Recept za Štefkine mlince, ki vedno uspejo
Štefkini domači mlinci s svojim nežnim okusom čudovito dopolnjujejo sočnega pečenega piščanca, gosko ali račko ter dušeno rdeče zelje z omako.
Tekst: SARA LIPOVŠEK
Martinovo ni le praznik vina, temveč tudi bogate kulinarike. Zagotovo si ga težko predstavljamo brez ene najznačilnejših jedi – mlincev.
Štefka Kop v kuhinji običajno pozabi na čas ter misli usmeri v kuhanje in peko. »Še vedno raziskujem in se učim, rada pomagam in svetujem iz svojih izkušenj. Na spletni strani stefkinedobrote.si delim kuharske in pekovske recepte ter nasvete za pripravo ozimnice. Moja želja je približati kuhanje in peko najširši množici ter z objavljanjem preprostih receptov opogumiti čim več ljudi, predvsem mlade mamice, ki še vedno oklevajo prijeti za kuhalnico.«
Trik za res odlične mlince, ki vedno uspejo
Doma narejenih mlincev ne peče na kuhinjski plošči ali v ponvi. »Ko jih razvaljam na debelino 3 mm, jih prepikam z leseno palčko ali vilicami, prenesem na pekač in popečem kar v pečici na visoki temperaturi. Ko dobijo zlatorjave mehurčke, so pečeni. Nato si pripravim mesno jušno osnovo, jo zavrem, ogenj ugasnem in jih v jušno osnovo samo namočim ter pustim, da se prepojijo. Skrivnost je tudi kisla smetana, saj so mlinci zaradi nje zelo okusni in mehki.«
Sestavine (za 5 porcij – približno 700 g)
- 550 g gladke moke T500
- 180 g kisle smetane
- 3 jajca enake velikosti
- 80 ml tople vode (po potrebi več)
- 2 čajni žlički soli
Priprava
1. V posodo vsujemo moko. Dodamo jajca, kislo smetano in sol. Testo gnetemo v kuhinjskem robotu 10 minut na stopnji št. 2. Postopoma dodajamo vodo.
2. Na delovni površini zgnetemo v gladko testo.
3. Testo razdelimo na majhne kose in oblikujemo krogle.
4. Vsak del testa na pomokani površini razvaljamo na debelino 3 mm. Mlince lahko valjamo tudi s strojčkom za izdelavo rezancev. Odlagamo na pekač s silikonsko podlogo za pečenje ali obložen s peki papirjem. Vsak kos zvaljanega testa prepikamo z leseno palčko ali vilicami.
5. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija 15 minut. Peko prilagodimo pečici. Pazimo, da jih ne zapečemo preveč.
6. Pečene mlince ohladimo. Ta čas, ko se ohlajajo, zavremo jušno osnovo. Vanjo potopimo pripravljene mlince. Pokrijemo in pustimo, da se prepojijo z jušno osnovo.
7. Mlince odcedimo in postrežemo kot prilogo za kosilo na Martinovo ali katerikoli drugi dan.
Namig: Pečene in ohlajene mlince lahko tudi shranimo. Poskrbimo le, da nas bodo do naslednjega kuhanja počakali v tesno zaprti posodi.
Objavljeno v reviji Jana, št. 44, 4. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se