Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Tropski sadež
Čas branja 2 min.

Kako v trgovini prepoznati dober avokado


Tina Lucu/Revija Liza Maja
24. 4. 2025, 19.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Avokado mora biti na otip čvrst, a hkrati rahlo mehek. Pod prsti morate začutiti manjšo popustitev pritiska.

avokado
Pexels
Avokado bo na sobni temperaturi dozorel v roku petih dni.

Vse večjo porabo avokada, nekoč znanega tudi kot »aligatorjeva hruška«, lahko pripišemo ne samo trendu bolj razširjenega uživanja sadja in zelenjave v zadnjih letih, ampak tudi vsestranski uporabi v kulinariki in ugodnemu prehranskemu profilu.

Ali ste vedeli?

Skoraj polovico vsega avokada pridelajo v Mehiki, ki velja za domovino avokada, sledijo Kolumbija, Dominikanska republika in Peru. V manjših količinah ga pridelujejo tudi na jugu Španije.

Občutljiv je za pomanjkanje vode, zato ga morajo namakati, da bi se izognili prezgodnjemu odpadanju plodov, preden sadež doseže ustrezno velikost in kakovost. V nasadih plodove oberejo takoj, ko dosežejo ustrezno velikost. Avokado namreč ne zori na drevesu, temveč začne zoreti šele, ko pade na tla. Vsebuje nekoliko več kalija kot enaka količina banan.

avokado
Pixabay
Sorta fuerte je poznana po gladki in tanki zeleno obarvani koži.

Poleti lahko na trgovskih policah v Sloveniji najdemo avokado iz Peruja, Južne Afrike in Kenije, pozimi pa iz Mehike, Čila, Izraela in Španije. 

Poznanih je več sto sort avokada, na trgovskih policah pri nas sta najbolj zastopani hass in fuerte. Sorta hass je ob zrelosti temneje obarvana in ima bolj hrapavo kožo, medtem ko je sorta fuerte poznana po gladki in tanki zeleno obarvani koži.

»Zeleni« avokado

Pridelava avokada velja za intenzivno kmetijsko panogo, kjer se goji v monokulturi (gojenje ene same kulturne rastline) in je intenzivna predvsem z vidika porabe vode. Poseganje v vodne vire ustvarja dodaten pritisk na pogosto že ogrožene vodne vire, poleg tega je netrajnostno z vidika omejevanja razpoložljivost vode za prehrano ljudi in druge ekosisteme.

Kako se izogniti sivkasto-rjavi obarvanosti mesa?

Če želite zmanjšati učinek encimskega porjavenja postreženega avokada, ga pokapajte z nekaj kapljicami limonovega ali limetinega soka. Če vam del avokada ostane, ga zavijte v folijo in shranite v neprodušno posodo ter v hladilnik. K manjšemu porjavenju naj bi prispevale tudi žveplove spojine v čebuli, zato avokado shranite v neprodušno posodo skupaj z nasekljano čebulo in postavite v hladilnik.

Preberite tudi:

Avokado, skuta
Profimedia
Avokado in skuta sta odlična kombinacija

Kako v trgovini prepoznati dober avokado?

  • V trgovini so največkrat na voljo prezreli ali nedozoreli sadeži. Pri nakupu je priporočljivo upoštevati nekaj stvari.
  • Avokado mora biti na otip čvrst, a hkrati rahlo mehek. Pod prsti morate začutiti manjšo popustitev pritiska. Prijemajte ga zelo nežno in z rokavicami, nikomur ni všeč prebirati od predhodnih kupcev že »prestiskano« sadje.
  • Izbirajte plodove, ki ne kažejo posledic večjih poškodb. Velikost avokada ne pogojuje njegove kakovosti.
  • Na ustrezno zrelost ploda nakazuje svetlo zelena obarvanost površine pod pecljem, kar lahko doma preverite z odstranitvijo peclja.
  • Barva in videz kožice sta odvisna od sorte. Temneje obarvan avokado ni rezultat gnitja, temveč prej omenjene sorte hass. Prav tako zelena barva ne pomeni nujno nedozorelega sadeža.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.