© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli


Andreja Comino
27. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.

osvezilni-zeliscni-koktajli
Osebni arhiv: Nataša Sivec in Samo Kreft
Brezalkoholni grenivkin rožmarinov fizz

Zelišča v koktajlih niso le vir okusa, temveč tudi čudovita dekoracija – listi mete, cvetovi sivke, rožmarinove vejice ali bezgova socvetja naredijo vsak napitek prazničen. Poleg alkoholnih različic pa lahko pripravljamo tudi brezalkoholne zeliščne koktajle, ki so primerni za otroke, nosečnice in vse, ki se alkoholu izogibajo. Za navdih sta Nataša Sivec in Samo Kreft pripravila tri recepte, več informacij lahko najdete na spletni strani fitoterapija.si.

osvezilni-zeliscni-koktajli
Osebni arhiv: Nataša Sivec in Samo Kreft
Kraški mojito

Kraški mojito

Sestavine

  • 10 vršičkov poganjkov kraškega šetraja
  • 1/2 limete, narezane na krhlje
  • 2 žlički sladkorja
  • 50 ml belega ruma
  • gazirana voda
  • ledene kocke
  • en krhelj limete in eno manjšo vejico kraškega šetraja pustimo za okrasitev

Priprava

1. V kozarec damo vršičke kraškega šetraja, limetine krhlje in sladkor. Vse skupaj rahlo zmečkamo, da se sprosti sok iz limete in aroma iz kraškega šetraja.

2. Dodamo led in nato nalijemo rum.

3. Kozarec do vrha napolnimo z gazirano vodo. Nežno premešamo, da se sestavine združijo.

Okrasimo z vejico kraškega šetraja in limetinim krhljem. Takoj postrezimo.

Brezalkoholni grenivkin rožmarinov fizz

Sestavine

  • 1 dl grenivkinega soka (pol grenivke)
  • 1,5 dl gazirane vode
  • 30 ml rožmarinovega sirupa
  • ledene kocke
  • Za približno 500 ml sirupa:
  • 300 ml vode
  • 200 g sladkorja
  • 4 jedilne žlice suhega rožmarina

Priprava

1. Najprej se lotimo priprave rožmarinovega sirupa. V majhni posodi zavrite vodo. Dodajte sladkor in mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi. Nato dodajte v vrelo mešanico rožmarinove vejice. Ugasnite ogenj in pustite približno 10–15 minut, da se okus rožmarina dobro prepoji v sirup. Rožmarin lahko pustite tudi rahlo vreti do 15 min, da dobite še močnejši okus sirupa. Sirup precedite skozi cedilo v steklenico. Hranite ga v hladilniku.

2. Zdaj pa h koktajlu: kozarec do polovice napolnimo z ledom. Dolijemo grenivkin sok in rožmarinov sirup ter dobro premešamo. Dolijemo gazirano vodo ter okrasimo s četrtinko koluta grenivke in rožmarinovo vejico.

osvezilni-zeliscni-koktajli
Osebni arhiv: Nataša Sivec in Samo Kreft
Jagodni shrub s sivko

Jagodni shrub s sivko

Sestavine

  • 60 ml jagodnega shruba s sivko (recept spodaj)
  • 30 ml svetlega ruma
  • gazirana voda
  • ledene kocke
  • obarvan sladkor za dekoracijo
  • jagoda za dekoracijo

Za približno 500 ml shruba:

  • 200 g gozdnih jagod (lahko tudi vrtne, lahko odtajane)
  • 100 ml balzamičnega kisa
  • 50 ml kisa za vlaganje (9%)
  • 100 ml vode
  • 2 jušni žlici posušenih cvetov sivke
  • 100 g sladkorja

Priprava

1. Najprej se lotimo shruba: jagode in sivkine cvetove dajte v kozarec za vlaganje. Mešanico obeh kisov in vode segrejemo do vrelišča (samo toliko, da začne brbotati). Z vrelim kisom prelijemo sivko in jagode ter zapremo s pokrovom. Počakamo, da se ohladi, in damo v hladilnik za 2 do 3 dni, da se okusi premešajo. Po treh dneh precedimo skozi cedilo in gazo. V precejeno tekočino dodamo sladkor ter segrevamo, da se ves raztopi. Pretočimo v steklenico in hranimo v hladilniku. Porabimo v enem mesecu.

Ostanke jagod in sivke lahko spasiramo s paličnim mešalnikom ter ponovno precedimo skozi cedilo. Po okusu dodamo sladkor in na šibkem ognju prekuhavamo, da izpari čim več tekočine in dobimo redko marmelado. To marmelado lahko uporabimo kot dodatek jedem.

2. Priprava koktajla: polovico roba kozarca okrasimo z obarvanim sladkorjem, na rob obesimo jagodo, ki smo jo prej po sredini zarezali do polovice. Kozarec do polovice napolnimo z ledom. V šejker odmerimo jagodni shrub s sivko, rum, nekaj ledu ter pretresemo. Prelijemo v kozarec in dotočimo gazirano vodo.

NAMIG

Shrub je osvežilna pijača, v kateri združimo kis, rastline in sladkor.

Objavljeno v reviji Jana, št. 29, 22. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.