

Kakšna pravila moramo upoštevati, če želimo pridelati lastna semena rastlin?
Ste morda sedaj, ko veliko rastlin že semeni, pomislili, da bi pridelovali lastna semena? Marsikdo je spoznal, da je doma pridelano seme, če je seveda pridelano pravilno, bolje kaljivo, vrtnine iz njega pa okusnejše. A ni dovolj, da seme le poberemo ... Preverite, kaj je ob tem tudi treba vedeti in upoštevati.


Zakaj naših odsluženih rastlin nikoli ne smemo odlagati v gozd?
Marsikdo meni, da z odlaganjem zelenega odreza v gozd slednjemu pomagamo, saj s tem spodbujamo nastanek komposta in tako hranimo zemljo, le malokdo pa pomisli, da je v zelenem kupu potencialno lahko kar nekaj invazivk, ki se bodo namesto v kompost spremenile v nove rastline in se začele neovirano širiti …


Primeri iz prakse: kako smo prenovili senčno teraso
Ko govorimo o zelenem raju, je to lahko prav vsak kotiček našega doma, ki ga spremenimo v zeleno oazo, da bi se v njej napajali lepote narave in uživali v družbi svojih zelenih ljubljenk. In prav terasa je bila zame tista utež na tehtnici, ki me je prepričala, da sem se iz rodne Ljubljane preselila v predmestno vas in si v novem domu začela ustvarjati mlado družino. Po skoraj 20 letih pa je čas prinesel svoj davek in moj zeleni raj je nujno potreboval obnovo …


Sončnice so kot sonca, ki žarijo z domače zemlje
Medtem ko nas sončni žarki toplo božajo z neba, na naših gredicah rumeno žarijo sončnice. Njihovi veliki cvetovi so kot majhna sonca, ki nas prav magnetno zapeljujejo in nas vabijo k občudovanju. Te cvetlice imajo res prav posebno moč, in tudi če na vašem vrtu raste le ena, je verjetno ta pogosto pod žarometi vaše pozornosti. Kako dobro pa jih res poznamo?

Zakaj v vrtu potrebujemo središčne točke?
Če se vam tako vrt ob koncu poletja zdi nekoliko dolgočasen in nič kaj posebnega, je to verjetno zato, ker v njem ni prave središčne oziroma fokusne točke ali pa je ta premalo izpostavljena. Kaj pa to sploh je in kako jo določimo?

Zakaj lahko trdimo, da je bazilika kraljica naših vrtov?
Marsikdo trdi, da je paradižnik kralj vsakega zelenjavnega vrta, in ker kralj potrebuje svojo kraljico, je to zagotovo bazilika. Njena veličina je v njeni vsestranski uporabi, ker je tako izjemna, pa je v preteklosti pridobila tudi številne "označbe". Spoznajte jo še malce bolje ...

Kako paradižniku poberemo semena za najboljšo kaljivost?
Paradižnik je še vedno, kljub številnim težavam, ki jih občasno povzroča, najbolj priljubljena slovenska vrtnina. Njegova semena lahko shranimo dokaj enostavno in si tako priskrbimo nove sadike več vrst zapored. Preverite kako.

Kako morske spomine obuditi tudi na domačem vrtu?
Tisti, ki ste poletje preživeli vsaj nekaj dni v mediteranskih krajih, zagotovo niste prezrli zelenih in cvetočih lepotic, ki rastejo ob domačih hišah. Tudi mene vedno prevzamejo, a ugotavljam, da o njih še vedno vemo premalo. Da bi jih malce spoznali in se preizkusili tudi v "prenašanju" morskih spominov na domači vrt, sem se odločila, da trem lepoticam, ki so letos name naredile še posebno močen vtis, posvetim ta prispevek.

