© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Trije recepti za okusne, raznolike in nasitne jedi


Lara Jelen
3. 11. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če pogosto kuhamo sami doma, nam občasno zmanjka idej, kaj bi še lahko pripravili. Brez skrbi, možnosti je več kot dovolj. Zagrabite kuhalnico!

nasitne-jedi
Profimedia
Gratinirane palačinke z nadevom iz rikote in gob

Gratinirane palačinke z nadevom iz rikote in gob

Sestavine

Testo/masa za palačinke:

  • 110 g navadne moke
  • 110 ml svetlega piva
  • 110 ml mleka
  • 2 jajci
  • 50 g stopljenega masla
  • sol
  • olje za cvrtje

Nadev:

  • 25 g masla
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 200 g gob
  • 250 g rikote
  • 2 jajci
  • pest peteršilja + dodatno za serviranje
  • sol
  • mlet črni poper

Za zaključek:

  • 3 žlice na drobno naribanega parmezana
  • 100 ml smetane za kuhanje

Priprava

1. Vse sestavine za testo dajte v skledo in z metlico zmešajte, da dobite gladko maso – kot za palačinke.

2. Pripravite nadev. V ponvi na raztopljenem maslu popražite sesekljano čebulo in zdrobljen česen, da postane prosojno. Ko začne dišati, dodajte narezane gobe in na hitro popražite. Mešanico pustite, da se ohladi, nato pa jo zmešajte z rikoto, jajci in na drobno sesekljanim peteršiljem. Po okusu začinite s soljo in poprom.

Preberite še

3. Pekač za palačinke namažite z oljem in specite palačinke. Pripravljene palačinke napolnite z gobovo mešanico, zvijte in položite v pekač. Posujte z na drobno naribanim parmezanom, prelijte s smetano in pecite v predhodno segreti pečici pri 180 °C približno 20 minut, dokler povrhu nekoliko ne porjavijo.

4. Posujte z na drobno sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.

nasitne-jedi
Profimedia
Špageti z mesnimi kroglicami in sirovo omako

Špageti z mesnimi kroglicami in sirovo omako

Sestavine

  • 300 g mletega govejega in svinjskega mesa
  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • 2 žlici drobtin
  • 1 majhna čebula
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 300 ml smetane za kuhanje
  • 250 g sira čedar
  • 100 g mlade špinače
  • 400 g špagetov

Priprava

1. Mleto meso damo v večjo skledo, dodamo jajce, mleko, drobtine in na drobno nasekljano čebulo ter dobro premešamo. Po okusu solimo in popramo. Iz mesne mase oblikujemo manjše kroglice, jih položimo na pekač, premažemo z oljem in pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 °C približno 15 minut.

2. Smetano vlijemo v lonec, jo segrejemo in vanjo stresemo nariban sir. Mešamo, dokler se sir ne stopi, nato začinimo s soljo in poprom ter dodamo pečene mesne kroglice. Skupaj kuhamo približno 3 minute, nato vmešamo špinačo, jo pustimo, da rahlo oveni, in lonec odstavimo.

3. Špagete skuhamo v osoljeni vodi po navodilih na embalaži in jih odcedimo. Ne splaknemo jih z vodo, temveč jih takoj postrežemo s sirovo omako in mesnimi kroglicami.

NAMIG: Če so vam od kosila ostale mesne kroglice, je tale recept odlična ideja, kako jih v nekoliko drugačni preobleki uporabiti naslednji dan.

nasitne-jedi
Profimedia
Pečeno zelje s slanino

Pečeno zelje s slanino

Sestavine

  • 1 glava zelja (ali ohrovta)
  • 2–3 stroki česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol
  • mlet črni poper
  • 200 g naribane mocarele,
  • 100 g slanine
  • Na drobno sesekljani drobnjak
  • Priprava

1. Zelje (ali ohrovt, kar imamo pač raje) očistimo in narežimo na nekoliko debelejše kolobarje. Na obeh straneh jih premažemo z nasekljanim česnom, pomešanim z olivnim oljem, in razporedimo po pekaču.

2. Solimo in popramo, na rahlo pokapamo z oljem, posujemo z na kocke narezano slanino in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30 minut. Nato potresemo z naribano mocarelo ter pečemo še približno 5–10 minut: da se sir stopi, robovi zelja pa dobijo zlato-rjavo barvo.

3. Potresemo z na drobno sesekljanim drobnjakom in postrežemo.

NAMIG: Ohrovt in zelje dobita s pečenjem hrustljave karamelizirane robove, ki so odličnega okusa. Jed je primerna tudi za tiste na keto dieti.

NASVET: Zraven se zelo prileže jogurtova polivka.

Objavljeno v reviji Jana, št. 43, 28. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

jana43-str1.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.