© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 8 min.

Rastline tradicionalne kitajske medicine v domačem vrtu


3. 9. 2025, 13.31
Posodobljeno
23:01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se vrtnarska sezona približuje h koncu, verjetno že razmišljate, kaj novega bi lahko posadili v naslednjem letu. Bi vam bilo všeč, če bi to bila katera od rastlin, s katero lahko preverjeno pozitivno vplivamo na naše zdravje? Za navdih predstavljamo nekaj izbranih rastlin tradicionalne kitajske medicine, ki bi povsem uspešno uspevale tudi na naših vrtovih.

Preverjeno5-sep24.jpg
Flickr.com, Dinesh Valke
Liste drevesne špinače uživamo podobno kot navadno špinačo.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je že skoraj 5000 let star, celovit sistem zdravljenja, v katerem so zdravilne rastline še posebej pomembne. Gre pravzaprav za skupek tradicionalnih medicinskih praks, ki izvirajo iz Kitajske, in čeprav se že tisočletja uspešno uporabljajo v Vzhodni Aziji, jo v zahodnem svetu uvrščamo v alternativni medicinski sistem.

Bistveno pri TKM je, da skuša zdravstvene težave reševati celostno in odpraviti tudi vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala, ne pa le zdraviti simptomov. Njeno glavno načelo je celosten pristop k razumevanju človeškega telesa, ki prenovi celotno psihofizično počutje in zdravstveno ravnovesje. TKM temelji in izhaja iz obstoja medsebojno povezanih energijskih poti (meridijanov), po katerih se pretakata energiji jin in jang. Osnovni principi TKM so: jin in jang, pet elementov (les, ogenj, zemlja, kovina in voda) ter energija či.

Preverjeno naslovna-sep24.jpg
Shutterstock
Rastline kitajske medicine

Kot zanimivost naj povem, da dobi zdravnik tradicionalne kitajske medicine denar od svojih pacientov le, če ostanejo zdravi. Samo pomislite, kako bistveno se to razlikuje od našega zdravstvenega sistema, v katerem je zdravnik pravzaprav plačan, ko je človek bolan!

Zdaj pa se čisto zares podajmo v svet rastlin, ki so povezane s kitajsko tradicionalno medicino.

Jiaogulan, zel nesmrtnosti (Gynostemma pentaphyllum)

Preverjeno1-sep24.jpg
Shutterstock
Zel nesmrtnosti je lahko tudi lep okras v naši visoki gredi.

Jiaogulan (izgovarja se džjaogulan) je ena od osnovnih rastlin tradicionalne kitajske medicine. Najzgodnejši zapisi o njem izvirajo iz Kitajske in segajo v leto okoli 1400 našega štetja. Poparek iz listov sladko-trpkega okusa se že stoletja uporablja v gorskih predelih južne Kitajske kot poživljajoč, pomlajevalni, dnevni čaj. Splošno ime na tem območju, »xiancao«, pomeni »zelišče nesmrtnosti«, tamkajšnji ljudje pa pravijo: »Deluje kot ginseng, vendar bolje kot ginseng!«

V provinci Guidžov živi nadpovprečno število ljudi, starejših od 100 let, razlog za svojo dolgoživost pa pripisujejo prav tam zelo razširjenemu uživanju čaja jiaogulan. Na Japonskem se rastlina imenuje »amachazuru«, kar pomeni »sladka čajna trta«, tam pa je znana tudi kot čajna in zelenjavna rastlina. Šele leta 1976 – pravzaprav čisto po naključju – so bile med znanstvenimi raziskavami odkrite iste snovi, po katerih je ginseng zaslovel kot kandidat za novo nizkokalorično sladilo v jiaogulanu: ginsenozidi.

V zadnjih letih je to zelišče postalo vse bolj priljubljeno kot poceni alternativa ginsengu, ne le na Kitajskem in Japonskem, ampak tudi v ZDA. Sestavine so pravzaprav delno enake sestavinam ginsenga. In jiaogulan vsebuje celo svoj razred saponinov, tako imenovane gipenozide, ki so v glavnem odgovorni za blagodejne učinke.

