Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje
Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.
Martinovo, god svetega Martina iz Toursa, se v Sloveniji praznuje predvsem kot praznik vina, ko se nečisto novo vino ob blagoslovu spremeni v pravo vino. Praznik spremljajo številne šege in navade, ki hkrati zaznamujejo konec jeseni in prehod v zimski čas.
Martinova pojedina ni popolna brez rdečega zelja
Rdeče zelje je že dolgo del tradicionalne martinove pojedine – skupaj s pečeno račko ali gosjo in mlinci sestavlja popolno martinovo trojico.
Dolgo smo izbirali najboljši recept za rdeče zelje in nazadnje izbrali tega:
Dušeno rdeče zelje z brusnicami
Kombinacija sladkega in kislega poskrbi za najboljše rdeče zelje daleč naokoli!
Preplet sladkega jabolka, mošta (ali kisa), brusnic in – presenečenje – pomaranče naredi to dušeno rdeče zelje res odlično. Bogata mešanica začimb z brinovimi jagodami, klinčki in muškatnim oreščkom doda toplino in globino, ki se odlično poda k pečeni perutnini.
A kako poskrbeti, da se ne bi razbarvalo in postalo žalostne sivo modre barve?
Ključ je v kislini, ki jo v recept vnesemo z vsaj eno od naslednjih sestavin: mošt, vino, kis, limonov ali pomarančni sok. Tako poskrbimo, da pH-vrednost ostane dovolj nizka in antociani v zelju ostanejo rdeči. Pomembno pa je tudi, da zelje pripravljamo počasi in na nizki temperaturi.
Nadgradnja klasičnega recepta
V receptih za dušeno rdeče zelje (tudi našem) se pogosto znajde jabolko, zelo zanimiva pa je tudi kombinacija s hruško. Brusnice iz recepta pa nekateri raje zamenjajo s sladkimi rozinami. V Nemčiji, kjer podoben meni pripravljajo ob božiču, zelju radi dodajo žlico marmelade, na primer brusnične, borovničeve ali jagodne, da poudarijo sadno noto.
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Lahko bi rekli, da je skrivna sestavina našega najljubšega recepta pomaranča, ki doda nežno svežino. Morda je to mošt ali ingver ali pa kaj tretjega. A recept prav gotovo ne bo uspel brez potrpežljivosti, kuharske vneme in ljubezni, ki so ključne pri pripravi vsake praznične pojedine.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se