Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
krhko testo
- 200 g moke
- 25 g škroba
- 100 g masla
- 1 žlica sladkorja
nadev
- 1 jajce
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g mletih mandljev
- 140 g mehkega masla
- 1 rumenjak
- 2 žlici češnjevega žganja ali brendija
- 500 g razkoščičenih češenj
- 2 žlici češnjeve marmelade
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
krhko testo
- 200 g moke
- 25 g škroba
- 100 g masla
- 1 žlica sladkorja
nadev
- 1 jajce
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g mletih mandljev
- 140 g mehkega masla
- 1 rumenjak
- 2 žlici češnjevega žganja ali brendija
- 500 g razkoščičenih češenj
- 2 žlici češnjeve marmelade
Postopek
Za krhko testo v kuhinjskem strojčku zmešamo moko (ali mešanico moke in škroba, ki testo naredi bolj hrustljavo) s koščki masla, dodamo sladkor, stepeno jajce in le toliko vode (približno 2 žlici), da se sestavine povežejo v testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo na hladno, kjer naj počiva 20 minut.
Medtem pripravimo nadev. V skledo damo sladkor, mlete mandlje, maslo, jajce in rumenjak in sestavine zmešamo v kremno pasto. Vanjo vmešamo žganje in jo pustimo na hladnem vsaj 20 minut.
Pečico segrejemo na 190 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 26 cm. Pokrijemo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko. Testeno osnovo pečemo 20 do 25 minut; papir in fižol odstranimo po 15 minutah peke. Mandljevo pasto razporedimo po delno pečeni osnovi in pečemo še 20 minut, da se lepo obarva. Pito vzamemo iz pečice in nanjo razporedimo češnje. Češnjevo marmelado segrejemo z žlico vode, gladko zmešamo in premažemo češnje. Pito ohladimo v modlu, nato jo narežemo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Velika bučka, polnjena z mletim mesom
Ko bučka postane buča, jo je najbolje nadevati in speči v pečici!