© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

To naravno »orožje« zeliščarji priporočajo pri prvih znakih prehlada


Uredništvo
16. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da so stari Grki brinove jagode uporabljali v medicinske namene? Verjeli so, da povečujejo telesno vzdržljivost, kar pa ni povsem iz trte izvito.

brin, brinove jagode
Profimedia
V drobnih brinovih jagodah najdemo bogastvo vitamina C in vitaminov B.

Danes brinove jagode uporabljamo predvsem kot začimbo, najpogosteje v severnih in skandinavskih kuhinjah, sicer pa je brin v zadnjih letih zanimivejši predvsem zaradi povečanega povpraševanja po ginu, a o tem kdaj drugič. Brinove jagode uporabljajo tudi za številne kozmetične izdelke; šminke, maskare, balzame za lase, peneče in oljne kopeli.

Vir vitaminov in eteričnih olj

V drobnih brinovih jagodah najdemo bogastvo vitamina C in vitaminov B. Bogate so z različnimi smolami, eteričnimi olji, čreslovino, sladkorji, flavonoidi, pektinom, solmi, kislinami, kalcijem in še bi lahko naštevali.

Imajo visoko hranilno moč, odlične diuretične lastnosti, nepogrešljive so pri težavah s prebavo, ugodno vplivajo na dihala in so priporočljive celo za diabetike. Brin oziroma brinove jagode so tako uporabne kot začimba, zdravilo in celo kot razkuževalno sredstvo.

meso, zrezek, kuhanje
Profimedia
Brinove jagode v kulinariki uporabljamo predvsem pri pripravi divjačine, pečenk in rdečega mesa.

Naravni diuretik

Preberite še

Zeliščarji priporočajo uporabo brinovih jagod pri težavah z odvečno vodo, saj so odličen diuretik. Vsebujejo tudi številne zeliščne formule, ki so namenjene zdravljenju okužb mehurja, olje v njih pa povečuje stopnjo ledvične filtracije, s čimer se poveča pretok urina, kar pa prispeva k izpiranju bakterij in mehurja. Uživanje posušenih jagod poveča tudi volumen urina in preprečuje izgubo elektrolitov.

Njihova velika prednost so tudi antiseptične lastnosti, ki odstranjujejo toksine iz telesa in spodbujajo telo pri boju proti okužbam. Pozitiven vpliv imajo na prebavo, saj povečujejo pretok prebavnih tekočin, zmanjšujejo napenjanje in želodčne krče. Primerne so tudi za lajšanje bolečin in vnetij, povezanih z revmo ali artritisom.

V času prehladov

Številni zeliščarji brinove jagode priporočajo v času prehladov, saj se z njihovim uživanjem uspešno bojujemo proti bakterijam, odgovornim za nastanek pljučnice. Pomagajo pri zdravljenju astme in gonoreje ter delujejo proti bakteriji Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotikom, z njo pa se najpogosteje okužimo v bolnišničnem okolju.

brinov čaj
Freepik
Ne pozabite na zdravilen in krepilen brinov čaj, ki pomaga v času prehladov in je odličen diuretik.

Za aromaterapijo in razkuževanje prostorov

Nekoč so brinove jagode in vejice uporabljali pri razkuževanju prostorov in preganjanju duhov ter slabih duš. Običaj je veleval, da se ob večjih poganskih in pozneje tudi krčanskih praznikih nekaj brinovih jagod vrže v žerjavico, s katero se nato prekadi bivalne prostore in hleve z živalmi. Tako so uničevali bacile in pripomogli k očiščenemu zraku v času nalezljivih kužnih bolezni in prehladov.

Olje, ki ga najdemo v vejicah, odlično deluje zoper dihalne okužbe in pri pospeševanju znojenja, če ga vtiramo, pa učinkovito zdravi različna vnetja mišic in sklepov ter preprečuje nastanek celulita.   

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.