Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

Revija Jana
23. 2. 2025, 16.03
Posodobljeno: 23. 2. 2025, 16.06
Deli članek:

Bolj kot kalorije in kilogrami je tokrat pomembna ura. Osnovni princip diete je sila preprost: ogljikove hidrate lahko uživamo do pol treh popoldne.

Profimedia
Ogljikovi hidrati niso naši sovražniki.

Časovna nizkoogljikohidratna dieta nam narekuje, da za zajtrk in kosilo jemo ogljikove hidrate (v večjih količinah so v žitih in izdelkih iz njih), po 14.30 pa le še zelenjavo, sadje in beljakovine. Dieta ni le shujševalna, saj nam vsestransko koristi: prizanaša z napihnjenim trebuhom, daje nam energijo, tako da smo lahko ves dan aktivni. S pravilno izbrano prehrano namreč presnovi dajemo natanko tiste snovi, ki jih v določenem trenutku potrebuje.

Preberite več:

Telo ima dopoldne drugačne potrebe

Zjutraj, dopoldne in do zgodnjega popoldneva deluje naša presnova s polnim zagonom, saj porabljamo do 50 odstotkov več energije kot zvečer. Ker naše telo pridobiva energijo s presnavljanjem nasičenih ogljikovih hidratov, so ti zato v tem času dneva še kako dobrodošli. Proti popoldnevu se naš bioritem spremeni, presnovni procesi se upočasnijo in telo se začne umirjati. S tem se spremenijo tudi naše potrebe po hrani. Da se ne bi nalagale odvečne maščobne blazinice, se odpovejmo ogljikovim hidratom in jih nadomestimo z beljakovinami.

Brez skrbi, tudi popoldne bomo svojim brbončicam lahko privoščili užitke ob izbranih okusih, le da bodo prilagojeni nizkoogljikohidratnim zahtevam naše presnove. Celo kava s pecivom je del naše diete. Poleg recepta za izvrstno sladico vam ponujamo še nekaj receptov za druge dietne jedi, razdeljene preprosto na recepte pred pol tretjo uro in recepte po njej. (jk)

Recepti do 14.30

Predlagani recepti so izdatni, zato se nam ni treba bati lakote, čeprav smo na shujševalni dieti. Navedene količine so za eno osebo, razen kolača.

Zajtrk

Avokadov sendvič

Pixabay
S pomočjo kulinaričnih trikov lahko ohranite svežine avokada.

Nekaj listov zelene solate na drobno narežemo, meso polovice avokada narežemo na kockice ter na drobno sesekljajmo ¼ čili paprike. Dodajmo nekaj kolobarjev pora, vse skupaj zmešamo, dolijemo žličko oljčnega olja in žličko limetinega soka. Posolimo in popopramo ter potresemo z bučnimi in sezamovi semeni. Namažemo na dve rezini popečenega polnozrnatega toasta.

Okoli 400 kcal

Ajdova kaša s sadjem in medom

Profimedia
ajdova kaša

V 250 ml mleka (1,5 % mm) damo žličko masla in ščepec soli ter zavremo. Nato vmešamo 40 g ajdove kaše in kuhamo na šibkem ognju 15–20 minut. Ko je ajdova kaša kuhana, ji dodamo narezano banano, eno žlico suhih brusnic, pol žličke agavinega sirupa (ali medu) in žlico na grobo sesekljanih orehov.

Okoli 380 kcal

Kosilo

Fajitas s piščancem, papriko in sirom

Pogrejemo 1 tortiljo. Do gladkega razmešamo 25 g kisle smetane, posolimo in popramo. 125 g paprike in 1 rdečo čebulo na drobno sesekljajmo in popražimo na vročem olju v ponvi. Tudi 80 g piščančjega fileja popražimo na nekaj olja in razrežemo na trakce. Vse sestavine damo na tortiljo in prelijemo s smetano. Potresemo s 5 g naribanega sira.

Okoli 450 kcal

Testenine z gamberi

¼ bučke narežemo na rezine. Po navodilih na embalaži skuhamo 75 g testenin. 50 g očiščenih gamberov (brez lupine in glave, surovih) operemo in popivnamo do suhega ter med mešanjem pražimo 5 minut na žlički vročega olja. Posolimo in popramo, gambere vzamemo iz ponve in shranimo na toplem. V ponvi nato popražimo bučke, dodamo gambere, solimo in popramo po okusu. Testenine odcedimo do suhega, stresemo v ponev in premešamo. Postrežemo na krožniku in dodamo žlico bazilikinega pesta ter potresemo z baziliko ali timijanom.

