© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kupljeno seme korenčka je pogosto slabe kakovosti, zato je bolje pridelati svoje


Uredništvo revije Rože & VRT
12. 8. 2025, 08.12
Posodobljeno
13. 08. 2025 · 11:28
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V zadnjih letih opažamo, da je kakovost semena tujeprašnic na trgu izredno slaba, kaljivost pa skoraj ničelna. Najbolj se to vidi pri korenčku in peteršilju. Da bi se izognili tveganju, je tako najbolj priporočljivo, da seme pridelamo sami iz letošnjih rastlin na vrtu. A moramo pri tem poznati nekaj pravil ...

profimedia-1027917185.jpg
Profimedia
Prvo leto korene izpulimo in jih čez zimo skladiščimo, nato jih naslednjo pomlad ponovno posadimo.

Upoštevati moramo, da sta korenček in peteršilj dvoletnici

Najpomembnejše pri pridelavi semena je poznavanje botanike. Korenček in peteršilj sta v naravi dvoletnici in pridelava semena mora ostati dvoletna. Če korenček prehitro zacveti že v letu setve, je to lahko posledica res nepravega vremena hkrati s slabo genetiko ali pa celo tega, da je prišlo do križanja že v pridelavi semena, ki smo ga sejali. Korenček se namreč križa z divjim korenjem, ki pa že od začetka poletja cveti na prva vsakem koščku travnikov, obcestnih površin …, skratka povsod.


PREBERITE TUDI:

Prvo leto korene skladiščimo

Prvi pogoj je torej, da vsak korenček ali korenasti peteršilj, pa tudi pastinak najprej izpulimo. Seveda pregledamo in odberemo najlepše, najbolj zdrave, najmanj razvejene ali, če je možno, sploh nerazvejene korene. Te skladiščimo tako, kakor skladiščimo tudi svoj pridelek, le da jih hranimo ločeno, saj je drugače velika nevarnost, da jih pozimi pojemo. Poudariti moram, da morajo biti ti koreni čez zimo v skladišču. Zato seme po navadi pridelujemo iz strniščnih setev. Korene v skladišču tudi redno pregledujemo in takoj odstranimo tiste, ki kažejo znake gnitja. Treba pa je povedati, da mora za pridelovanje kvalitetnega semena, kjer ni križanj v sorodstvu, spomladi zacveteti dovolj rastlin.

Zelenjavni13-sep24.JPG
Miša Pušenjak
Prvi kobuli, cvetovi korenčka, dajo najkakovostnejše seme.

Naslednje leto jih posadimo še enkrat

Zelo zgodaj spomladi, nekje v marcu oziroma najpozneje v aprilu, korene posadimo, pri čemer seveda upoštevamo kolobarjenje. Sadimo jih zelo narazen, od 40 do 50 cm, saj so cvetoče rastline mogočne in velike.

Tako kakor vedno med vegetacijo spremljamo rastline, jim skušamo pomagati, če obolijo, potrebujejo tudi oporo … Veliko nege pravzaprav ne potrebujejo. Treba pa je vedeti, da je najkakovostnejše seme tisto, ki ga dobimo iz prvih, drugih, morda še tretjih cvetov. Zato spremljamo dozorevanje in te kobule seveda ročno pobiramo.

Zelenjavni14-sep24.JPG
Miša Pušenjak
Korenčkovo seme

Od tod so navodila spet splošna

Pobrane kobule dobro posušimo, nato pa moramo seme spraviti iz plevc. Z rokami drobimo rastlino tako dolgo, da se seme loči od slame. Najlažji način, da nato poberemo samo seme je, da vse skupaj spustimo iz višine, na mestu, ki vsaj malce piha veter. Kaljivo seme je težje zato bo padlo bližje nam, slama z nekalečim semenom pa dlje. Kaljiva semena nato le še poberemo in ga spravimo v papirnate vrečice ali kuverte. 

profimedia-1018422223.jpg
Profimedia
Tudi kaljivost kupljenih semen peteršilja je zadnja leta zelo slaba, zato je najbolj zanesljivo, da ga vzgajamo iz svojih semen.

Kako pa vemo, da je seme res suho? Damo ga v steklen kozarec, dobro zapremo in postavimo na toplo. Če je naslednji dan kozarec suh in ni kapljic vode na stenah kozarca, potem je seme dovolj suho za hranjenje. Seme hranimo v povsem temnem, suhem in mrzlem prostoru. Zamrzovanje semenu ne škodi, zelo pa mu škodijo svetloba, vlaga in toplota. Tako shranjeno seme pospešeno izgublja kaljivost.

miša vizitka.jpeg
Miša Pušenjak
Naročite knjigo Miše Pušenjak Semenarstvo - kako pridelati kakovostno seme

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.