Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Recept in foto: KLAVDIJA SIMLER
Ajdovi štruklji imajo v slovenski kulinariki posebno mesto, saj so simbol domačnosti, preprostosti in podeželske ustvarjalnosti. Ko jim dodamo še kostanj, kralja jeseni, dobimo jed, ki spoštuje tradicijo, a hkrati prinaša novo harmonijo okusov. Ajda, skuta in kostanj se prepletejo v čudovito mehko in dišečo jed, ki nas spomni, zakaj so domači recepti brezčasni.
Sestavine
Testo:
- 16 dag ajdove moke
- 8 dag bele moke
- 3 dcl vode
- 10 dag masla
- ščep soli
- 1 jajce
Nadev:
- 500 g pasirane skute
- 3 žlice kisle smetane
- 1–2 jajci
- pšenični zdrob po potrebi
dodatno: 200 g kostanjeve moke
Priprava
1. Testo: vodo, sol in maslo zavremo. Ko zavre, vmešamo ajdovo moko, da se naredi cmok. Cmok presujemo v hladno posodo in ga ohladimo. Ohlajenemu testu dodamo belo moko in jajce ter dobro pregnetemo v gladko testo. Testo postavimo v posodo, pokrijemo in pustimo počivati.
2. Nadev: sestavine dobro zmešamo. Masa mora biti lepo mazava, vendar ne preveč tekoča, saj bi se med zavijanjem tekoč nadev razlil.
3. Testo na pomokanem prtu na tanko razvaljamo v kvadrat. Enakomerno ga namažemo z nadevom in po nadevu potresemo kostanjevo moko. Natančno zavijemo s stiskanjem z rokami in ne s pomočjo prtiča. Če zavijemo ročno, poskrbimo, da v štruklju ni zračnih mehurčkov.
4. Štrukelj na sredini prerežemo in vsakega posebej zavijemo v kuhinjsko folijo kot bonbon. Lepo oblikovan štrukelj skuhamo v slanem kropu. Med kuhanjem folijo večkrat napikamo s palčko za ražnjiče. Naj vre približno 30 minut na zmernem ognju.
5. Kuhan štrukelj položimo na desko in pustimo nekaj minut, da počiva. Tako preprečimo, da bi se po rezanju posedel. Serviramo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 46, 18. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se