Solate so pogosto podcenjene, a v resnici lahko postanejo popolna izbira za malico ali kosilo, ki vas bo nasitila in oskrbela z vsemi potrebnimi hranili. Preprosto jih lahko prilagodimo svojim okusom in potrebam, saj so polne vitaminov, vlaknin, beljakovin ter zdravih maščob, ki poskrbijo za dolgo sitost in energijo. Poleg tega so hitro pripravljene in enostavne za prenos, kar jih dela idealne za vsakdanjo hitrost življenja.
V tem članku vam bomo predstavili nekaj okusnih receptov za solate, ki vas bodo navdušili s svojimi kombinacijami okusov, hkrati pa bodo zagotavljali uravnoteženo prehrano. Vsaka od teh solat vam bo dala nekaj edinstvenega, kar potrebujete za poln in zdrav obrok.
S slanino, lečo in mladim sirom
Za 4 osebe
Priprava: 50 minut
Sestavine:
- 1 por (200 g),
- 5 žlic olja,
- 200 g leče,
- 300 ml mareličnega nektarja,
- 250 ml piščančje čiste juhe,
- 60 g posušenih marelic,
- 2 vejici rožmarina,
- 2 žlic rjavega sladkorja,
- 5–6 žlic balzamičnega kisa,
- morska sol,
- črni poper,
- 80 g tankih rezin slanine,
- 120 g češnjevega paradižnika,
- 150 g mladega sira,
- 300 g listnate zelene solate.
Priprava:
Por po dolgem razpolovimo, umijemo in na drobno sesekljamo. Popražimo na dveh žlicah olja, dodamo lečo in še to popražimo. Zalijemo z 250 ml mareličnega nektarja in s piščančjo juho ter segrevamo do vrenja. Odvisno od vrste leče kuhljamo – približno 25 minut, da tekočina poide in se leča zmehča. Po potrebi še malce zalijemo.
Marelice sesekljamo, rožmarin osmukamo in sesekljamo. Oboje dodamo leči 5 minut pred koncem kuhanja. V ponvici karameliziramo sladkor, zalijemo s kisom in preostalim mareličnim nektarjem. Karamelo dodamo solati, solimo, popramo, začinimo s kisom.
V ponvi brez maščobe popražimo rezine slanine. Paradižnik umijemo in razpolovimo. Sir z vilicami razdrobimo. Umijemo in natrgamo solato ter vse dodamo še topli leči. Nazadnje pokapljamo s preostalim oljem in premešamo.
Z radičem, janežem in pomarančo
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Sestavine:
- 2 glavici (po 100 g) rdečega radiča (treviški ali verona),
- 2 janeževa gomolja,
- 1 šopek mlade čebule,
- 3 pomaranče,
- 30 g lešnikovih jedrc,
- 2 žlici sadnega kisa,
- 2 žlici gorčice,
- 5 žlic olja,
- sol, poper,
- 250 g puranjih prsi.
Priprava:
Očistimo in umijemo radič, janež in mlado čebulo. Nekaj janeževega zelenja prihranimo. Radič narežemo na tanke trakove, janež na drobno naribamo, mlado čebulo zrežemo na obročke.
Pomaranče olupimo in jim odstranimo tudi belo kožico. Z ostrim nožem krhlje filiramo – jim odstranimo kožo. Iz preostanka pomaranč iztisnemo 6 žlic soka. Lešnike sesekljamo. Pomarančni sok, kis, gorčico in 4 žlice olja zmešamo v marinado. Solimo, popramo.
Vso pripravljeno zelenjavo zmešamo v skledi z marinado. Meso splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in narežemo na trakove. Popečemo jih na žlici olja, solimo, popramo, dodamo solati. Solato okrasimo s prihranjenim janeževim zelenjem.
