Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako so čokoladna jajca povezana z veliko nočjo?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
15. 4. 2025, 22.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čokolada je ena izmed najbolj priljubljenih sladkih razvad na svetu, njen čar pa sega daleč v zgodovino.

čokoladna jajčka
Profimedia
Tradicija podarjanja čokoladnih jajc se je razširila iz Evrope, kjer so jih v 19. stoletju začeli izdelovati mojstri čokoladnih slaščic.

Izvira iz kakavovih zrn, ki so jih že Maji in Azteki uporabljali v obredne namene in kot dragoceno blago. Danes je čokolada dostopna v številnih oblikah - od mlečne in bele do temne in celo rubinaste čokolade. Njena priljubljenost med prazniki, vključno z veliko nočjo, ni naključje.

Velika noč simbolizira novo življenje, pomlad in obilje, čokoladna jajca pa predstavljajo simbol plodnosti in ponovnega rojstva. Tradicija podarjanja čokoladnih jajc se je razširila iz Evrope, kjer so jih v 19. stoletju začeli izdelovati mojstri čokoladnih slaščic. Danes so nepogrešljiv del praznovanja in pogosto skriti v vrtovih, kjer jih otroci iščejo v velikonočnih igrah.

Preberite tudi:

Poleg simbolike je čokolada priljubljena zaradi svojega neustavljivega okusa in učinka na razpoloženje. Vsebuje namreč spojine, ki spodbujajo sproščanje endorfinov - hormonov sreče. To pomeni, da velikonočna čokolada ne prinaša le sladkega užitka, ampak tudi dober občutek in veselje, zaradi česar je popolna za praznovanje.

čokoladna jajčka .jpg
Profimedia
Velikonočni prazniki poleg pisanih pirhov prinašajo tudi sladka čokoladna jajčka.

Recept za čokoladna jajčka v lupini

Za 8 jajčkov potrebujete:

Za jajčno lupino:

  • 300 g mlečne čokolade
  • 50 g masla
  • 200 g kokosove moke

Za nadev:

  • 150 ml smetane
  • 1 žlico medu
  • 50 ml ruma
  • 250 g temne čokolade
  • 120 g masla

In še:

  • 8 votlih čokoladnih jajc
  • 100 g marcipana

Priprava:

Za pripravo čokoladne jajčne lupine v vroči vodni kopeli stopite mlečno čokolado in maslo. Večji model v obliki jajca obložite s folijo za živila in po njej premažite prvo plast stopljene čokolade. Vsaka posamezna plast naj se strdi v hladilniku, postopek pa ponavljajte, dokler ne porabite vse čokolade. Ko se strdijo vse plasti, vzemite oblikovano lupino iz modla in previdno odstranite folijo.

Smetano zavrite z medom in rumom. Dodajte koščke čokolade in vse skupaj dobro premešajte. Mešanica naj se ohladi na sobni temperaturi. Ko se začne strjevati, jo stepite in nato vtepite še maslo.

Kremo dajte v vrečko za dresiranje z majhnim luknjastim nastavkom. V prazna čokoladna jajca naredite majhno luknjico in jih napolnite skoznjo.

Marcipan tanko razvaljajte in vanj ovijte polnjena jajca. Marcipan lahko obarvate tudi z živilskimi barvami. Večjo jajčno lupino potresite s kokosovo moko in vanjo postavite marcipanove jajčke. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.