Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Blitva
Čas branja 4 min.

Varuje pred osteoporozo in pomaga pri hujšanju


Tina Lucu/Revija Liza Maja
19. 4. 2025, 19.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsaka ženska, ne glede na leta, bi morala redno jesti blitvo, saj je ravno za nežnejši spol vir zdravja.

blitva
Profimedia
Blitvo lahko zavito v čisto vlažno krpo hranimo v predalu za zelenjavo v hladilniku nekaj dni.

Seveda pa jo svetujemo tudi moškim, ker med drugim varuje pred razvojem raka prostate. Ščiti tudi pred osteoporozo, Alzheimerjevo boleznijo in infarktom. Njena velika prednost pa je, da ob toplotni obdelavi ne izgublja hranilnih vrednosti.

Blitvo so izjemno cenili že v davnih časih, o čemer pripovedujejo tudi Aristotelovi zapisi iz4. stoletja pr. n. št. Njene zdravilne moči so poznali že stari Grki in Rimljani, imeli so jo celo za čudežno rastlino. 

Vzgajajo jo zaradi izjemno hranljivih listov, medtem ko se korenina redkeje uporablja, saj menijo, da nima posebne vrednosti.

Energijska in hranilna vrednost

Blitva v svojih listih skriva številne hranilne snovi. Skorajda ni vitamina ali minerala, ki ga v tej super zelenjavi ne bi bilo.  

Po trditvah strokovnjakov je v blitvi približno 13 različnih antioksidantov, med katerimi še posebej izstopajo alfa in beta karoten, lutein, zeaksantin in holin.

Je tudi eno od redkih živil, ki zaradi toplotne obdelave ne izgublja svoje vrednosti. Namreč, za razliko od druge zelenjave ali sadja se količina hranil v blitvi po procesu toplotne obdelave celo poveča. 

V eni porciji listov blitve so v precejšnih količinah dostopni vitamini K, A, E in C ter minerali magnezij, mangan, kalij in železo. V nekaj manjšem deležu so prisotni riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kislina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink in selen.

blitva, kuhanje
Profimedia
Pri kuhanju uporabljamo liste in stebla, mlade liste pa lahko uporabljamo tudi surove v solati.

Blitva je odličen vir folne kisline, zaradi česar se uživanje te zelenjave še posebej priporoča nosečnicam in doječim materam. Bogata je tudi s klorofilom, ki človeškemu telesu večkratno koristi. Predstavljamo vam sedem zdravstvenih učinkov blitve:

1. Varuje pred osteoporozo

Vitamin K ter minerala kalcij in magnezij skrbita za zdravje in moč kosti. Vitamin K1 preprečuje pretirano aktiviranje osteoblastov, celic, ki razjedajo kostno tkivo. Poleg tega se vitamin K1 v črevesju pretvarja v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina, najpomembnejšega nekolagenskega proteina v kostnem tkivu. Osteokalcin je še posebej pomemben, ker usmerja molekule kalcija v kosti.

2. Ohranja zdrave oči

Blitva vsebuje velike količine beta karotena, ki je vsestransko koristen za zdravje oči. Po trditvah strokovnjakov ta vitamin prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj makularne degeneracije, glavkoma, nočne slepote in drugih motenj vida. Karotenoidi, lutein in zeaksantin prav tako ščitijo oči. Lutein spada med zelo dobre zaščitnike pred škodljivim delovanjem UV-žarkov. Zmanjšuje tveganje za degeneracijo oči, ščiti občutljivo tkivo roženice in preprečuje razvoj očesne mrene.

3. Pomaga pri hujšanju

Blitva je zelo dobra zaveznica pri hujšanju in ohranjanju vitke postave. Ta zelenjava ima malo kalorij, njena prednost pa je veliko prehranskih vlaknin. Vlaknine upočasnijo absorpcijo maščob in ogljikovih hidratov ter dajejo občutek sitosti. Istočasno je blitva polna hranil in fitonutrientov, ki poskrbijo, da organizem med dieto dobi vse, kar potrebuje za optimalno zdravje.

blitva
Profimedia
Blitva je odlično poletno živilo, saj sodi med tako imenovana nizkokalorična živila, kljub temu pa vsebuje tudi kar nekaj pomembnih mikrohranil.

4Zmanjšuje tveganje za diabetes

Znano je, da so prehranske vlaknine izjemno koristne v preventivi pred sladkorno boleznijo tipa 2. Vlaknine upočasnijo absorpcijo hranilnih snovi, kar prispeva k vzdrževanjustabilne ravni sladkorja za dalj časa.Raziskave so potrdile, da vlaknine prav tako pomagajo zmanjšati glikiran hemoglobin pri bolnikih, ki že trpijo zaradi te bolezni.

5. Preprečuje Alzheimerjevo bolezen

Zaradi antioksidativnih lastnosti vitamin K lahko prepreči odmiranje živčnih celic, kar je posledica oksidativnega stresa. Znanstveniki menijo, da je nizka raven vitamina K povezana z razvojemAlzheimerjeve bolezni, kar so potrdile tudi raziskave.

Preberite tudi:

6. Ščiti zdravje srca in krvnih žil

Blitva vsebuje hranila, ki ugodno vplivajo na zdravje srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki ne zaužijejo dovolj kalcija, magnezija in kalija, večjo verjetnost za povišan krvni tlak. Našteti minerali namreč spodbujajo sproščanje natrija iz telesa, s čimer prispevajo k širjenju arterij in znižanju povišanega krvnega tlaka. Pomembno je vedeti, da  jemanje teh mineralov v obliki prehranskih dopolnil ne daje enako dobrih učinkov, kakor če jih uživamo s hrano.

blitva
Profimedia
Blitva je zelo enostavna za pripravo, iz nje pa lahko naredimo kar nekaj različnih jedi. Pred pripravo jo moramo seveda temeljito oprat

7. Varuje pred rakom

Vitamin K, ki ga vsebujejo listi blitve, se povezuje tudi z zmanjšanjem tveganja za razvoj raka prostate, debelega črevesa, dojke in jeter. Beta karoten, ki se v telesu spremeni v vitamin A, je močan borec proti oksidativnim poškodbam, znanim povzročiteljem raka. Blitva vsebuje tudi klorofil, ki zelo učinkovito blokira heterociklične amine - spojine, ki se tvorijo med pripravo hrane pri zelo visokih temperaturah (recimo med praženjem ali peko mesa na žaru).

Nakup in hranjenje blitve

Pri nakupu te zelenjave bodite pozorni na njen videz in kakovost. Listje blitve ne sme biti uvelo, temveč čvrsto in izrazito temno zelene barve. Steblo mora biti trše in na koncih ne sme biti rjavo, ker je to znak gnitja. Blitvo lahko hranite v hladilniku do štiri dni. Zavijte jo v plastično vrečko.

Če imate blitvo na svojem vrtu, ne dovolite, da propade. Brez strahu, da bo manj okusna, jo zamrznite. Blitva je namreč ena od zelenjav, ki tudi zamrznjena skorajda v popolnosti ohrani svoj okus. Zamrznete jo tako, da najprej liste blanširate v vreli vodi(približno 2 minuti), nato jih ohladite in shranite v zmrzovalnik celo ali na drobno narezano, odvisno od tega, kako jo boste pripravljali. 



© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.