
Sestavine
- 350 g sladkega krhkega testa
- 1 kozarček limonove marmelade
- 280 g sladkorja v prahu
- sok 1 limone
- moka za model
nadev
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 50 g mletih mandljev
- 50 g moke
- ¼ žličke mandljeve arome
- 2 srednje veliki jajci
- 25 g nasekljane kandirane limonove lupine
- lupina 1 limone
- lupina ½ pomaranče
- 50 g marcipana v kosu

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 350 g sladkega krhkega testa
- 1 kozarček limonove marmelade
- 280 g sladkorja v prahu
- sok 1 limone
- moka za model
nadev
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 50 g mletih mandljev
- 50 g moke
- ¼ žličke mandljeve arome
- 2 srednje veliki jajci
- 25 g nasekljane kandirane limonove lupine
- lupina 1 limone
- lupina ½ pomaranče
- 50 g marcipana v kosu
Postopek
Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo podolgovati model 12 x 35 cm. Odvečno testo zavihamo čez rob (lahko ga obrežemo, ko bo pečeno). Dno testa večkrat prebodemo z vilicami in ga postavimo v hladilnik za 30 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Testo pečemo 15 minut, da je rahlo pečeno, vendar še ne obarvano. Temperaturo zmanjšamo na 180 °C.
Pripravimo nadev. Maslo, sladkor, mlete mandlje, moko, mandljevo aromo in razžvrkljani jajci dobro stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo kandirano lupino ter naribano lupino limone in pomaranče. Nato v zmes na grobo naribamo marcipan. To najbolje naredimo tako, da konec marcipana večkrat pomočimo v moko, da se ne lepi. Marcipan vmešavamo v zmes postopoma, da se ne sprijema. Vse dobro premešamo.
Limonovo marmelado dobro premešamo. Tri žlice marmelade damo v majhno plastično vrečko za živila, s preostalo pa premažemo dno krhkega testa. Nato z žlico dodamo nadev in ga enakomerno razporedimo. Pečemo 35 do 40 minut, da se zlato obarva in se utrdi. Ohladimo v modlu.
Sladkor v prahu presejemo v skledo in vmešamo toliko limonovega soka, da dobimo gladek in gost, vendar še tekoč preliv. Premažemo ga po vrhu kolača in model rahlo nagibamo sem ter tja, da se preliv lepo razporedi. Konico vrečke z limonovo marmelado odrežemo in s stiskanjem nanašamo prečne črte po kolaču. Vzorec peresa naredimo tako, da z leseno paličico po dolžini kolača potegnemo črte. Kolač lahko do pet dni hranimo v modlu, pokritem s prozorno kuhinjsko folijo, lahko pa ga narežemo na rezine in hranimo v neprodušno zaprti posodi.