Kaj jesti, če veliko sedite?
Tudi vi delate v pisarni in običajno v njej presedite vsaj osem ur na dan? Potem morate na svoj jedilnik nujno uvrstiti ta živila.

Bolita nas hrbet in zadnjica, v glavi pa se odvija pravi bobnarski koncert. Sedenje po nekaj ur dnevno ima zelo nezdrave posledice za naše telo. Trpi tako naše dobro počutje kot tudi zdravje: okrepi se občutek lakote, povečajo pa se tudi vnetne vrednosti, nivo krvnega sladkorja in krvni tlak. Vsemu temu se lahko uprete z ustreznimi živili.

Ananas
Poleg banan se ananas uvršča med najbolj priljubljene tropske sadeže. Za njegovo rjavo lupino se poleg tega skrivajo mnoge vitalne snovi. Predvsem pa encim bromelain, ki pospešuje presnovo in deluje protivnetno. Ena porcija ananasa povrh vsega pokrijte celotno dnevno potrebo po vitaminu C, tako da si boste z njim še krepili imunski sistem.
Kako ga uživati: s piščancem in karijem, ob jutranjem jogurtu ali pa v zmešančku z banano ali mangom.
Preberite tudi:
- Skrb vzbujajoče: Teh dvanajst živil vsebuje največ pesticidov
- Uravnajmo sladkor v krvi s pomočjo ustreznih živil
- Zdrava rastlina, ki lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni
Kurkuma
Poleg intenzivne oranžne barve nas prepriča tudi njen učinek v telesu. Začimba med drugim pozdravi vnetja v telesu, ščitila pa naj bi tudi pred Alzheimerjevo boleznijo. Toda zdaj sledi še najboljše: znanstveniki so odkrili, da lahko s to korenino nadomestite do eno uro športa. Vsak dan morate zaužiti le en ščepec kurkume. Naj se sliši še tako lepo, nekaj športnih dejavnosti, še posebej za hrbet, morate vendarle izvajati vsak dan.
Kako jo uživati: v palačinkah, ob rižu in zelenjavi ali pa v zmešančku.
Jagodičje
Lahko so ribez, borovnice, robide: male vitaminske bombe ob rednem uživanju zmanjšajo vnetja v telesu, po zaslugi vsebovanih flavonoidov. Poleg tega so odlične za prebavo, krepitev obrambnih mehanizmov telesa in pospešujejo presnovo.
Kako jih uživati: jagodičje je izvrstno za posipanje po misliju ali v zmešančkih.
Olivno olje
Za olje sicer velja, da naj bi bilo nezdravo zaradi vsebnosti maščob. Nikakor ne! Predvsem olivno olje je zelo zdravo, saj blaži vnetja v telesu in znižuje tveganje za srčno-žilne bolezni.
Kako ga uživati: kot solatno polivko, za peko rib ali za nakapanje po pečeni zelenjavi.

Mastne ribe
Losos, sardele, slanik ali jegulja - vse te ribe vsebujejo maščobne kisline omega-3. Telo jih samo ne zmore proizvajati, pa vendar so tako zelo pomembne zanj. Esencialne maščobe so nujne za mnoge procese: denimo za presnovo in proti vnetjem.
Kako jih uživati: v paradižnikovi omaki ali na žaru.
Avokado
Ima sicer največji delež maščobe med sadjem in zelenjavo, vendar ga nikakor ni treba črtati z jedilnika. Njegove nenasičene maščobne kisline mišične celice dojamejo kot zdrave in se pospešeno lotijo maščob okoli trebuha.
Kako ga uživati: kot namaz, začinjen s soljo in poprom, lahko ga pretlačite s stopljeno temno čokolado ali pa uživate v solati.

Oreščki in koščičasti plodovi
Tudi oreščki vsebujejo maščobne kisline omega-3. Mandlji vsebujejo veliko antioksidativnega vitamina E. Po trenutnih študijah okoli 60 g mandljev dnevno zadostuje za zaščito pred sladkorno boleznijo in boleznimi srca in ožilja.
Kako jih uživati: v jutranjem misliju, popražene za solato ali pa kot namaz.
Česen
Deluje protivnetno, uravnana raven krvnega sladkorja in vrednosti maščob v krvi. Poleg tega pospešuje prebavo, blaži napihnjenost in trombozo. Da bi lahko razvil svoj polni učinek, morate vsak dan pojesti en debel strok. Neprijeten zadah iz ust lahko odpravite s kozarcem mleka ali žvečilnim gumijem.
Kako ga uživati: na brusketi, popečenega s kozicami, v solati ali v pomaki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se