Plastiki v hrani se je nemogoče izogniti
Ste vedeli, da potrošniki zaužijemo pet gramov mikroplastike na teden? Kaj to pomeni za naše zdravje?
Kaj se zgodi, ko človeštvo obleče svet v plastiko? Prej ali slej se njeni najdrobnejši delci znajdejo na našem krožniku. Kot kažejo zadnje raziskave, jih nehote jemo že vsi. Če je plastika dovolj majhna, jo lahko sadje in zelenjava vsrkata skozi koreninski sistem. Ker je je na pretek v morju, se skrb zbujajoče širi po prehranski verigi tudi od tam. Pivo, voda, sol, riž, sadje, zelenjava ..., skorajda nemogoče se ji je izogniti, ugotavljajo raziskovalci.
Neskončni seznam
Prisotnost mikroplastike je v prehranskem krogu že dokazana. Ne samo v pitni vodi in jabolkih, odkrili so jo v vzorčenem mesu rejnih živali in sladkovodnih rib, v morski hrani, sadju in zelenjavi, sladkorju, soli, pivu ter celo medu. Tudi mleta živila, kot so začimbe, kava ali moka, se lahko med obdelavo in pakiranjem kontaminirajo z delci plastike. Seznam je skorajda neskončen.
In očitno dovolj skrb zbujajoč, da se tudi z evropsko zakonodajo trudijo omejiti izpust mikroplastike v okolje. A eno je zakonodaja, drugo pa naše navade. Koliko plastenk, embalaže živil in drugih plastičnih stvari ste samo ta teden odvrgli v koš za smeti? In ker smo ravno v obdobju menjave pnevmatik na avtomobilih ... tudi zavržene pnevmatike s časom okolje izdatno onesnažijo z mikroplastiko, pravzaprav se obrabljajo že med vožnjo.
Pet gramov na teden
Raziskave o mikroplastiki potekajo tudi na ljubljanski Biotehniški fakulteti, kjer ugotavljajo, da lahko delci mikroplastike preidejo v zelenjavo in sadje iz tal, zemlje ali komposta, zraka in vode ter se tam kopičijo.Če so jabolka (ali karkoli drugega) pakirana v plastični embalaži, so lahko dodatno podvržena mikroplastiki, še posebej če so bila neustrezno skladiščena ter izpostavljena visokim temperaturam ali večkratni ponovni uporabi embalaže.
Že leta 2019 so študije postregle s podatki, da povprečni potrošniki verjetno zaužijejo približno pet gramov mikroplastike vsak teden, so pa seveda razlike med posamezniki in regijami ter predvsem živili. Vsakodnevna izpostavljenost mikroplastiki zaradi prehranjevanja je še vedno relativno majhna v primerjavi z drugimi viri onesnaženja z mikroplastiko (voda in zrak), zagotovo pa ni zanemarljiva.
Kakšna so tveganja za zdravje si preberite v tiskani izdaji revije Jana.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se