Preverite: nadvse okusna so tudi sveža koriandrova semena!
Ste vedeli, da pri koriandru niso užitni le zeleni listki, pa pa lahko uživamo tudi njegova sveža, zelena semena? Še več, koriandrova semena imajo izjemno svež okus, ki izboljša skoraj vsako jed. Ko jih boste pokusili, bo to morda postala celo vaša nova najljubša kulinarična sestavina.

Vzgoja koriandra na domačem vrtu
Coriandrum sativum, ki mu pri nas rečemo koriander, je vsekakor premalo uporabljana rastlina v naših vrtovih. Užitni so vsi njegovi deli, obenem pa je tudi prikupen na pogled in ponuja obilno pašo opraševalcem. Gojimo ga lahko tudi v manjših vrtovih, odlično uspeva v okrasnih loncih, kamor ga lahko posadimo celo v družbo okrasnih rastlin, na primer vrtnic ali lukovk.
PREBERITE TUDI:
Njegov največji izziv v našem podnebju je, da gre ob visokih temperaturah in dolgem dnevu zelo hitro v cvet. Namesto da bi rastel košato, se raztegne v višino in bogato zacveti. Čeprav marsikoga to zmoti, saj rastlina tako nima več veliko svežih in zelenih pernatih listkov, ki jih najpogosteje uporabljamo v jedeh, pa ostane koriander uporaben tudi po cvetenju. Njegovi medoviti cvetovi zagotavljajo kakovostno hrano opraševalcem, na rastlini še vedno ostane dovolj svežih listkov, da jih lahko sproti uporabljamo v jedeh, kmalu po cvetenju pa se oblikujejo tudi zelena semena, ki jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi številnih jedi.

Izkoristite njegov pobeg v cvet
Da lahko uporabljamo tudi sveža koriandrova semena, ve le malo ljudi. V splošni uporabi so namreč predvsem sveži koriandrovi listi, če ste kdaj na začimbni polici v trgovini izbrali njegova semena, pa so bila ta posušena. Taka je pač najpogostejša uporaba v jedeh, ki so postale priljubljene povsod po svetu. Le pravi poznavalci koriandra pa poznajo tudi magijo, ki se skriva v svežih, zelenih semenih. Njihova sočnost in izredno svež, edinstven okus spremeni vsako jed v nepozabno kulinarično delikateso. Toda da se ohrani ta posebnost, je treba semena uporabiti čim prej – če je le mogoče, takoj po obiranju.
Če ste koriander sadili v začetku poletja in ste do zdaj praktično že obupali nad njim, ste s to informacijo pridobili novo priložnost, da se zaljubite vanj. Pobrskajte med semenskimi glavicami in na eni rastlini boste lahko našli vsaj za tretjino skodelice svežih koriandrovih semen. Z njimi lahko kraljevsko obogatite poletne solate, lahko pa jih zdrobite in tako začinite omake, juhe, marinade, polnila za rulade … Njihov rahlo citrusni okus je veliko bolj svež in lahek od posušenih semen.
Sejemo ga lahko tudi jeseni
Imamo pa še eno dobro novico za vas. Najboljši čas za sejanje koriandra je prav zdaj, ko visoke temperature ne bi smele biti več tako pogoste in se dan že krajša. To sicer pomeni, da bo koriander zacvetel malce počasneje, kot če smo ga sejali spomladi ali v začetku jeseni, bomo pa zato lahko iz njega dlje časa pobirali sveže in aromatične listke – popolnoma enako kot pri peteršilju, le da jih boste verjetno za eno jed potrebovali precej manj, saj je njihov okus zares intenziven.

Najbolje je, da koriander posejete kar v okrasni lonček, saj ga boste tako lahko, če pred prvo slano ne bodo dozorela vsa semena, prenesli v notranjost in nato s kuhinjskega pulta kar sproti v jedi nabirali aromatične kroglice. Koriander je preprost za vzgojo, poskrbite le, da bo dobil vsaj šest ur sončne svetlobe na dan, še posebno po sejanju pa je treba paziti na redno zalivanje in rahlo vlažna tla.
E-novice · Rože in vrt
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se