Kupljeno seme korenčka je pogosto slabe kakovosti, zato je bolje pridelati svoje
V zadnjih letih opažamo, da je kakovost semena tujeprašnic na trgu izredno slaba, kaljivost pa skoraj ničelna. Najbolj se to vidi pri korenčku in peteršilju. Da bi se izognili tveganju, je tako najbolj priporočljivo, da seme pridelamo sami iz letošnjih rastlin na vrtu. A moramo pri tem poznati nekaj pravil ...

Kako prepoznati in pobrati kakovostno seme domače solate?
Solata v vrtu pridno raste in morda ste pomislili, da bi prihranili nekaj semen za naslednje leto. Pa je to smiselno in kako sploh si lahko zagotovimo kakovostno seme domače solate?

Zdaj, v začetku avgusta, ne pozabite na sajenje kitajskega kapusa in pak choi-a
Poletje se je prevesilo v drugo polovico in čas je, da začnemo razmišljati tudi o vrtninah za jesen. Dve med njimi, ki ju sejemo oziroma sadimo v teh dneh, sta kitajski kapus in pak choi. Čeprav imeni zvenita bolj azijsko kot slovensko, gre za zelo koristen jesenski dodatek tudi na naših vrtovih. Ste ju že posadili?

Ali je normalno, da ogromni cvetovi močvirskega hibiskusa odcvetijo že po nekaj dneh?
Prav sedaj ponosni lastniki močvirskih hibiskusov ponosno občudujejo njihove ogromne cvetove. A marsikdo se prestraši, ker večina cvetov uvene že v dnevu ali dveh. Ker so tako veliki, je še toliko bolj očitno ... Pa je takšno hitro odcvetanje normalno ali je znak težav?

Pokanje plodov paradižnika: zakaj nastane in kako ga preprečiti
Pokanje plodov paradižnika je težava, ki jo pozna skoraj vsak vrtičkar, ne glede na to, ali paradižnik goji na prostem ali v rastlinjaku. Čeprav gre pogosto le za estetsko napako in so plodovi še vedno užitni, razpoke oslabijo zaščitno kožico in povečajo možnost gnitja ter okužb. Z razumevanjem vzrokov in pravočasnimi ukrepi lahko ta pojav močno zmanjšamo.

Kako spodbudimo pelargonije, da cvetijo bolj bujno in vse do jeseni
Pelargonije sodijo med najbolj priljubljene balkonske rože v Sloveniji – in to z dobrim razlogom. So nezahtevne za vzgojo, dobro prenašajo poletno vročino in s svojo bogato cvetočo maso krasijo okenske police, balkone in terase vse od pozne pomladi pa tja do prvih resnejših jesenskih ohladitev. A le, če jim pri tem malo pomagamo.

Najpogostejše napake pri brušenju rezil kosilnice
Brušenje rezil kosilnice se morda zdi enostavno opravilo, a nepravilna izvedba lahko povzroči več škode kot koristi. Če se tega lotimo sami, je dobro poznati najpogostejše napake, ki se jim velja izogniti.

Zakaj so listi kumar in bučk skoraj čez noč dobili rumene lise? Najverjetneje je kriva peronospora
Če ste zjutraj na svojih kumarah ali bučkah opazili rumene lise, ki jih dan prej še ni bilo, obstaja velika verjetnost, da se je na vašem vrtu pojavila peronospora. Ta bolezen, znana tudi kot kumarna plesen, je ena izmed najnevarnejših in najbolj razširjenih bolezni pri bučevkah, med katere sodijo kumare, bučke, buče in melone.

Kako prepoznati, kdaj vaša kosilnica potrebuje brušenje rezil
Ko sedemo k frizerju in škarje ne režejo gladko, to začutimo že ob prvem rezu. Podobno hitro opazimo tudi top nož v kuhinji – še posebej, ko skušamo zarezati v zrel paradižnik, pa se namesto gladkega reza meso le zmečka. Pri kosilnicah pa je to precej manj očitno. Pogosto rezila postanejo topa, še preden se tega zares zavemo – posledice pa nosi trata.