

Kako dobro poznate mlečke?
Ko v adventnem času kupujemo božične zvezde (E. pulcherrima), niti ne pomislimo, da je tudi to ena izmed predstavnic rodu mlečkov (Euphorbia). Rastlino s Karibskih otokov so vrtnarji z žlahtnjenjem spremenili v privlačno okrasno posodovko z raznobarvnimi ovršnimi listi.


Zeli z vrta, ki pomagajo, da bo vrnitev v šolo sproščena in radostna
Šolske počitnice se bližajo koncu in starši, pa tudi babice in dedki si želimo, da bi se naši otroci v šolo vrnili z veseljem in brez stresa. Pomagamo jim lahko s prijetnimi dnevnimi rituali, ki jim bodo pomagali razbremeniti misli, okrepiti koncentracijo in izboljšati imunski sistem, da bodo lažje kos šolskim izzivom in bodo samozavestno usvajali novo znanje. Glavno vlogo v takih podpornih ritualih pa imajo seveda zelišča in druge rastline z domačega vrta.


Preverite: nadvse okusna so tudi sveža koriandrova semena!
Ste vedeli, da pri koriandru niso užitni le zeleni listki, pa pa lahko uživamo tudi njegova sveža, zelena semena? Še več, koriandrova semena imajo izjemno svež okus, ki izboljša skoraj vsako jed. Ko jih boste pokusili, bo to morda postala celo vaša nova najljubša kulinarična sestavina.


Rastline tradicionalne kitajske medicine v domačem vrtu
Ko se vrtnarska sezona približuje h koncu, verjetno že razmišljate, kaj novega bi lahko posadili v naslednjem letu. Bi vam bilo všeč, če bi to bila katera od rastlin, s katero lahko preverjeno pozitivno vplivamo na naše zdravje? Za navdih predstavljamo nekaj izbranih rastlin tradicionalne kitajske medicine, ki bi povsem uspešno uspevale tudi na naših vrtovih.

Kako preprečiti zastajanje vode po močnih nevihtah?
Oblakom na nebu se čedalje pogosteje »meša« in vsi le z začudenjem opazujemo, kakšne enormne količine vode lahko v zelo kratkem času iztisnejo iz sebe. Če to traja dlje časa, lahko na vrtu nastane velikanska škoda. Da bi preprečili zastajanje meteorne vode, strokovnjaki predlagajo, da začnemo vrtove urejati malce drugače.

Pripravite si krepčilne čaje iz domačih zelišč za optimističen skok v zadnje poletne dni
Ko je vroče, nam najbolj prijajo hladne in osvežilne pijače, takoj ko temperature padejo, pa si naše telo zaželi toplejših pijač. Naše telo enostavno ve, kaj potrebuje, in prav je, da ga poslušamo. V tem času na travnikih in naših gredicah še vedno raste veliko zdravilnih zelišč, ki jih lahko naberemo in posušimo zato, da bomo takrat, ko bodo mrzli dnevi spet tukaj, uživali v toplih zdravilnih napitkih. Če vam je trenutno še prevroče, pa lahko iz njih pripravite tudi zdravilen ledeni čaj.

Katere trajnice lahko kljubujejo novodobnim neurjem s točo in orkanskim vetrom?
Zadnje čase nas vedno pogosteje pestijo različne vremenske ujme in naši vrtovi so vedno bolj ogroženi. S tem se bo treba sprijazniti, ukreniti, kar je pač v domačih razmerah možno, včasih stisniti zobe ob pogledu na razdejanje, a vrtovom in lepim rastlinam se seveda nikakor ne bomo odpovedali. Bomo pa marsikaj naredili bolj premišljeno.

Ste vedeli, da lahko čebulo tudi sejemo? Sedaj je pravi čas za to!
Večina vrtičkarjev čebulo sadi spomladi iz čebulčka. A to še zdaleč ni edini način! Konec avgusta in v začetku septembra je pravi čas, da čebulo posejemo iz semena. Na ta način bomo imeli manj težav pri pridelavi, čebula pa bo pogosto celo bolj zdrava.

12 šarmantnih idej za popestritev poznopoletnega vrta
Ali proti koncu poletja ugotavljate, da nekaj v vašem vrtu še manjka? Predstavljamo 12 šarmantnih idej, ki jih lahko uresničite skoraj čez noč in tako dosežete, da boste v drugi polovici vrtnarske sezone na svoj vrt ponosni še nekoliko bolj kot prej.

