Naravni zaveznik za zdravo prebavo, razstrupljanje in odpornost
Z vrta ga večinoma pobiramo jeseni, a lahko v njem uživamo vso zimo in si z njim, če smo ga pravilno shranili, barvamo jedilnike do pozne pomladi.
Hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja je le 26 kilokalorij, vsebuje pa tudi veliko vitaminov skupine B, betakarotena, kalcija, folne kisline, kalija ter vitaminov C in E.
Bogato je tudi z glukozinolati, žveplovimi spojinami. Ko se pri rezanju celične stene oziroma žvečenju pretrgajo, nastajajo spojine, imenovane izotiocianati in indoli. V več poskusih se je izkazalo, da te snovi preprečujejo nastanek raka. Več izotiocianatov in indolov nastane, če je več vitamina C, zato je pomembno, da zelja ne kuhamo predolgo.
Zdravilne lastnosti
Zelje vsebuje veliko antioksidativnih in drugih snovi, ki krepijo odpornost proti raku. Raziskave so potrdile, da ljudje, ki pogosto uživajo zelje, manj zbolevajo za rakom želodca in črevesja, prav tako ne za pljučnim in kožnim rakom.
Če uživamo veliko antioksidantov, je manjše tudi tveganje za koronarno bolezen srca, možgansko kap in sivo mreno. Zelje je nedvomno odlična dodatna pomoč pri zdravljenju čira na želodcu. Priporočajo zlasti uživanje presnega zeljnega soka.
Zunanja uporaba
Zelje se lahko zunanje uporablja za različne namene. Že naši predniki so ga uporabljali pri astmi, ljudska medicina priporoča obloge z zeljnimi listi. Dobro oprane položimo na predel pljuč, zlasti čez noč, in jih zamenjamo vsaj dvakrat na dan.
Priporočljiva je tudi uporaba zelja pri herpesu, ki je pogosta težava sodobnega človeka. Obloge lahko znatno ublažijo bolečine, le večkrat na dan jih je treba zamenjati.
Ljudska medicina obkladke priporoča tudi ljudem, ki imajo težave z jetri. Zeljne liste naj polagajo na predel jeter in jih čez dan štirikrat zamenjajo. Nekoč so jih prav tako uporabljali pri zdravljenju ran, saj nase vežejo strupene snovi. Uporabljate jih lahko pri turih ter težavah z išiasom; kot hladen obkladek blažijo bolečino.
Okrepitev imunskega sistema
Za okrepitev imunskega sistema so izjemno pomembne zadostne količine vitamina C, ki spodbuja delovanje belih krvničk. Jeseni in pozimi je uživanje zelja še kako koristno, saj zmanjša tveganje za gripo in prehlad. Vitamin C bo preprečil oksidativni stres v telesu, pomemben pa je tudi za tvorbo kolagena.
Pomoč pri artritisu in vnetju v telesu
Zelje vsebuje številne fitokemikalije, ki blažijo vnetja in preprečujejo otekanje. Tako je (še posebno rdeče zelje) odlično živilo za ljudi, ki jih mučijo artritis ali druge motnje, povezane z vnetjem. Podoben učinek imajo tudi druga živila, ki so bogata z antocianini.
Preprečite osteoporozo
Zaradi vitamina K je zelje učinkovito naravno zdravilo za preprečevanje osteoporoze. Vitamin K poveča količino beljakovine, ki je potrebna za vzdrževanje ustreznega deleža kalcija v kosteh. Raziskave kažejo, da je lahko pogostejše uživanje zelja koristno tudi za ljudi, ki že imajo osteoporozo. Zlasti je priporočljivo za ženske po menopavzi.
Konec lene prebave
Zelje je odličen vir vlaknin za vse, ki želijo pospešiti prebavo. Še posebno pripočajo uživanje fermentiranega oziroma kislega zelja, saj je izvrsten vir probiotikov oziroma koristnih bakterij, ki so pomembne za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja. Stanje črevesja pa je močno povezano z zmogljivostjo imunskega sistema; bolje deluje, boljša je obramba telesa. Več fermentirane hrane pomeni tudi manj tveganja za bolezni.
Koristna je tudi voda, v kateri se je kuhalo zelje
Če ste vodo, v kateri ste kuhali zelje, do zdaj običajno zavrgli, ne ponovite te napake. V vodi je namreč veliko koristnih, hranilnih snovi, ki vas lahko obvarujejo pred številnimi zdravstvenimi težavami. Vsebuje veliko polifenolov, močnih antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za raka, srčno-žilna obolenja, alzheimerjevo in druge bolezni, saj preprečujejo oksidativni stres v telesu.
V vodi je tudi veliko mineralov, še posebno kalcija, magnezija in kalija, ki ščitijo pred boleznimi okostja, previsokim krvnim tlakom in srčnimi napadi ter kapjo.
Razstrupite se in preženite alkoholnega mačka
Simptomi, ki jih povzroča prevelika količina alkohola, po navadi vključujejo močan glavobol in prebavne težave. Alkohol uniči velik del koristnih bakterij v črevesju, kar ovira absorpcijo vitaminov in mineralov. Pitje vode, v kateri se je kuhalo zelje, pripomore k razstrupljanju telesa in pomaga vzpostaviti ravnovesje v prebavilih.
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Jota s kranjsko klobaso
Po vseh dobrotah in težkih jedeh med prazniki bo segedin oziroma segedinski golaž še kako prijal.
Segedin golaž
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se