© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Trik, ki ga redki poznajo in razkriva, ali je paradižnik poln pesticidov


T. D.
23. 12. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Paradižnik je med najpogosteje kemično obdelanimi vrtninami. Z nekaj preprostimi vizualnimi znaki lahko prepoznate plodove z manj intenzivne pridelave.

paradižnik
profimedia
Dolga leta je veljalo, da je intenzivno rdeča barva paradižnika pokazatelj zrelosti in kakovosti. Danes to ni več nujno.

Paradižnik je ena najbolj priljubljenih vrst zelenjave na naših krožnikih. Poleti ga uživamo svežega, pozimi ga iščemo v različnih oblikah, od solat do omak. Prav zaradi velikega povpraševanja je paradižnik tudi ena najpogosteje intenzivno gojenih kultur, pri kateri se uporabljajo različna kemična sredstva za pospeševanje rasti, zaščito pred škodljivci in podaljševanje obstojnosti.

Posledično je med potrošniki vse več zanimanja za prepoznavanje znakov, ki lahko nakazujejo na manj naravno pridelavo. Čeprav popolnoma zanesljive metode prepoznavanja s prostim očesom ne obstajajo, lahko natančno opazovanje in pozornost do nekaterih detajlov pomembno pripomorejo k bolj ozaveščeni izbiri.

Zakaj sta videz in oblika pomembna, a ne zadostna

Dolga leta je veljalo, da je intenzivno rdeča barva paradižnika pokazatelj zrelosti in kakovosti. Danes to ni več nujno. Paradižniki iz konvencionalne industrijske pridelave pogosto rastejo ob podpori umetnih pospeševalcev in regulatorjev, ki vplivajo na barvo, čvrstost in obstojnost plodov. Rezultat so na videz »popolni« paradižniki z enakomerno barvo in obliko, ki pa nimajo vedno povezave z naravno rastjo.

paradižnik, nakup, trgovina
profimedia
Prav zaradi velikega povpraševanja je paradižnik tudi ena najpogosteje intenzivno gojenih kultur.

Ko paradižnik razpolovimo, lahko opazimo še druge znake. Paradižniki, ki so bili izpostavljeni večjim količinam pesticidov ali umetnim snovem, imajo lahko v sredici rumenkaste proge ali odebeljene, rumenkasto obarvane predele. Ti pojavi ne predstavljajo zanesljivega laboratorijskega indikatorja, so pa opozorilni signal, ki ga velja upoštevati v kombinaciji z drugimi dejavniki.

Preberite še

Neskladnosti, ki govorijo v prid naravnosti

V naravnem okolju plodovi ne zorijo popolnoma enotno. Zato so manj obdelani paradižniki pogosto:

  • različnih oblik in velikosti,
  • rahlo rebrasti ali nepravilni,
  • na mestih rahlo obarvani ali z brazdami,
  • manj sijoči in bolj mat videza.

Če je paradižnik videti kot iz kalupa: gladek, simetričen in povsem uniformen, je verjetnost večje industrijske obdelave večja. Prav tako je več možnosti, da vsebuje ostanke pesticidov, ki se lahko zadržijo na površini ali celo v notranjosti plodu, tudi po pranju.

Zakaj se splača izbrati nepakirano

Pomemben indikator načina pridelave je tudi embalaža. Zapakirano sadje in zelenjava je pogosteje del industrijskega proizvodnega sistema, kjer so kemijski tretmaji običajni, saj zagotavljajo dolgotrajnejšo stabilnost izdelkov in enotnost serij.

Nezapakirani paradižniki, zlasti tisti lokalnega izvora, pogosto omogočajo večji vpogled v naravno variabilnost plodov in krajšo pot od polja do tržnice.

paradižnik.jpg
Pixabay
Obstaja več kot 10.000 sort paradižnika

Lokalno in sezonsko ostajata najboljša izbira

Najzanesljivejša pot do kakovostnega paradižnika je nakup sezonsko in lokalno pridelanega sadja. Tovrstni pridelki imajo krajšo verigo preskrbe, manj potreb po umetnem podaljševanju obstojnosti in praviloma manj intenzivno uporabo pesticidov. Poleg tega omogočajo stik s pridelovalcem, ki lahko potrošniku neposredno posreduje informacije o načinu gojenja.

Kako naj kupci ravnajo v praksi

Pri nakupu paradižnikov je smiselno upoštevati nekaj osnovnih pravil:

  • Opazujte videz, a ne verjemite popolnosti. Manjše nepopolnosti so pogosto znak pristnejše pridelave.
  • Notranjost paradižnika. Notranjost lahko razkrije rumenkaste predele, ki nakazujejo na intenzivnejšo obdelavo.
  • Izbirajte sezonsko. Poleti je ponudba bogatejša in skladnejša z naravnimi cikli.
  • Podprite lokalne pridelovalce. Krajša pot do kupca praviloma pomeni manj kemijske obdelave.
  • Pranje zelenjave. Čeprav voda ne odstrani vsega, vseeno zmanjša prisotnost površinskih ostankov.

Potrošniki imajo danes večjo moč izbire kot kadarkoli prej. Z nekaj dodatne pozornosti je mogoče prepoznati znake, ki kažejo na bolj naravno pridelavo paradižnika in s tem izbrati kakovostnejši izdelek. Čeprav videz ne pove vsega, pa razumevanje teh subtilnih razlik prispeva k bolj odgovorni in zdravju prijazni prehrani.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.