Naberite šipek, da okrepite odpornost in preženete prehlad
Vse bolj hladni dnevi so listje že pisano obarvali, a prav tako postregli z divjimi plodovi, ki še kako koristijo našemu zdravju. Med njimi je tudi šipek.

Šipek prepoznamo po dolgih bodičastih vejah, ki nas opraskajo, če nismo dovolj previdni, spomladi po čudovitih belih do bledo rožnatih cvetovih in jeseni po rumenih do rdečih plodovih. Pravzaprav gre za divjo vrtnico, ki so jo kot okrasno rastlino prvič omenjali že sumerski viri 2700 let pred našim štetjem.
Vir vitamina C
Danes šipek uporabljamo tako v tradicionalni kot uradni medicini. V domačem zdravilstvu se plodovi uporabljajo ob pomanjkanju vitamina C, šipek preprečuje in zdravi prehlad, gripo in druga prehladna obolenja.
Pomaga tudi pri krvavenju dlesni in slabokrvnosti, zato je pogosta naravna alternativa za nosečnice in doječe matere, prav tako odpravlja utrujenost. Dobrodošel je menda tudi pri boleznih mehurja in ledvic ter pomaga ob revmatskih težavah. Zato ne pozabite nanj, odpravite se v naravo in naberite šipkove plodove, ki jih je treba še dobro posušiti.

Presni napitek za žejo in odpornost
Tale recept bo odlično popestril jesenske popoldneve in večere ter navdušil mnoge, prijetno se boste odžejali in hkrati okrepili imunsko odpornost. Potrebujete liste sveže mete in melise ter tri žlice posušenih šipkovih cvetov. Zelišča stresite v vrč in prelijte z litrom mlačne vode ter počakajte dobro uro.
Nato po želji primešajte malo sladkorja, limonin sok, lahko dodate tudi malo soli. Po dobri uri, ko zelišča dodobra sprostijo aromo, napitek primerno ohladite in postrezite.
Šipkov čaj
Ni vseeno, kako ga pripravimo in postrežemo. Prvo priporočilo je, da šipka ne pripravljamo v kovinski posodi, temveč raje izberemo keramično oziroma šipkov čaj čim prej precedimo, saj kovina pospeši razpad vitamina C.
Po nasvetu babic je najbolje posušene šipkove cvetove namočiti že večer pred pripravo čaja. Namočene cvetove nato le še na hitro zavremo in pustimo stati nekaj minut. Pijemo do nekajkrat na dan. Dobro je vedeti tudi, da vitamin C ni obstojen, zato kuhajmo raje manjše količine, večkrat na dan.

Pripravite šipkov prah
Šipkov prah je odlična izbira za vse, ki ste pogosto na poti, saj ga lahko tako preprosto vzamete s seboj v službo, v šolo ali na potovanje. Šipkov prah bi lahko imenovali tudi »kava za na pot«, saj nas bo hitro prebudil, nas oskrbel z zalogo vitamina C in okrepil imunski sistem.
Posušene šipkove polovičke v kavnem mlinčku zmeljemo v prah in ga shranimo v posodice na navoj. Šipkov prah uživamo tako, da žličko prahu prelijemo z dvema decilitroma in pol mlačne vode, pustimo pet minut in popijemo.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se