Preverjeno2-sep24.jpg
Shutterstock
Jiaogulan lahko kot vzpenjavka krasi tudi našo ograjo ali pergolo.

Jiaogulan je vzpenjavka iz družine bučnic Cucurbitaceae, ki jo je preprosto gojiti. Lahko ji na primer dovolimo, da pleza po verižnih ograjah ali pa jih uporabimo kot pokrivalo za tla. Ima majhne jagode, ki med dozorevanjem spremenijo barvo iz zelene v skoraj črno. Rastlina hitro raste v s hranili bogati zemlji in že po nekaj tednih jo lahko obiramo. Njena idealna lokacija je delno zasenčena in zaščitena pred vetrom. Vseli se jeseni in naslednjo pomlad ponovno požene iz korenike. Naše rastline prihajajo iz krajev, kjer so odporne do najmanj –18 °C. Možna pa je tudi prezimitev v zaprtih prostorih – takrat bo rastlina tudi pri nas rastla vse leto.

PREBERITE TUDI:

Čaj iz listov je okusen in ga lahko pripravimo tako iz posušenih kot iz svežih listov, čeprav so sveži preprosto boljši. Mlade, hrustljave vršičke poganjkov lahko uporabimo za obogatitev solat s prijetno eksotično komponento. Če poznate okus pravega ginsenga, boste imeli na jeziku zelo podoben okus, podoben sladkemu korenu, ko boste prigriznili sveže vršičke poganjkov rastline. Ta značilnost izvira predvsem iz aktivnih sestavin rastline, gipenozidov in ginsenozidov. Nekateri v naši vrtnarski skupnosti so že takoj po grizenju nekaj svežih listkov začutili dobrodošel dvig energije.

Jiaogulan kot pravi adaptogen nima nobenih stranskih učinkov pri uporabi in ima vedno uravnovešen učinek. Imenujejo ga tudi ženski ginseng, ker jiaogulan ženske bolje prenašajo. Medtem ko ginseng vsebuje le okoli 20 saponinov, jih je v Gynostemmi mogoče najti več kot 80. Ti saponini so naravne organske spojine, ki med drugim sodelujejo pri sintezi hormonov. Nekateri saponini, t. i. gipenozidi, preprečujejo tudi bolezni, ki so povezane s stresom. Ima uravnotežen učinek na živčni sistem, zato se preobremenjeni živci pomirijo, šibki živci pa se ponovno stimulirajo. Celoten učinek vpliva na večjo odpornost organizma na stres in, kar je še posebej pomembno za športnike, povečanje vzdržljivosti.

Preverjeno3-sep24.jpg
Shutterstock
Čeprav lahko čaj iz jiaogolana pripravimo tudi iz posušenih listov, je čaj iz svežih listov preprosto okusnejši.

Zanimiva lastnost jiaogulana je še, da dokazano stimulira telesu lasten encim superoksid dismutazo (SOD), ki je izjemno učinkovit antioksidant. Izboljšuje tudi črpalno zmogljivost srca in s tem splošni krvni obtok. Tako kot ginseng pomaga ohranjati krvni tlak v normalnem območju in deluje proti prevelikemu holesterolu. Še posebno znižuje raven LDL in gliceride, zato pozitivno učinkuje na zmanjševanje čezmerne telesne mase. Znižuje krvni sladkor in maščobe v krvi ter tako deluje proti sladkorni bolezni. Učinek spodbujanja metabolizma je razložen z medsebojnim delovanjem boljšega kapilarnega in srčnega krvnega obtoka, izboljšanjem krvne slike in drugimi dejavniki.

