© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Manj poznane, a nadvse okusne sorte bazilike


30. 8. 2025, 23.28
Posodobljeno
31. 08. 2025 · 01:14
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko govorimo o različnih vrstah bazilike, večina ljudi pozna zgolj sladke sorte, ki se uporabljajo v italijanski kuhinji, veliko sort se uporablja tudi v azijski kuhinji. A pestrost sort bazilike je res neverjetno široka. Naj z vami delimo nekaj sort, ki naredijo še posebno močen vtis.

PD2-sep21.jpg
Jernej Mazej
Red rubin

Tauris

PD1-sep21.jpg
Jernej Mazej
Tauris

Sorta tauris je zagotovo ena od najbolj aromatičnih. Grmasta bazilika je odlična začimba s pokončno rastjo. Oblikuje stebla rahlo rdečkaste barve, na njih se oblikujejo listi, ki imajo intenzivno močno aromo bazilike. Ima izredno saden okus.


PREBERITE TUDI:

V kulinariki se odlično poda k solatam, testeninam in picam. Lahko jo sadimo v lonce na kuhinjska okna ali pa v zeliščna korita. Primerna je tudi za sajenje na vrtno gredo.

Red rubin

Znana tudi kot bazilika rdečega rubina, je rdeča (Ocimum basilicum purpurascens) kompaktna rastlina s čudovitim rdečkasto-vijoličastim listjem in izjemno aromo. Majhni rožnati cvetovi so dodaten bonus sredi poznega poletja. Rastline rdeče bazilike vrtu dodajo lepoto in zanimiv poudarek. Lahko jo posadimo v posodo ali pa na vrtno gredo skupaj z drugimi enoletnicami. Rastlina je okrasna, listi pa se lahko uporabljajo za kuhanje ali pripravo kisov z okusom. Okus je nekoliko bolj oster kot pri drugih vrstah bazilike, zato jo uporabljajte zmerno.

Limonska bazilika

PD3-sep21.jpg
Jernej Mazej
Limonska bazilika

Limona in bazilika sta odlična kombinacija pri kuhanju, kaj pa, če bi lahko esenco limone s sladkim janeževim okusom bazilike združili v eno rastlino? Rastline limonine bazilike združujejo te neverjetne vonjave in okuse za edinstveno zeliščno doživetje. Ljubitelji bazilike jo obožujejo, da bo razvila dovolj arome, pa potrebuje veliko sonca in toplote.

Njena limonasta aroma je prav tako rahlo pikantna, njen vonj pa se odlično poda v mednarodne in tudi regionalne kuhinje. Poleg tega je rastlina lepega videza in je tako na domačem vrtu prav lep okras.

'Ouzo'

PP3-sep22.jpg
Jernej Mazej
Ouzo

Sorta 'Ouzo' ima škrlatne cvetove in temno zelene liste z božansko aromo janeža. Verjetno poznate tipično grško pijačo ouzo, ki ob mešanju z vodo postane bele barve? Tradicionalno jo strežejo kot aperitiv pred glavnim obrokom. Njen značilni okus po janeževih semenih pusti trajen vtis na ustih in pripravi oder za prihodnji obrok. Kot odlična alternativa tej precej močni alkoholni pijači je lahko ta nadvse zanimiva sorta bazilike. Tudi njen vonj je ekstra močan in seveda spominja na janež. Pravi klicaj na mizi s slastnimi dobrotami …

Cimetova bazilika

PD5-sep21.jpg
Jernej Mazej
Cimetova bazilika

Cimetova bazilika, znana tudi kot mehiška bazilika, izvira iz tropskega in subtropskega podnebja, zato najbolje uspeva, ko temperature dosegajo od 27 do 32 ali celo več stopinj Celzija. Rastlina ima velike temno zelene liste, njena stebla pa so obarvana v odtenkih cimeta.

Rastline cimetove bazilike vsebujejo spojino, ki daje zelišču intenzivno, začinjeno aromo in okus, podoben cimetu. Podobno na cimet spominja tudi njen vonj, še posebej, če liste sesekljamo ali jih zmečkamo. To baziliko ponekod po svetu uporabljajo tudi v medicini, pomagala pa naj bi pri zaprtju, glavobolu, kašlju in proti driski. Vsebuje vitamine A in C ter zagotavlja velikodušno količino vitamina K. Začinjeno zelišče cenijo tudi kuharji, ki ga uporabljajo kot privlačen okras ali za aromatiziranje toplih napitkov ali drugih jedi.

Purple ruffles

PD6-sep21.jpg
Jernej Mazej
Purple ruffles

'Purple Ruffles' izstopa po svojem vizualno vpadljivem listju. Tako je zaradi svetlo vijoličastih zobatih listov cenjena tudi kot lep okrasni dodatek na vrtu. Njen okus je blag, podoben sladki baziliki.

Amethyst genovese

PD7-sep21.jpg.jpg
Jernej Mazej
Amethyst genovese

Ametist genovese bazilika je sladka sorta bazilike, ki je še posebej priljubljena v Evropi. Je edina vijoličasta sorta bazilike genovese. Rastline vijoličaste bazilike v resnici nimajo pretirano drugačnega okusa kot zelena, je pa zato toliko bolj atraktivna, ker s svojo barvo čudovito popestri solate in sveži pesto. Če želimo njeno barvo ohraniti, je ne smemo toplotno obdelovati, zato jo uporabljamo predvsem svežo.

Najboljša genoveška bazilika naj bi rasla v Italiji, vendar pa lahko to sorto kot enoletnico gojimo praktično na celotnem območju srednje in v večini severne Evrope. Vijoličasta bazilika je priljubljena predvsem zaradi edinstvene barve, ki krasi debele in precej velike liste. Vijoličasta je tako globoka, da se zdi skoraj črna, na robovih pa je zaznati tudi nekaj zelenega pridiha. Poleg listov so globoko vijoličasta tudi stebla.

Blue spice

PD8-sep21.jpg
Jernej Mazej
Blue spice

Sorta bazilike 'Blue spice' (v dobesednem prevodu modra začimba) bo ljubitelje bazilike zagotovo navdušila. Zacveti prej kot večina drugih sladkih bazilik, od junija do prvih jesenskih zmrzali. Rastna je kompaktna in enotna, doseže pa do 45 cm v višino in 30 cm v širino. Najraje ima sončne lege, a solidno prenaša tudi čisto senco.

Ima majhne, briljantno zelene liste, ko zacveti, pa se ti obarvajo temno vijoličasto in tako ponudijo čudovito ozadje za svetlo vijoličaste cvetove, ki spominjajo na salvijo. Več sonca ko dobi, globlji postanejo njeni vijoličasti odtenki. Ko rastlina dozori, stebla potemnijo do rjave barve in na listih se pojavijo rdeče-vijoličaste lise. Tako je ta sorta res lep okrasni primerek, ki bo čudovito popestril vsak vrt. Dobro se poda v različne zasaditve na vrtu, še posebej osupljiva pa je v kombinaciji z živahno oranžnimi ognjiči.

Zelo poseben pa je tudi njen okus. Je sicer tipična sladka bazilika, a v njeni aromi začutimo noto vanilje, pomešane z limono. Ta edinstveni profil okusa se odlično poda k jedem iz paradižnika, jajčevcev in bučk ter k mesnim, ribjim in divjačinskim jedem.

jernej.jpg
Jernej Mazej
Kmetija Mazej

E-novice · Rože in vrt

Prijavite se na e-novice in prejmite uporabne nasvete za nego rastlin in urejanje vrta.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.