Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Hrana za dobro počutje
Čas branja 2 min.

Kaj jesti, če veliko sedite?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
29. 3. 2025, 21.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Tudi vi delate v pisarni in običajno v njej presedite vsaj osem ur na dan? Potem morate na svoj jedilnik nujno uvrstiti ta živila.

Jagodičje.jpg
Profimedia
Jagodičevje zajema skupino majhnih, sočnih sadežev, ki so običajno bogati z vlakninami, vitamini in antioksidanti.

Bolita nas hrbet in zadnjica, v glavi pa se odvija pravi bobnarski koncert. Sedenje po nekaj ur dnevno ima zelo nezdrave posledice za naše telo. Trpi tako naše dobro počutje kot tudi zdravje: okrepi se občutek lakote, povečajo pa se tudi vnetne vrednosti, nivo krvnega sladkorja in krvni tlak. Vsemu temu se lahko uprete z ustreznimi živili.

profimedia-0206245942.jpg
Profimedia
Dolgotrajno sedenje negativno vpliva na mišično-skeletni sistem, možgane in metabolizem.

Ananas

Poleg banan se ananas uvršča med najbolj priljubljene tropske sadeže. Za njegovo rjavo lupino se poleg tega skrivajo mnoge vitalne snovi. Predvsem pa encim bromelain, ki pospešuje presnovo in deluje protivnetno. Ena porcija ananasa povrh vsega pokrijte celotno dnevno potrebo po vitaminu C, tako da si boste z njim še krepili imunski sistem.

Kako ga uživati: s piščancem in karijem, ob jutranjem jogurtu ali pa v zmešančku z banano ali mangom.

Preberite tudi:

Kurkuma

Poleg intenzivne oranžne barve nas prepriča tudi njen učinek v telesu. Začimba med drugim pozdravi vnetja v telesu, ščitila pa naj bi tudi pred Alzheimerjevo boleznijo. Toda zdaj sledi še najboljše: znanstveniki so odkrili, da lahko s to korenino nadomestite do eno uro športa. Vsak dan morate zaužiti le en ščepec kurkume. Naj se sliši še tako lepo, nekaj športnih dejavnosti, še posebej za hrbet, morate vendarle izvajati vsak dan.

Kako jo uživati: v palačinkah, ob rižu in zelenjavi ali pa v zmešančku.

Jagodičje

Lahko so ribez, borovnice, robide: male vitaminske bombe ob rednem uživanju zmanjšajo vnetja v telesu, po zaslugi vsebovanih flavonoidov. Poleg tega so odlične za prebavo, krepitev obrambnih mehanizmov telesa in pospešujejo presnovo.

Kako jih uživati: jagodičje je izvrstno za posipanje po misliju ali v zmešančkih.

Olivno olje

Za olje sicer velja, da naj bi bilo nezdravo zaradi vsebnosti maščob. Nikakor ne! Predvsem olivno olje je zelo zdravo, saj blaži vnetja v telesu in znižuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Kako ga uživati: kot solatno polivko, za peko rib ali za nakapanje po pečeni zelenjavi.

olivno olje
Youtube
To sredozemsko olje vsebuje tudi visok delež nenasičenih maščobnih kislin, kot je oleinska, ki pozitivno vpliva na zdravje srca in srčnih žil.

Mastne ribe

Losos, sardele, slanik ali jegulja - vse te ribe vsebujejo maščobne kisline omega-3. Telo jih samo ne zmore proizvajati, pa vendar so tako zelo pomembne zanj. Esencialne maščobe so nujne za mnoge procese: denimo za presnovo in proti vnetjem.

Kako jih uživati: v paradižnikovi omaki ali na žaru.

Avokado

Ima sicer največji delež maščobe med sadjem in zelenjavo, vendar ga nikakor ni treba črtati z jedilnika. Njegove nenasičene maščobne kisline mišične celice dojamejo kot zdrave in se pospešeno lotijo maščob okoli trebuha.

Kako ga uživati: kot namaz, začinjen s soljo in poprom, lahko ga pretlačite s stopljeno temno čokolado ali pa uživate v solati.

profimedia-0468767487.jpg
Profimedia
Avokado preprečuje zaprtje, saj vsebuje veliko prehranskih vlaknin.

Oreščki in koščičasti plodovi

Tudi oreščki vsebujejo maščobne kisline omega-3. Mandlji vsebujejo veliko antioksidativnega vitamina E. Po trenutnih študijah okoli 60 g mandljev dnevno zadostuje za zaščito pred sladkorno boleznijo in boleznimi srca in ožilja.

Kako jih uživati: v jutranjem misliju, popražene za solato ali pa kot namaz.

Česen

Deluje protivnetno, uravnana raven krvnega sladkorja in vrednosti maščob v krvi. Poleg tega pospešuje prebavo, blaži napihnjenost in trombozo. Da bi lahko razvil svoj polni učinek, morate vsak dan pojesti en debel strok. Neprijeten zadah iz ust lahko odpravite s kozarcem mleka ali žvečilnim gumijem.

Kako ga uživati: na brusketi, popečenega s kozicami, v solati ali v pomaki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.