Ne zamudite: sedaj je pravi čas za sajenje jagod
Če hočemo že drugo leto zobati pridelek, je konec avgusta in na začetku septembra pravi čas, da posadimo sadike jagod. Preverite, kakšna so pri tem pravila.

Predstavitev vrta Tomaža Vesela: vrt kot zbirateljska umetnina
Že, ko sem se po priporočilu dobrega poznavalca lepih vrtov povabila v Šentvid pri Stični h gospodu Tomažu Veselu, smo slutila, da me čaka nekaj posebnega, takoj, ko sem tudi prestopila prag vrta, pa sem spoznala, da bo ta obisk veliko več od česarkoli pričakovanega. Pred mano je bila prava zbirateljska umetnina ...

Manj poznane, a nadvse okusne sorte bazilike
Ko govorimo o različnih vrstah bazilike, večina ljudi pozna zgolj sladke sorte, ki se uporabljajo v italijanski kuhinji, veliko sort se uporablja tudi v azijski kuhinji. A pestrost sort bazilike je res neverjetno široka. Naj z vami delimo nekaj sort, ki naredijo še posebno močen vtis.

Spoznajte največji listavec severne Amerike
Zgodba navadnega tulipanovca, ki velja za največjega listavca severne Amerike, se začne daleč v preteklosti – fosilni ostanki pričajo, da je pestrost rodu Liriodendron obstajala že v obdobju krede. Strokovno ime za tulipanovec je Liriodendron tulipifera, pri čemer je rodovno ime sestavljeno iz grških besed za lilijo 'lirion' in drevo 'dendron'. Ker cvet veliko bolj spominja na tulipan kot na lilijo, je ta podobnost poudarjena v imenu vrste.

Kako trati povrnemo urejen in žameten videz?
Po vročih poletnih dnevih in zasluženem dopustu se pogosto zgodi, da nam naša, sicer lepo urejena pričeska, povsem »pobegne«. A to ne velja le za pričesko na naših glavah … Tudi naša trata postane v tem času velikokrat brez prave »frizure« oziroma neurejenega izgleda. Marsikoga to spravi v slabo voljo in mu še oteži vrnitev domov po dopustu, a z nekaj manjšimi popravki lahko trata hitro spet postane čudovita žametna preproga. Preverite kako.

Razlike med oblikovanjem vrtov na avstrijskem Koroškem in pri nas
Krajinski arhitekti so tisti, ki doprinašajo k lepoti slovenskih vrtov, zato so pogovori z njimi vedno zanimivi. Klepet z Majo Lesjak pa je razkril tudi marsikaj, česar pri večini drugih slovenskih krajinarjev ne bi slišali. Mežičanka je več let delala na avstrijskem Koroškem, kjer je pri urejanju vrtov marsikaj drugače kot pri nas. Ker ima tudi večletne izkušnje z oblikovanjem krajine na naši strani, so nas zanimale primerjave med izkušnjami tu in tam.

Ljubitelji špargljev pozor: v vrtu lahko sedaj gojimo tudi divje in ne samo klasične šparglje
Divji šparglji so v kulinariki priznani kot cenjena delikatesa, saj je njihov okus od klasičnega šparglja bolj intenziven, aromatičen in rahlo grenak. Povpraševanje po njem je bistveno večje od ponudbe in imeti moramo veliko sreče, da nam pride pod roke. A dobra novica je, da lahko zadnja leta divji špargelj pridelujemo tudi na domačem vrtu. Pogovarjali smo se z Mojco Rehar Klančnik, ki je pionirka v razvoju sadik divjih špargljev za domače vrtove.

Kako prepoznamo in odstranimo smrdljivce na paradižniku in fižolu?
Ali letos na vrtninah in tudi drugje opažate še posebno veliko število hroščkom podobnih stenic, ki jim rečemo stenice? Krivec za to je izredno topel julij, ki je ponudil idealne pogoje za njihovo razmnoževanje. Ni pa nadležen le njihov smrad, pač pa tudi konkretno na vrtninah, še posebno paradižniku in fižolu, povzročajo veliko škode. Kaj pa lahko naredimo?