Ali je je korenje res boljša izbira kot chia semena?
Ni res, da je zdrava hrana draga. Domače korenje, leča in krompir so pogosto cenejši od hitrih obrokov. Zakaj nas vtis še vedno vara?
Smutiji s semeni čije so drago razkošje, toda osnovna živila, kot so korenje, leča in krompir, so poceni, tudi če izberete malo boljšo kakovost, in to od domačih proizvajalcev. V resnici je ceneje jesti zdravo in izbrano hrano, morda zanjo odšteti kakšen cent več, kot posegati po kalorični in poceni hrani. Naj vam povemo zakaj.
Velikokrat slišimo, da uravnotežena, skrbno izbrana polnovredna hrana stane več kot nezdrava. Študenti pravijo, da bi radi jedli bolje, a si tega ne morejo privoščiti. Z njimi se strinjajo upokojenci in družine z nižjimi prihodki. Obstaja močno prepričanje, da kuhanje iz nič stane celo premoženje, in ker je cena obrokov, ki jih lahko vzamemo s seboj, poceni, kos pice le dober evro, burek nekaj več, večina nima motivacije, da bi spremenila svoje navade.
V zadnjem desetletju mediji veliko prostora namenijo zdravi prehrani in rednemu gibanju, vse več pa je tudi prispevkov o stroških zdrave prehrane, kar seveda vpliva na ljudi. A v resnici skrbno izbrana živila, za katera vemo, od kod prihajajo, ne stanejo veliko več kot tista manj kakovostna, zelo pomembno pa je, da si vzamemo čas za kuho in doma pripravljene obroke, ki so praviloma najcenejša izbira zdravega prehranjevanja.
Zato je nakupovanje v trgovinah, ki jih poznate že vrsto let in za katere veste, da sodelujejo s slovenskimi kmeti in proizvajalci, zelo pomemben korak k bolj zdravim prehranjevalnim navadam.
Bolj zdrava izbira je pogosto cenejša
Naj damo samo primer, zakaj je zdrava prehrana velikokrat cenejša, pa čeprav je prvi vtis povsem drugačen. Če uporabimo merilo cene na kalorijo, se sladica z manj maščobami zdi dražja od navadne, saj vsebuje manj kalorij.
Toda raziskave, ki primerjajo ceno na enoto teže hrane iz iste skupine živil, kažejo, da so zdrave izbire pogosto cenejše – na primer 200 g čičerke v primerjavi z 200 g slanine. To je bolj smiselno merilo, saj večina ljudi ob kupovanju hrane razmišlja o količini, ki jo kupujejo, in ne o tem, koliko kalorij dobijo za svoj denar.
Spreminjanje navad
Širjenje pasu ali po domače debelost je vse večja težava javnega zdravja. Po svetu se je stopnja debelosti od leta 1975 potrojila. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima več kot 1,9 milijarde odraslih čezmerno telesno težo, od tega jih je 650 milijonov debelih. Mlajša generacija je še posebno prizadeta zaradi visokokalorične hrane (in pijače) z nizko hranilno vrednostjo, zelo slabo pa je na zdrave navade vplivala tudi epidemija.
Slovenski šolarji so v zadnjih dveh letih pridobili kilograme in izgubili gibalne sposobnosti, zato je zelo pomembno, da se na družinske krožnike vrne zdrava, kuhana domača hrana, prav tako na urniku ne smejo manjkati redno gibanje in izleti na bližnji hrib ali vsaj športno igrišče. Zato znova poudarjamo, da je pomembno nakupovanje ali pri kmetih iz okolice ali v trgovinah, za katere veste, da sodelujejo z domačimi proizvajalci.
Dobre navade se oblikujejo v otroštvu
Zaradi visoke ravni sladkorja, maščob in soli so otroci izpostavljeni povečanemu tveganju za sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca, da ne omenjamo slabih zob. Morda bolj skrb vzbujajoče je, da se navade, ki se oblikujejo v otroštvu, ohranijo vse življenje. To je tragedija, ker se je tem težavam mogoče izogniti prav z dobro izbrano hrano.
Bistvo zdrave prehrane v resnici niso stroški, ampak znanje, veščine in čas, ki pa ga imamo seveda vsi premalo. A obstajajo tudi hitri in zdravi obroki. Zaradi cen mesa, rib in mlečnih izdelkov, vse več »superživil« in višjih stroškov ekoloških pridelkov smo prisiljeni misliti, da je zdrava hrana draga. Ni nujno, da hranljiva hrana stane celo premoženje. Smutiji s semeni čije so drago razkošje, osnovna živila – korenje, leča, krompir – so poceni kot čips.
Pogosto je zadnja stvar, ki jo ljudje želijo narediti na koncu dolgega dneva, kuhanje, zato so poceni obroki za s seboj privlačna rešitev. Ljudje z nižjimi prihodki bodo verjetneje kupovali kalorično hrano namesto sadja ali zelenjave, ker je bolj nasitna. A čeprav vas lahko burger s sirom nasiti za dalj časa kot jabolko, je nezdrava hrana škodljiva za naše zdravje.
V zelo kratkem času je mogoče skuhati nasiten in zdrav obrok, kar smo večkrat z recepti pokazali tudi v naši reviji. Na primer: sestavine za gratinirano bučko, paradižnik in sir stanejo 50 centov, kuhanje pa traja osem minut. Je bolj zdravo in cenejše kot hrana za s seboj.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se