© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje


Uredništvo
22. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.

recept na preizkusnji ajdovi štrukli.jpg
Osebni arhiv
Ajdovi štruklji s kostanjem

Recept in foto: KLAVDIJA SIMLER

Ajdovi štruklji imajo v slovenski kulinariki posebno mesto, saj so simbol domačnosti, preprostosti in podeželske ustvarjalnosti. Ko jim dodamo še kostanj, kralja jeseni, dobimo jed, ki spoštuje tradicijo, a hkrati prinaša novo harmonijo okusov. Ajda, skuta in kostanj se prepletejo v čudovito mehko in dišečo jed, ki nas spomni, zakaj so domači recepti brezčasni.

Sestavine

Testo:

  • 16 dag ajdove moke
  • 8 dag bele moke
  • 3 dcl vode
  • 10 dag masla
  • ščep soli
  • 1 jajce
Preberite še

Nadev:

  • 500 g pasirane skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1–2 jajci
  • pšenični zdrob po potrebi

dodatno:  200 g kostanjeve moke 

Priprava

1. Testo: vodo, sol in maslo zavremo. Ko zavre, vmešamo ajdovo moko, da se naredi cmok. Cmok presujemo v hladno posodo in ga ohladimo. Ohlajenemu testu dodamo belo moko in jajce ter dobro pregnetemo v gladko testo. Testo postavimo v posodo, pokrijemo in pustimo počivati.

2. Nadev: sestavine dobro zmešamo. Masa mora biti lepo mazava, vendar ne preveč tekoča, saj bi se med zavijanjem tekoč nadev razlil.

3. Testo na pomokanem prtu na tanko razvaljamo v kvadrat. Enakomerno ga namažemo z nadevom in po nadevu potresemo kostanjevo moko. Natančno zavijemo s stiskanjem z rokami in ne s pomočjo prtiča. Če zavijemo ročno, poskrbimo, da v štruklju ni zračnih mehurčkov.

4. Štrukelj na sredini prerežemo in vsakega posebej zavijemo v kuhinjsko folijo kot bonbon. Lepo oblikovan štrukelj skuhamo v slanem kropu. Med kuhanjem folijo večkrat napikamo s palčko za ražnjiče. Naj vre približno 30 minut na zmernem ognju. 

5. Kuhan štrukelj položimo na desko in pustimo nekaj minut, da počiva. Tako preprečimo, da bi se po rezanju posedel. Serviramo.

Objavljeno v reviji Jana, št. 46, 18. novembra 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

01_Jana_46.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.