Okoli 460 kcal

Po 14.30

Popoldne je čas za živila, revna z ogljikovimi hidrati. Za navdih vam ponujamo dva recepta – tudi za posladek, ki si ga lahko privoščimo s popoldansko kavo.

Čokoladni kolač

Za 12 rezin

120 g kokosovega olja stopimo, nastrgamo 1 bučko. Ubijemo 4 jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Beljake damo na hladno, rumenjakom primešamo žličko vaniljevega izvlečka, 150 g brezovega sladkorja, 3 žlice agavinega sirupa in ščepec soli ter jih s stepalnikom umešamo v kremasto maso. Vmešamo 250 g mandljeve moke, 2 žlički pecilnega praška in 60 g kakava v prahu. Bučkam dodamo 120 g jabolčne čežane in kokosovo olje. Iz ohlajenih beljakov naredimo sneg, vmešamo v testo in vse skupaj vlijemo v namaščen podolgovat model za peko (dvolitrski)  ali pa v pekač za šarkelj. Pečemo 50–60 minut na 175/150 stopinjah. Sesekljamo 25 g pistacij. Ko kolač vzamemo iz pečice, ga ohladimo ter potresemo s pistacijo in 25 g kokosove moke.

1 rezina ima okoli 350 kcal.

Pečena cvetača

Profimedia
pečena cvetača

Pol cvetače 5 minut kuhamo v slani vreli vodi. 2 vejici timijana, vejico peteršilja, 4 stebla drobnjaka na drobno sesekljamo. Dodamo za noževo konico čilija in mlete kumine, 1 žličko olja ter ukašimo s paličnim mešalnikom. Nastrgamo 10 g sira pecorino ali katerega drugega trdega sira oziroma parmezana. Cvetačo odcedimo, jo premažemo z zeliščno pasto, posipamo s 15 g drobtin za cvrtje, s po žličko svetlega in temnega sezama ter z nastrganim sirom. Pečemo 30 minut v pečici, segreti na 200/175 stopinj. Zmešamo žličko limoninega soka, ½ žličke gorčice, ¼ žličke karija v prahu in 50 g skyra (islandski jogurt).

Okoli 460 kcal

OKVIR: Nakupovalni seznam za nizkoogljikohidratno dieto

Založimo si hladilnik z živili, ki ustrezajo nizkoogljikohidratni dieti. Za boljši pregled navajamo količino ogljikovih hidratov v 100 g

Sadje

Ananas  13 g

grawe, zavarovanje, zavarovalnica, zivljenjsko-zavarovanje

Gospodarstvo

Vas zanima edinstvena priložnost s stabilnimi donosi in nizkim tveganjem?

Avokado  4 g

Kivi   11 g

Papaja  7 g

Melona  8 g

Jagode  6 g

Grenivka  9 g

Beljakovinska hrana

Indijski oreški   31 g

Mandlji   6 g

Oreški   11 g

Jajca   1 g

Meso (piščanec, govedina)  0 g

Tofu   1 g

Feta   0 g

Skuta   3 g

Sir   0 g

Navadni jogurt 4 g

Mocarela   2 g

Bučna semena   3 g

Lanena semena 0 g

Zelenjava

Jajčevci   2 g

Listnata solata  2 g

Grah   12 g

Čebula   9 g

Zelje   2 g

Špinača   1 g

Por   3 g

Koromač   2 g

Paprika   6 g

Gobe   1 g

Redkvica   2 g

Zelena   2 g

Soja   10 g

Bučka 2 g

Stročji fižol 10 g

V krogu, razpolovljenem na polovici:

Pred 14.30

Optimalno presnavljanje zaužitih hranilnih snovi, kar nam zagotavlja energijo za dejavnosti ves dan.

Po 14.30

Presnavljanje beljakovin in maščob je zdaj manj odvisno od inzulina. Jejmo čim manj ogljikovih hidratov, da se maščobe ne bodo nalagale, ampak raje presnavljale.