusnim nadihom

5 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.