Aditiva v sladoledu, ki lahko vodita v debelost
Sladoled je nadvse priljubljen posladek, a nas lahko določeni prehranski dodatki v njem, kot so emulgatorji, vodijo stran od vitkosti in dobrega počutja.

Nekateri pogosti prehranski dodatki, ki jih najdemo v predelani hrani, kot je sladoled, lahko vplivajo na naše zdravje bolj, kot si mislimo. Raziskave kažejo, da lahko posebej emulgatorji prispevajo k debelosti in vnetjem v črevesju, kar sproži vrsto drugih težav.
Vloga črevesnih bakterij
Črevesne bakterije igrajo ključno vlogo pri uravnavanju telesne teže, delovanju imunskega sistema in prebavi. Čeprav o njih pogosto ne razmišljamo, so te bakterije bistvene za naše zdravje. Motnje v črevesni mikroflori lahko povzročijo resne zdravstvene težave, vključno z debelostjo in vnetnimi boleznimi, kot je sindrom razdražljivega črevesja.

Emulgatorji in njihov vpliv
Daily Health Post poroča, da sta posebej težavna emulgatorja natrijeva karboksimetil celuloza in polisorbat 80. V prehranski industriji oba pogosto dodajajo predelani hrani, kot je sladoled, da izboljšajo teksturo in podaljšajo rok trajanja. Raziskava, objavljena v reviji Nature, ki jo je vodil dr. Andrew Gewirtz na Univerzi Georgia State, je pokazala, da ti dodatki negativno vplivajo na črevesno mikrofloro.
V poskusu so mišim, ki so pile vodo z dodanimi emulgatorji, kljub enaki prehrani diagnosticirali debelost in presnovne težave, kot je intoleranca za glukozo. Pri miših, nagnjenih k vnetnim črevesnim boleznim, so emulgatorji povzročili poslabšanje simptomov. Emulgatorji naj bi torej razgrajevali zaščitno sluznico v črevesju, ki preprečuje stik bakterij s črevesnimi celicami. To lahko povzroči vnetja in spremembe v presnovi, kar posredno vodi v povečanje telesne teže.

Strokovni nasveti in kaj lahko naredimo sami
Nutricionisti na splošno opozarjajo, da lahko predelana hrana z določenimi prehranskimi dodatki moti črevesno mikrofloro in poveča tveganje za debelost. Prav zato svetujejo, da se v največji meri izogibamo hrani z umetnimi dodatki in se osredotočimo na polnovredna živila, kot so sveže sadje in zelenjava ter kar najmanj industrijsko predelani polnozrnati izdelki.
Uživanje industrijsko narejenega kremastega in slastnega sladoleda vsake toliko nas še ne bo popeljalo na pot prevelike telesne teže. Kljub temu raje posegajmo po izdelkih, ki imajo manj ali nič prehranskih dodatkov, kot so emulgatorji, ali še bolje, sladoled naredimo sami, saj bomo tako res lahko 100-odstotno prepričani, iz česa je narejen. Z dodatkom svežega sadja pa poskrbimo, da bo ta priljubljena poletna sladica tudi zdrava.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se