© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje


Barbara Slivnik
2. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.

rdeče zelje.jpg
Profimedia
Brez rdečega zelja ni martinovega

Martinovo, god svetega Martina iz Toursa, se v Sloveniji praznuje predvsem kot praznik vina, ko se nečisto novo vino ob blagoslovu spremeni v pravo vino. Praznik spremljajo številne šege in navade, ki hkrati zaznamujejo konec jeseni in prehod v zimski čas.

Martinova pojedina ni popolna brez rdečega zelja

Rdeče zelje je že dolgo del tradicionalne martinove pojedine – skupaj s pečeno račko ali gosjo in mlinci sestavlja popolno martinovo trojico.

Dolgo smo izbirali najboljši recept za rdeče zelje in nazadnje izbrali tega:

Preberite še

Preplet sladkega jabolka, mošta (ali kisa), brusnic in – presenečenje – pomaranče naredi to dušeno rdeče zelje res odlično. Bogata mešanica začimb z brinovimi jagodami, klinčki in muškatnim oreščkom doda toplino in globino, ki se odlično poda k pečeni perutnini.

A kako poskrbeti, da se ne bi razbarvalo in postalo žalostne sivo modre barve?

Ključ je v kislini, ki jo v recept vnesemo z vsaj eno od naslednjih sestavin: mošt, vino, kis, limonov ali pomarančni sok. Tako poskrbimo, da pH-vrednost ostane dovolj nizka in antociani v zelju ostanejo rdeči. Pomembno pa je tudi, da zelje pripravljamo počasi in na nizki temperaturi.

martinovo.jpg
Dober tek
Rdeče zelje in mlinci tradicionalno spremljajo gosko ali raco

Nadgradnja klasičnega recepta

V receptih za dušeno rdeče zelje (tudi našem) se pogosto znajde jabolko, zelo zanimiva pa je tudi kombinacija s hruško. Brusnice iz recepta pa nekateri raje zamenjajo s sladkimi rozinami. V Nemčiji, kjer podoben meni pripravljajo ob božiču, zelju radi dodajo žlico marmelade, na primer brusnične, borovničeve ali jagodne, da poudarijo sadno noto.

Lahko bi rekli, da je skrivna sestavina našega najljubšega recepta pomaranča, ki doda nežno svežino. Morda je to mošt ali ingver ali pa kaj tretjega. A recept prav gotovo ne bo uspel brez potrpežljivosti, kuharske vneme in ljubezni, ki so ključne pri pripravi vsake praznične pojedine.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.