
Čemaževo olje in čemaževo maslo
Čemaž- naravno zdravilo
Čemaževo olje in čemaževo maslo
Čemaž- naravno zdravilo

Sestavine
olje
- 30 čemaževih listov
- 4 dl oljčnega olja
maslo
- sol
- poper
- 20 čemaževih listov
- 250 g masla

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
olje
- 30 čemaževih listov
- 4 dl oljčnega olja
maslo
- sol
- poper
- 20 čemaževih listov
- 250 g masla
Postopek
Čemaževo olje pripravimo tako, da liste operemo, osušimo in drobno narežemo. V možnarju jih zmečkamo v pasto. V tankem curku dolivamo olje in mešamo. Olje po okusu začinimo s soljo in poprom. Čemaževo olje je odlično za pripravo solat ali za mariniranje zelenjave.
Čemaževo maslo pripravimo tako, da čemaževe liste prav tako zmečkamo v možnarju. Maslo narežemo na drobne kocke, dodamo k zmečkanemu čemažu in vse skupaj na hitro zmešamo z ročnim mešalnikom; začinimo s soljo in poprom. Čemaževo maslo dobro tekne, če ga namažemo na črn kruh in zraven ponudimo še redkvice. Lahko ga pa postrežemo tudi k mesu z žara. V hladilniku ga lahko hranimo kar nekaj časa.