V prehrano vnesite ta hranljiv in zdrav nadomestek mesa
Čičerika je stročnica, bogata z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali. Znižuje holesterol, podpira srce in prebavo ter je vsestranska v kulinariki.

Čičerika je stročnica, ki k nam prihaja iz Azije, danes pa jo največ pridelajo v Mehiki, Indiji, Španiji in državah Bližnjega vzhoda. Raste v strokih, ki vsebujejo do tri zrna rumene barve in orehastega okusa. Suha zrna vsebujejo do 25 odstotkov beljakovin ter številne vitamine in minerale, med njimi kalcij, železo in magnezij. Poleg tega v njej najdemo vitamine A, B1, B2, B3, C, D in E.
Približno polovico sestave čičerike predstavljajo ogljikovi hidrati, pet odstotkov pa maščobe. Zaradi svoje sestave velja za izjemno zdravo živilo, ki čisti prebavila, odvaja odvečno vodo in podpira zdravje srca in ožilja.
Znižuje holesterol
Kljub visoki vsebnosti ogljikovih hidratov čičerika ne vsebuje holesterola, ampak ga celo pomaga zniževati. Srcu koristi zaradi visoke vsebnosti folne kisline in magnezija. Ena skodelica kuhane čičerike telesu zagotovi kar 70 odstotkov dnevne priporočene količine folne kisline, ki dokazano zmanjšuje tveganje za srčni infarkt.
Čičerika vsebuje veliko vlaknin, ki poskrbijo za daljšo sitost, hkrati pa ima nizek glikemični indeks, zato je odlična tudi za diabetike. Beljakovine iz čičerike se najbolje izkoristijo, če jo kombiniramo s polnozrnatimi žiti ali izdelki iz polnozrnate moke.

Kuhana, suha, čičerikina moka
Za pripravo jedi se uporablja čičerika v različnih oblikah in shrambah. Najpogosteje se uporablja v pločevinki, številni pa prisegajo na suha zrna. Vse bolj pogosta se uporablja tudi čičerikina moka, za pripravo kolačev, kruha, omlet ... Možnosti je veliko, zaradi ekonomičnosti in prihranjenega časa se najpogosteje odločamo za uporabo konzervirane čičerike.
Pri suhih zrnih nujno upoštevajte pravila!
Če ste privrženec uporabe suhih zrn, se morate držati nekaterih osnovnih priporočil. Suha zrna je treba namakati od osem do 12 ur. Zrna morajo biti povsem prekrita z vodo. Vodo, v kateri smo zrna namakali, obvezno odlijemo. V vodo se namreč sproščajo toksične spojine, ki se med namakanjem izločijo iz zrn. Zrna pa pred kuhanje nato še enkrat temeljito operemo. Zrna kuhamo vsaj eno uro oziroma tako dolgo, dokler se povsem ne zmehčajo. Za izboljšan okus jo kuhajte skupaj z lovorovim listom, kumino, česnom, šetrajem, da nekoliko omilimo tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se