S testeninami, kumaricami in piščancem
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
![petrol, zaposlitev, delo](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/02/12/40d18b02dcb1a0e4d19ebfe5fbe2c007/67ad997bbde28/40d18b02dcb1a0e4d19ebfe5fbe2c007.jpeg)
Zanimivosti
Petrolov učni center: Ko se novi prodajalci učijo od najboljših
Sestavine:
- 250 g testenin
- 250 g piščančjih prsi,
- 1 žlička olja,
- sol, poper,
- 1 žlica sezama,
- 1 rdeča čebula,
- 200 g češnjevega paradižnika,
- 2 stebli stebelne zelene,
- 200 g kislih kumaric,
- 1 konzerva (480 g) čičerike.
Za preliv:
- 1 lonček navadnega jogurta,
- 1 žlica jabolčnega kisa,
- 2 žlici olja,
- 1 žlička sveže nastrganega ingverja,
- sol, poper,
- ½ žličke mlete kumine,
- 172 žličke mlete kurkume.
Priprava:
Testenine skuhamo po navodilih na embalaži. Piščanca splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in narežemo na trakove. Spečemo jih na vročem olju. Še vroče trakove mesa solimo, popramo in potresemo s sezamom. Čebulo olupimo in narežemo na obročke.
Umijemo paradižnike in jih razpolovimo. Zeleno narežemo na rezine. Kumarice in čičeriko odcedimo. Kumarice na drobno zrežemo. Za preliv zmešamo jogurt, kis, olje in ingver, dodamo sol, poper, kumino ter kurkumo. Združimo vse sestavine solate, premešamo in začinimo s prelivom.
S svinjino, bučo in peso
Za 6 oseb
Priprava: 130 minut
Sestavine:
- 1,2 kg svinjine v kosu (brez kože in kosti),
- 2 stroka česna,
- 1 limona,
- 1 žlička dimljene mlete paprike,
- 6 rezin pancete,
- 1 majhen šopek timijana,
- 3 žlice olivnega olja,
- 1 kg buče maslenke,
- 80 g mlade zelene solate,
- 80 g rukole,
- sol, poper,
- 200 g gomoljev kuhane rdeče pese,
- 1 jabolko,
- 1 steblo zelene,
- 2 žlici majoneze.
Priprava:
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Česen olupimo in narežemo na rezine. Meso zvijemo v rulado, z nožem večkrat prebodemo in v luknjice zatlačimo rezine česna. Rulado prevežemo s kuhinjsko vrvico in položimo v pekač.
Polovico limone narežemo na tanke rezine, drugi polovici iztisnemo sok v skodelico. V sok vmešamo papriko in s tem namažemo meso. Na vrh mesne rulade položimo rezine slanine, v sredino pa zatlačimo polovico timijana in rezine limone. Pokapljamo z oljem in pečemo v pečici približno 2 uri.
Bučo razpolovimo, ji odstranimo semena in meso narežemo na centimeter debele rezine. V skledi jih začinimo z oljem, preostalim timijanom, soljo in poprom. Pol ure, preden je meso pečeno, dodamo rezine buče v pekač. Pečeno meso vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s folijo in pustimo počivati, pekač z rezinami buče pa vrnemo v pečico še za 10–15 minut.
Rdečo peso in zeleno narežemo na palčke, jabolko olupimo in prav tako narežemo. Peso, zeleno, jabolko zmešamo z majonezo, solimo in popramo. Na krožnik potresemo solato in rukolo, nanjo pa položimo rezine mesa in buče. Oboje pokapljamo s sokovi, ki so ostali v pekaču. Dodamo pa še mešanico pese, zelene in jabolka
Goveji jezik z bučnim oljem v solati
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Sestavine:
- 300 g prekajenega kuhanega govejega jezika,
- 1 kumara,
- 200 g paradižnika,
- bučno olje,
- zelena solata,
- sol, poper,
- balzamični kis.
Priprava:
Kuhan jezik olupimo in narežemo na rezine. Kumaro narežemo na rezine. Solato umijemo in natrebimo. Paradižnik umijemo in narežemo na četrtine. Zeleno solato, paradižnik, kumare in rezine jezika v skledi zmešamo z bučnim oljem in balzamičnim kisom. Solimo, popramo.