Preberite še

Deluje tudi kot zaščita proti možganski kapi in srčnemu infarktu, saj jiaogulan preprečuje zlepljanje krvnih ploščic, kar znatno zmanjša tveganje za smrtno nevarne krvne strdke. Učinkovit je tudi kot preventiva proti trombozi. Ob njegovem uživanju se okrepi aktivnost limfocitov tako pri bolnih kot pri zdravih ljudeh, tako pa se izboljša njihov imunski sistem. Podpira tudi tvorbo belih krvničk in je tako zelo dobrodošel za okrevanje po kemoterapiji ali radiološkem zdravljenju. Ginsenoside Rh2 je glikozid, ki posebej zavira tumorje in ga najdemo v ginsengu (Panax Ginseng) v količini 0,001 %. Gynostemma pentaphyllum prav tako vsebuje točno ta glikozid – vendar v veliko večji koncentraciji, tako da lahko rečemo, da deluje tudi proti raku.

Preverjeno4-sep24.jpg
Shutterstock
Jiaogulan najbolje uspeva v s hranili bogatih tleh, na delno senčni in pred vetrom zaščiteni legi.

Jiaogulan seveda pozitivno deluje tudi na živali. To je bilo dokazano s kliničnimi testi na podganah, kuncih in psih. Zato ga je mogoče preprosto dodati krmi za živali.

Drevesna špinača (Fagopyrum cymosum)

Čeprav bi po imenu lahko sklepali, da je povezana z našo špinačo, je njena prava sorodnica v resnici ajda. Tako kot navadna ajda tudi listi te bližnje sorodnice vsebujejo rutin, ki ščiti ožilje, in druge zdravju koristne snovi. Poleg tega je dokazano imunostimulirajoča, protitumorska in protivnetna, učinkuje proti previsokemu krvnemu tlaku in proti revmi. Upal bi si trditi, da je za lene vrtičkarje praktično sanjska rastlina. Drevesna špinača hitro raste in je nezahtevna, njene liste pa po navadi uživamo kuhane kot okusno in hranljivo špinačo.

Ta trajna zelenjava iz Azije je razširjena od Kitajske prek Himalaje do Tajske. V kitajski medicini se korenika uporablja kot »ye qiao mai«, zdravilo za pljučnega raka. Sadimo jo v dobro, dovolj vlažno zemljo, da bodo listi vedno nežni.

Sambung nyawa (Gynura procumbens)

Sambung nyawa v prevodu pomeni list življenja. Njegova uporaba kot zdravilne rastline je še posebej razširjena na Tajskem, v Maleziji in Indoneziji (Jugovzhodni Aziji). Je priljubljeno domače zdravilo v Maleziji, kjer ga imenujejo »bai-bing-cao«, kar pomeni »rastlina proti sto boleznim«.

Preverjeno7-sep24.jpg
Shutterstock
Gynura procumbens imenujejo tudi list življenja.

Mesnate liste uporabljamo za čiščenje krvi in ​​limfe. Celi zunanje in notranje rane, razstruplja in izboljšuje prebavo. Veliko se uporablja pri sladkorni bolezni, visokem in celo nizkem krvnem tlaku, astmi, alergijah, raku, ledvičnih kamnih, srčnem popuščanju, nečisti koži, aknah, slabokrvnosti, vnetih ranah, menstrualnih krčih, bolečinah v hrbtu zaradi napetosti in visokem holesterolu. Na splošno proti vsem vnetjem … Deluje tudi protivirusno, učinkovito celo proti herpes simpleksu. Mnoge od teh zdravilnih učinkovin so dandanes tudi znanstveno raziskane. Glavni učinek naj bi temeljil na steroidnih glikozidih.

In kako ga uživamo? Uporabimo od 2 do 5 svežih listov na dan, najbolje med peto in sedmo uro zjutraj, ko je želodec še prazen. Če imate vnete dlesni ali vneto grlo, po umivanju zob prežvečite nekaj listov in jih pustite nekaj časa v ustih, preden jih pogoltnete. Vnetje običajno izgine, toksini pa se izplaknejo skozi oči in z odvajanjem blata. Za čiščenje oči in bistritev vida zdrobimo od 7 do 8 listov, nato pa s sokom pokapljamo oči in preostanek položimo na veke za 20 minut. Po uporabi oči speremo. Pri hemoroidih lahko zdrobljene liste vstavimo v anus.

