Jogurt vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki poskrbijo za zdravo črevesno floro, kar je med shujševalno dieto zelo pomembno, saj hujšanja brez dobre prebave preprosto ni. Poleg tega spada med izrazito nizkokalorična živila. A da ne bo pomote – govorimo o navadnem jogurtu. Sadni jogurti ali jogurti s smetano, umetnimi aromami in konzervansi vsebujejo bistveno več sladkorja, vse dodane sestavine pa tudi izničijo koristne učinke mlečnokislinskih bakterij.
Preberite tudi:
- S tem živilom preprečite vnetje sečil
- Napitek, ki ščiti pred prehladom in regenerira
- Kako prepoznate nevarno vnetje v telesu in kako preprečite zaplete?
Jogurtova shujševalna dieta
Sveži in lahki recepti dokazujejo, da je jogurt res vsestransko uporaben v kulinariki: kot juha, omaka, posladek …
Bistvo jogurtove shujševalne diete je, da en obrok v dnevu nadomestimo z jogurtom, ki mu dodamo nekaj sestavin, s katerimi bomo učinek hujšanja le še okrepili. Prav ti dodatki naredijo jogurtov obrok tudi okusnejši, kajti prednost naravnega jogurta je, da ga lahko kombiniramo tako s sladkimi kot slanimi jedmi. Pri preostalih dnevnih obrokih pa med shujševalno dieto z jogurtom velja le ena omejitev, in sicer ta, da ne smejo preseči 400 kcal!
Hladna jogurtova juha
Pol kumarice narežemo na drobne koščke, 250 ml jogurta pa zredčimo z 250 ml navadne vode. Potrebujemo še po 2 vejici pehtrana, peteršilja, kopra, bazilike in mete. Uporabimo le liste začimb, ki jih natrgamo s stebel in na drobno sesekljamo. Na grobo sesekljamo še prgišče orehovih jedrc in 30 g rozin, najbolje sultank. Vse sestavine vmešamo v jogurtovo juho, solimo in popramo ter postavimo za nekaj časa v hladilnik. Pred postrežbo posipamo s ščepcem vrtničnih cvetnih lističev.
Kalorična vrednost: pribl. 320 kcal.
Dve jogurtovi pomaki
10 g dimljenega lososa narežemo na večje koščke. Žličko (vloženih) kaper dobro odcedimo, posušimo in sesekljamo. Z dveh do treh stebelc kopra posmukamo lističe in jih sesekljamo, pustimo le ščepec za garniranje. Losos, kapre in koper vmešamo v 250 g jogurta, posolimo in popopramo. Posipamo s preostalim koprom.

Ekipa
Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra
Za drugo pomako potrebujemo 2 redkvici, ki ju razrežemo na tanke kolobarčke. Razrežemo 10 g vodne kreše in jo vmešamo v 250 g jogurta, vanj vmešamo še redkvico. Začinimo po okusu in posipamo z drobnjakom. Pomako lahko uporabimo tudi kot namaz na temnem kruhu (a ne pretiravajmo s količino slednjega – ena rezina bo dovolj).
Kalorična vrednost vsake od omak: pribl. 270 kcal.
Jagodna krema
Žličko prosa in žličko sesekljanih pistacij popražimo. Temeljito očistimo ¼ bio pomaranče, posušimo in nastrgamo lupinico, sok pa iztisnemo. Razrežemo 60 g jagod. Posebej zmiksamo 3 žličke narezanih jagod in 1 žličko pomarančnega soka, preostale jagode pa vmešamo v dobljen sok. V 75 g jogurta vmešamo nastrgano lupinico in dodamo vaniljo. V steklenem kozarcu zapolnimo dno s skoraj vsem jogurtom, čez prelijemo sadno kašo, zatem preostanek jogurta ter posipamo s praženo mešanico pistacije in kaše.
Kalorična vrednot: pribl. 200 kcal.
Naredimo sami svoj jogurt v 4 korakih
Za pet 250-gramskih kozarcev doma narejenega jogurta potrebujemo 1 liter svežega mleka in 150 g naravnega jogurta (s 3,5 odstotka mm).
- Segrevanje – mleko segrejemo na 90 stopinj C, približno 5 minut pustimo na vroči plošči, potem pa ohladimo na približno 50 stopinj C.
- Fermentacija – mleku dodamo jogurt in dobljeno mešanico razporedimo v ognjevarne steklene kozarce s pokrovom. Damo jih v pečico, segreto na 50 stopinj C, in počakamo pol ure.
- Zorenje – po izteku pol ure pečico izključimo in pustimo v njej kozarce z jogurtom čez noč.
- Hlajenje – jogurt hladimo najmanj pet ur, pred jedjo ga dobro premešamo. Doma narejen jogurt moramo pojesti v štirih dneh, saj je hitreje pokvarljiv kot kupljen. Je pa domač in zagotovo povsem brez konzervansov. Toliko bolje, če mleko namesto v trgovini kupimo pri bližnjem kmetu!
Prigrizki z manj kot stotimi kalorijami
Jogurtu lahko brez slabe vesti dodate porcijo hrane, ki ne presega stotih kalorij. Od sadja si lahko tako brez slabe vesti zraven privoščite 6 srednje velikih jagod (36 kcal), 2 srednje veliki figi (74 kcal) in 2 dl borovnic (57 kcal) ali malin (50 kcal). Da pa vas bo obrok nasitil za nekoliko dlje, predlagamo, da sadju in jogurtu dodate še pest ovsenih kosmičev.
