
Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.
Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.

Sestavine
- 180 g moke
- 1 žlička mešanice mletih sladkih zimskih začimb (pimenta, cimeta, muškatnega oreška, muškatnega cveta, nageljnovih žbic, koriandra, ingverja)
- 1 žlička mletega cimeta
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g navadnih rozin ali sultanin
- 50 g maslenih piškotov
- 1 lepo svetleče jabolko
potrebujemo še
- 1 kozarec za marmelado ali steklen kozarec s pokrovom in tesnilom (prostornine približno 7,5 dl)
- 1 dolg okrasni trak
- 1 nalepko za kozarec (ali listek, ki ga privežemo okrog pokrova)

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 180 g moke
- 1 žlička mešanice mletih sladkih zimskih začimb (pimenta, cimeta, muškatnega oreška, muškatnega cveta, nageljnovih žbic, koriandra, ingverja)
- 1 žlička mletega cimeta
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g navadnih rozin ali sultanin
- 50 g maslenih piškotov
- 1 lepo svetleče jabolko
potrebujemo še
- 1 kozarec za marmelado ali steklen kozarec s pokrovom in tesnilom (prostornine približno 7,5 dl)
- 1 dolg okrasni trak
- 1 nalepko za kozarec (ali listek, ki ga privežemo okrog pokrova)
Postopek
Kozarec operemo in ga temeljito osušimo.
Piškote nalomimo na majhne koščke. Moko zmešamo z začimbami in sodo bikarbono ter jo vsujemo v kozarec. Iz sladkorja ročno odstranimo morebitne sprijete grudice in ga stresemo v kozarec. Postopno po vrsti dodamo preostale sestavine razen jabolka.
Ko so vse sestavine v kozarcu, ga pokrijemo in tesno privijemo pokrovček. Nanj položimo jabolko in ga s pentljo privežemo na kozarec. Mešanica in jabolko se ohranita štiri dni.
Na nalepko ali listek napišemo navodila za peko: Sestavine iz kozarca vsujemo v večjo skledo. Jabolko olupimo, ga naribamo in dodamo v skledo. Nato stopimo 70 g ma- sla in 2 žlici medu ter primešamo sestavinam skupaj z jajcem. Na pekač, ki smo ga namazali z maslom, razporedimo 10 žlic testa in med njimi pustimo dovolj prostora, ker se bodo kepice razlezle. Vsako kepico z žlico rahlo poravnamo in pečemo 15 do 18 minut na 180 °C, dokler niso piškoti zlato zapečeni, a še nekoliko mehki. Ko se bodo ohladili, bodo postali čvrsti.
Nasvet
Namesto mešanice začimb lahko v kozarec damo 1/2 žličke mletega ingverja.