© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Recept mojstric: magdalenice za prste obliznit


Uredništvo
27. 12. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

'Magdalenice so ljubke in mehke, oblite s sladkim prelivom,' pravita oblikovalka sladic in stilistka hrane, ki sta nam zaupali recept.

moj naj recept magdalenice-7092.jpg
KRISTINA SMODILA
Magdalenice

Tekst: SARA LIPOVŠEK

Tamara Zupan, izdelovalka in oblikovalka sladic, ter Kristina Smodila, fotografinja, stilistka hrane in avtorica kulinarične knjige Lepo pripravljeno, sta odličen kulinarični tandem. Obe radi kuhata in pečeta. Pravita celo, da so ustvarjalni trenutki v kuhinji zanju nekakšna terapija. »Takrat se osredotočiš na jed, uživaš v pripravi, razmišljaš o prezentaciji in dekoraciji. Še najlepše pa je, ko ustvarjeno jed deliš z najbližjimi ali z njo nekoga razveseliš.«

Ker se nista mogli odločiti, katera sladica je za praznike njuna najljubša, sta nam ponudili kar dva recepta: za izvrstne magdalenice in prav posebej simpatičen kolač z decembrskimi začimbami. Oboje bo odlično na praznično obloženi mizi ali kot darilo. »Magdalenice so ljubke in mehke, oblite s sladkim prelivom. Lahko jih okrasimo in si pri tem damo ustvarjalnega duška. Kolač pa je sočen in obogaten s sadnim dodatkom. Vedno očara goste, sploh če ga postavimo na lep podstavek,« sta namignili sogovornici. Recepta sta nastala ob njunem skupnem ustvarjanju knjižice z božičnimi sladicami.

Da bodo šle magdalenice lepše iz modela ...

Kristina Smodila nam  je mimogrede zaupala še trik pri pripravi, da bosta sladici zagotovo uspeli. »Ko premažemo model za magdalenice z maslom, ga lahko damo za nekaj minut v zamrzovalnik. Tako bodo šle magdalenice lepše iz njega. Kolač pa med peko na sredini vedno pokrijmo z alu folijo, da se po vrhu ne zapeče preveč, saj se peče precej dolgo. Po peki ga pustimo v pekaču še kakih 20 minut, da ga potem lažje vzamemo iz njega. Najprej previdno z rokami umaknemo robove in preizkusimo, ali se lepo odlepi od stene pekača, nato si lahko pomagamo tudi s tankimi lesenimi palčkami, da kolač malo privzdignemo na več koncih. Iz modela ga dobimo tako, da večji krožnik položimo na pekač in potem oba skupaj pazljivo obrnemo. Kolač tako lepo nežno pade iz modela na krožnik.«

Magdalenice

Sestavine (za 12 magdalenic)

·         80 g moke

Preberite še

·         20 g maka ali črnega sezama

·         1/2 žličke pecilnega praška (2 g)

·         ščepec soli (2 g)   

·         80 g masla

·         80 g jajc sobne temperature

·         50 g sladkorja

·         10 g mleka sobne temperature

·         10 g medu

·         olje za namastitev pekača

Priprava

1.     Pečico ogrejemo na 180 ºC.   

2.     Maslo stopimo in damo na stran.

3.     V posodi zmešamo suhe sestavine – moko, mak, pecilni prašek in sol.

4.     V drugi posodi zmešamo mokre sestavine – jajca, ki jim dodamo sladkor, mleko in med. Mešamo z mešalnikom, dokler se sladkor ne raztopi.   

5.     Suhe in mokre sestavine nežno zmešamo, da nastane homogena masa. Dodamo še vroče stopljeno maslo (idealna temperatura je med 40–50 ºC) in mešamo, da  je homogena masa gladka in sijoča.   

6.     Z oljem namažemo pekač in s pomočjo žličke ali dresirne vrečke do treh četrtin napolnimo vdolbinice za magdalenice. Damo v pečico na sredinski nastavek za 8–10 min. Če imate plitvejši pekač za magdalence, naj se pečejo manj časa. Ali so dovolj pečene, se vidi na robu biskvita, ki rahlo porjavi. Magdalenice so pečene, ko je zgornja površina biskvita suha in se lepo vrne v prvotno obliko (preizkusite z dotikom).   

7.     Pečene takoj previdno vzamemo iz pekača in obrnemo tako, da trebušček molijo v zrak.

Čokoladni obliv za magdalenice

Pekač za magdalenice očistimo, ker ga bomo potrebovali za obliv iz bele čokolade. Pripravimo 180 g bele čokolade, ki jo temperiramo. To je pomemben korak, s katerim poskrbimo, da bodo magdalenice sijočega videza in bodo šle z lahkoto iz pekača.
120 g čokolade stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo  – v posodi zavremo vodo in nanjo položimo termostabilno posodo, v kateri je čokolada. Posoda se ne sme dotikati vode. Mešamo, dokler se ne stopi. Nato posodo odstavimo in mešamo še eno minuto, zatem pa dodamo preostalih 60 g čokolade in mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi. Ali je čokolada temperirana, preverimo tako, da je malo namažemo na papir za peko.     Če se začne strjevati v treh minutah, pomeni, da je temperirana. Drugače dodamo še malo čokolade in mešamo.

1.     V vsako vdolbinico modela za magdalenice damo žličko čokolade, nato pa nežno potopimo vanje še magdalenice. Postavimo jih v zamrzovalnik za eno uro. 

2.     Iz modela jih dobimo z rahlim sunkom modelčka ob pult.   

3.     Magdalenice okrasimo s suhim cvetjem ali perlicami.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 51, 23. december 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

01_Jana_51.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.