Zunaj veje hladen veter in štejemo korake do vrat, da končno pridemo na toplo. Nekaj vzdraži nosnice. Kaj tako diši? Naenkrat postanemo lačni. Vstopimo. Pa saj je kosilo že na mizi ...
Krompirjev golaž s hrenovko
Sestavine:
- 1 velika čebula
- 4 žlice olja
- 2 žlici navadne moke
- 1 žlica mlete paprike
- 750 ml vode
- 2 stroka česna
- sol
- 1 kg krompirja
- mlet črni poper
- 1 žlica majarona
- 300 g hrenovk ali hmeljarske klobase
- 3 žlice paradižnikove mezge
Priprava:
Čebulo olupite in sesekljajte. V ponvi segrejte olje, na njem prepražite čebulo, potresite z moko in pražite do zlatorjave barve. Dodajte žlico paprike, premešajte in zalijte z vodo. Hitro premešajte in pustite, da zavre. Dodajte česen in sol, krompir, poper in majaron ter kuhajte 15 minut.
Zdaj dodajte še na manjše konce narezano hrenovko ali hmeljarsko klobaso (slednja bo še okusnejša, če jo prej na hitro popečete na malo olja). Kuhajte pet minut, nato po želji prilijte še nekaj žlic paradižnikove mezge, pokuhajte, po potrebi dodatno začinite in postrezite.
Fižolova enolončnica
Sestavine:
- 300 g belega fižola
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- šopek peteršilja
- 1/4 gomolja zelene
- 100 g masla
- 2 žlici navadne moke
- 1 l juhe ali jušne osnove
- 8 zrnc popra
- sol
- 3 krompirji
![top-employer, 2025, zaposlitev, sluzba, delo, jysk, jysk-slovenija, certifikat](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/02/07/4f18b449e2cd5ba51c3ffccbb2dfeaec/67a605873f659/4f18b449e2cd5ba51c3ffccbb2dfeaec.jpeg)
Gospodarstvo
Veliko priznanje – JYSK Slovenija je tudi letos prejel priznanje Top employer 2025
Priprava:
Fižol prelijte s hladno vodo in pustite namakati vsaj 4 ure, nato ga odcedite, prelijte s svežo vodo in zavrite ter kuhajte skoraj do mehkega. Če želite stvar pospešiti, uporabite fižol iz konzerve.
Olupite čebulo, česen in korenasto zelenjavo (krompir, korenček in gomolj zelene) ter jo narežite na kocke. V loncu segrejte maslo in na njem prepražite sesekljano čebulo, česen in na kocke narezano zelenjavo. Potresite z moko, na kratko prepražite in prilijte juho. Solite in poprajte. Premešajte in pustite, da zavre.
Kuhajte približno 20 minut, nato dodajte na kocke narezan kuhan krompir ter kuhajte, dokler se vse skupaj ne zmehča. Po potrebi dosolite in potresite z nasekljanimi peteršiljevimi lističi.
Segedin s kranjsko klobaso
Sestavine:
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 300 g kranjske klobase
- 500 g kislega zelja
- 4 žlice olja
- 1 žlička kumine
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička mlete pekoče paprike
- 800 ml vode
- 2 lovorjeva lista
- sol
- mlet črni poper
- 100 g kisle smetane
- 2 žlici moke
Priprava:
Čebulo in česen olupite ter na drobno sesekljajte. Klobaso narežite na kolobarje. Iz kislega zelja iztisnite sok.
Kajpak lahko segedin namesto s kranjsko klobaso pripravite s svinjskim mesom, kot to veleva tradicionalni madžarski recept.
V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem prepražite čebulo. Dodajte kumino, obe vrsti mlete paprike in klobaso. Vse skupaj prepražite in zalijte z vodo. Primešajte zelje, lovorov list, sol in poper, zavrite ter na nizkem ognju kuhajte približno 15 minut.
Iz preostalega olja in moke naredite podmet, ga primešajte segedinu in kuhajte še 15 minut. Proti koncu dodajte sesekljan česen. Postrezite s kislo smetano – Madžari radi z njo zabelijo skorajda vse jedi na žlico.