© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Koristne lastnosti
Čas branja 1 min.

V prehrano vnesite ta hranljiv in zdrav nadomestek mesa


Uredništvo
31. 8. 2025, 05.55
Posodobljeno
11:54
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čičerika je stročnica, bogata z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali. Znižuje holesterol, podpira srce in prebavo ter je vsestranska v kulinariki.

čičerika.jpg
Dreamstime
Raste kot stročnica s kratkimi stroki, v katerih najdemo do tri semena.

Čičerika je stročnica, ki k nam prihaja iz Azije, danes pa jo največ pridelajo v Mehiki, Indiji, Španiji in državah Bližnjega vzhoda. Raste v strokih, ki vsebujejo do tri zrna rumene barve in orehastega okusa. Suha zrna vsebujejo do 25 odstotkov beljakovin ter številne vitamine in minerale, med njimi kalcij, železo in magnezij. Poleg tega v njej najdemo vitamine A, B1, B2, B3, C, D in E.

Približno polovico sestave čičerike predstavljajo ogljikovi hidrati, pet odstotkov pa maščobe. Zaradi svoje sestave velja za izjemno zdravo živilo, ki čisti prebavila, odvaja odvečno vodo in podpira zdravje srca in ožilja.

Znižuje holesterol

Kljub visoki vsebnosti ogljikovih hidratov čičerika ne vsebuje holesterola, ampak ga celo pomaga zniževati. Srcu koristi zaradi visoke vsebnosti folne kisline in magnezija. Ena skodelica kuhane čičerike telesu zagotovi kar 70 odstotkov dnevne priporočene količine folne kisline, ki dokazano zmanjšuje tveganje za srčni infarkt.

Čičerika vsebuje veliko vlaknin, ki poskrbijo za daljšo sitost, hkrati pa ima nizek glikemični indeks, zato je odlična tudi za diabetike. Beljakovine iz čičerike se najbolje izkoristijo, če jo kombiniramo s polnozrnatimi žiti ali izdelki iz polnozrnate moke.

SLADKORNA BOLEZEN
Dreamstime
Čičerika ima zelo nizek glikemični indeks, zato je priporočljiva za sladkorne bolnike.

Kuhana, suha, čičerikina moka

Preberite še

Za pripravo jedi se uporablja čičerika v različnih oblikah in shrambah. Najpogosteje se uporablja v pločevinki, številni pa prisegajo na suha zrna. Vse bolj pogosta se uporablja tudi čičerikina moka, za pripravo kolačev, kruha, omlet ... Možnosti je veliko, zaradi ekonomičnosti in prihranjenega časa se najpogosteje odločamo za uporabo konzervirane čičerike.

Pri suhih zrnih nujno upoštevajte pravila!

Če ste privrženec uporabe suhih zrn, se morate držati nekaterih osnovnih priporočil. Suha zrna je treba namakati od osem do 12 ur. Zrna morajo biti povsem prekrita z vodo. Vodo, v kateri smo zrna namakali, obvezno odlijemo. V vodo se namreč sproščajo toksične spojine, ki se med namakanjem izločijo iz zrn. Zrna pa pred kuhanje nato še enkrat temeljito operemo. Zrna kuhamo vsaj eno uro oziroma tako dolgo, dokler se povsem ne zmehčajo. Za izboljšan okus jo kuhajte skupaj z lovorovim listom, kumino, česnom, šetrajem, da nekoliko omilimo tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.