Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Navadni tolščak
Čas branja 2 min.

Nadležen plevel je tudi zjemno zdravilna rastlina


Uredništvo
15. 4. 2025, 15.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Končno nam je uspelo urediti gredice in nanje posaditi in posejati prve vrtnine. Seveda je z njimi na plano pokukal tudi plevel. Ena od vrst plevela je tolščak.

navadni tolščak
Profimedia
Navadni tolščak je vir številnih antioksidantov in poleti še kako potrebnega betakarotena.

Tolščak ali portulak spada med uporabne vrste plevela, ki rastejo na vrtu. Običajno se prej ali slej zaseje sam in na vrtu ostane kar nekaj sezon, če ga ne plevemo. Pravzaprav se ga je težko znebiti, zato ga raje uporabite sebi v prid.

Mesnato rdeče steblo in debeli listi

Navadni tolščak ali portulak se razrašča po dnu in ne raste v višino. Steblo je okroglo, mesnato, svetlo zelene do rdečkaste barve. Listi so debeli, posejani z drobnimi dlačicami, mesnati in sočni. Poleti zacveti z drobnimi rumenimi cvetovi zvezdaste oblike, ki se odprejo le ob sončnih dopoldnevih.

Rastlinske maščobne kisline omega 3, antioksidanti …

Tolščak so v zdravilne namene uporabljali že stari Grki, predvsem pri težavah z utrujenostjo in pri povišanem krvnem tlaku. V njem najdemo tudi rastlinske maščobne kisline omega 3, antioksidante, vitamine in minerale.

Po preučevanju tolščaka so strokovnjaki ugotovili, da vsebuje kar sedemkrat več betakarotena kot korenje.

Bogat je z vitaminoma A in C ter vitamini B-kompleksa. Med minerali zlasti izstopajo kalcij, železo in magnezij.

Kulinarično zelišče

Mlade poganjke tolščaka po navadi jemo presne, dodane v različne solate. Lahko pa jih tudi kuhamo na sopari ali dodajamo juham. Kuhamo ga podobno kot špinačo. Ima rahlo kisel, slan okus in morda celo spominja na citruse.

V kulinariki najpogosteje uporabljamo liste, nič pa ne bo narobe, če boste pripravili oziroma postregli semena ali celo koreninice. Zaradi sluzi daje lepljiv občutek, a prav zaradi tega ga lahko uporabimo pri zgoščevanju jedi, na primer pri juhah ali omakah. Če ga blanširamo, ublažimo lepki občutek in želeju podobno sestavo.

Tolščak lahko tudi vložite, in sicer v jabolčni kis, začinjen s česnom, pekočimi paprikami in celimi poprovimi zrni.

V francoski kuhinji mesnate liste uporabljajo surove v solatah in pogosto tudi v juhah, pri čemer je znana predvsem juha s kislico, imenovana bonne femme. V Aziji tolščak uporabljajo v jedeh, ki jih pripravljajo s praženjem in mešanjem, medtem ko avstralski domačini uporabljajo semena pri pripravi kolačev.

Navadni tolščak
Profimedia
Dodajte ga k solatam, juham, prikuham. Dodan solati bo okras in odlična sveža začimba.

Uporabite ga za pripravo veganskega sira

V Grčiji tolščak tradicionalno uporabljajo v kombinaciji s sirom feta ali ga zmešajo z jogurtom za preliv. Recept za veganski sir je primeren za vse, ki uživajo v veganski hrani, ter za tiste, ki so omejeni pri uživanju mlečnih izdelkov.

Sestavine:

  • 200 g indijskih oreščkov,
  • 100 g sončničnih semen,
  • žlička soli,
  • po pol žličke kumine,kurkume, mlete paprike in limonske trave,
  • ščepec popra in muškatnega oreščka,
  • 8 g agarja v prahu,
  • 0,5 l vode ali rastlinskega mleka,
  • 150 g tolščaka.

Priprava:

Nabrani tolščak dobro operite. V blenderju zmeljite indijske oreščke in sončnična semena tako, da nastane prah oziroma čim bolj homogena masa. Dodajte začimbe in znova dobro premešajte. Maso pokusite in po potrebi dodajte nekaj soli ter predvidevajte, da bo učinek manjši, ko boste dodali agar in vodo.

Agar pripravite tako, da ga vsujete v hladno vodo, premešate in segrejete do vretja. V agar dajte zmleto mešanico, dobro premešajte, da nastane homogena zmes, in primešajte sesekljani tolščak. Zlijte v modelčke za zamrzovanje vode ali v skodelico, obloženo s papirjem za peko. Ko se ohladi, ga za nekaj časa dajte v hladilnik. Postrezite s kruhom ali krekerji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.