Kuhanje kot zelenjava ali juha je priljubljeno v vietnamski (bau dât) in malezijski kuhinji. Hrustljave, sočne liste jemo tudi kot solato.

Fo-tieng (Polygonum multiflorum)

Preverjeno8-sep24.jpg
Shutterstock
Zeleno bogastvo fo-tieng

Fo-tieng je predstavnik rodu dresni, ki mu pravijo tudi eliksir proti staranju. Je ena izmed številnih legendarnih zdravilnih rastlin iz Kitajske, ki se pogosto uporablja v kitajski medicini. Legendarni eliksir življenja naj bi imel neverjetne učinke. Legenda celo pripoveduje o kitajskem učenjaku, ki je zaradi vsakodnevne priprave korenine te zanimive rastline živel 256 let. Izvlečki korenin se uporabljajo za revitalizacijo jeter, ledvic in krvi. Učinkovit je tudi proti visokemu krvnemu tlaku in otrdelosti arterij. Edina zahteva rastlina je, da ima dovolj možnosti za plezanje.

Preverjeno9-sep24.jpg
Shutterstock
Najbolj zdravilen del fo-tienga je njegova korenina.

Kitajska čajna krizantema (Chrysanthemum morifolium)

To lepo rastlino, ki spada v vrsto okrasnih rastlin, s katerimi polepšamo grobove ob prazniku spomina na mrtve, lahko uvrstimo v kategorijo »lepi in okusni«. Na Kitajskem cvet krizanteme simbolizira dolgoživost in tiho osamljeno življenje. Šele jeseni, ko se dnevi krajšajo, krizanteme poženejo cvetove. Kitajci bi rekli, ko se jang umakne jinu in pride zima.

Čaj iz krizanteme je ena najbolj priljubljenih poletnih domačih pijač v južnem delu Kitajske. Uporabljajo ga tudi kot zdravilni čaj, ki naj bi pomagal proti angini, diabetesu pri odraslih, vročini, glavobolu in visokemu krvnemu tlaku. Pomirjujoče deluje na meridijane pljuč in jeter. Poparek cvetnih glavic damo tople kot očesni obkladek na vnete in utrujene oči.

Preverjeno10-sep24.jpg
Shutterstock
Cvetove krizanteme Chrysanthemum morifolium pred pripravo čaja posušimo.

Cvetovi so pripravljeni za žetev, ko se šele odprejo, kar je pri nas za to pozno cvetočo vrsto od novembra do decembra. Cele cvetne glave naj bodo lepo na toplem in suhe, da ne traja predolgo, preden se popolnoma posušijo. Lahko tudi povežete celotno rastlino in jo obesite.

Uporabljata se dve sorti: belocvetna (bai ju hua) in rumenocvetna (huang ju hua). Beli cvetovi vsebujejo več flavonoidov in tradicionalno velja, da so beli cvetovi učinkovitejši za pomiritev jeter in boljši za zdravljenje utrujenih oči, rumenocvetne sorte pa so primernejše za čiščenje »vročih« toksinov. Obe sorti sta bili izbrani na Kitajskem za aktivne sestavine in se razmnožujeta samo vegetativno (tj. s potaknjenci ali delitvijo). Kitajske čajne krizanteme je, tako kot druge vrtne krizanteme, na vrtu zelo preprosto ohraniti.

Preverjeno11-sep24.jpg
Shutterstock
Vonj krizantem je skoraj legendaren in nezamenljiv. Listi so bolj dišeči kot cvetovi.

Na Kitajskem ljudje pijejo čaj iz cvetnih glavic, tudi če niso bolni, preprosto zato, ker upočasni staranje in ker je slastnega in aromatičnega okusa. Priljubljen je med taoisti. »Ju hua« omogoča lažji pretok čija in krvi, telo naredi bolj prepustno in preprečuje staranje. Vedno pa se poudarja, da je treba čaj piti dlje časa, da ima želeni učinek.

jernej.jpg
Jernej Mazej
Kmetija Mazej

E-novice · Rože in vrt

Prijavite se na e-novice in prejmite uporabne nasvete za nego rastlin in urejanje vrta.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.