
Ljubezen na prvi pogled


Na Centru Grm Novo mesto - centru biotehnike in turizma je včeraj potekalo že 11. državno tekmovanje z naslovom Etnološke in kulinarične značilnosti slovenskega podeželja. Tema letošnjega tekmovanja so bile ''Ohceti slovenskih dežel''.
Koordinatorka tekmovanja Tjaša Vidrih je povedala, da se tudi na podeželju številni običaji in navade ob porokah vse bolj umikajo novodobnim, ki so povezane s tržnim pristopom. Le redka turistična društva z vsakoletnimi prireditvami na temo porok oziroma ohceti ohranjajo tradicijo porok svojega kraja (npr. semiška ohcet). Kot vedno pa so spet mladi novo upanje, saj s pomočjo mentorjev odkrivajo značilnosti posameznih običajev in jedi iz naše preteklosti in našega podeželja.
Sicer pa je namen tekmovanja spodbujati dijake kmetijskih, gostinskih in turističnih, živilskih ter biotehniških šol k prepoznavanju in ohranjanju etnološkega izročila, zlasti področja kulinarike. In dijaki so se, če sodimo po videnem, res potrudili (glej fotogalerijo). Skuhali in spekli so dobrote, značilne za štajerske gostije, dogajanja ob tem veselem času v Zgornji savinjski dolini, svatbene jedi na Ptujskem, tipične jedi in običaje dolenjske ohceti, tudi semiška seveda ni manjkala ...
Komisiji, ki je ugotavljala, kdo je najboljši, ni bilo lahko. Vsak bi lahko zmagal, a na koncu je le prevladalo mnenje da sta zmagovalki Maja Kustec in Mateja Rebernik s Srednje šole za prehrano in živilstvo Maribor, ki sta s pomočjo mentorice Mateje Bukvič zmagali z raziskavo ''Poroke na Kobilju od leta 1938 do 1970.'' Dekleti sta se zakopali v cerkvene matične knjige na Kobilju, se pogovarjali s starši, starimi starši in drugimi ljudmi, saj je edini vir, ki sta ga imeli na voljo, ljudsko izročilo. Tudi stare recepte sta dobili in povedali, da jih še pri marsikateri hiši uporabljajo. Tudi Maja in Mateja sta jih in na razstavni mizi smo lahko občudovali ''perece,'' ''madžarice'' in še marsikaj. Zelo okusni so bili tudi UHELJNI, pa NAKOLENČE, BOSMAN, BIDER in prav nič nismo imeli proti, ko smo zmagovalkam nazdravili s slivami v žganju. Zaupale so nam tudi recept: ''Suhe slive namočimo v žganje, dodamo sladkor in postavimo na sobno temperaturo za tri tedne. Medtem časom kozarce večkrat premešamo. Slive ponudimo skupaj z žganjem v skodelicah za kompot. ''
Težko je opisati vse videno. Morda bo najbolj nazorno, če zapišemo, da bi se človek kar poročil. Ne samo zaradi slastnih jedi (ljubezen gre pač skozi želodec), ampak tudi zaradi ljubkih dijakinj, ki znajo za povrh še odlično kuhati. V ekipah je bilo tudi nekaj fantov - no, to pa je zgodba za dekleta.
Zmagovalki Maja Kustec in Mateja Rebernik
Tjaša Vidrih
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
7 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti