Najboljša sommelierka v Sloveniji: vsaka usta imajo svoj najljubši okus
Simona Česen, najboljša sommelierka v Sloveniji, nam je razkrila, kako boste na praznični domači večerji pri izboru vina zablesteli kot profesionalci.
V resnici to sploh ni tako zakomplicirano, pravi. Izbor je stvar okusa in o okusih se ne razpravlja. No, obstaja pa vino, s katerim med prazniki zagotovo ne morete zgrešiti ...
»Ponosna sem, da sta se ves moj trud in delo potrdila z naslovom najboljše sommelierke v državi! To je znak, da sem na pravi poti, upam, da bom s tem spodbudila še druge ženske, da se udeležijo tekmovanja. Verjamem, da je med vinskimi strokovnjaki v Sloveniji veliko znanja,« je po osvojenem državnem prvenstvu povedala Simona Česen iz Kranja, ki je letos tudi opravila izpit za sommeliera 3., najzahtevnejšo stopnjo, in bo kot prva sommelierka leta 2026 na Portugalskem zastopala Slovenijo na svetovnem in evropskem prvenstvu sommelierov, leto dni pozneje pa še na evropskem na Poljskem.
Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Simona je osvojila kar dva naziva: postala je najboljša slovenska sommelierka, nato pa je bila najboljša še v posebnem izzivu – izboru najboljšega sommeliera v točenju penine iz steklenice magnum, v kateri je liter in pol tekočine.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 51, 23. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se