© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Praznična peka doma: enostavni triki za zanesljiv uspeh


Oglasno sporočilo
16. 12. 2025, 10.30
Posodobljeno
17. 12. 2025 · 10:06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odkrijte trike in preverjene nasvete za popolno praznično peko. Pripravite okusne piškote in ustvarite toplo decembrsko vzdušje brez stresa.

praznična peka
arhiv naročnika
Vse za praznično peko in vesele praznike.

December je čas, ko se slovenska kuhinja napolni z vonjem po cimetu, medu in sveže pečenem testu. Praznična peka je za mnoge domač ritual, ki združuje družino, obuja spomine in prinaša tisto pravo praznično toplino. Da bo letošnja peka res uspela – da bo Vse dobro – smo zbrali nekaj preverjenih nasvetov in tradicionalnih receptov.

Praznični piškoti – majhne sladke zvezde decembra

Praznični piškoti preprosti, domači in narejeni iz kakovostnih sestavin. Pri peki pa pogosto pozabimo na osnovna pravila, ki delajo razliko med povprečnimi in popolnimi.

Triki za popolne piškote

  • Maslo naj bo kakovostno in hladno. Maslo iz kakovostne alpske smetane, kot je na primer Spar Natur Pur Bio maslo, daje testu bogatejši okus.
  • Testo počiva v hladilniku. Vsaj 1 uro – tako boste s testom lažje rokovali, piškoti pa bodo  ohranili svojo obliko.
  • Peka na pravem pekaču. Uporabite peki papir ali silikonsko podlogo za večkratno uporabo, da se piškoti ne bodo prijeli.
  • Enaka velikost. Tako se enakomerno spečejo – uporabite modelčke, ki so sicer lahko različnih oblik, a naj bodo približno enake velikosti. Recept: Klasični medeni piškoti

Zdaj, ko poznate nekaj pomembnih trikov, lahko zavihate rokave in pripravite dišeče medenjake.

Sestavine (SPAR):

  •             250 g moke
  •             80 g mletih orehov
  •             120 g bio masla Spar Natur Pur
  •             100 g medu
  •             1 jajce
  •             žlička cimeta
  •             polovica žličke sode bikarbone
Praznicna peka - piskoti smrekice
arhiv naročnika
Dišeče praznične smrekice

Priprava:

  1. Maslo skupaj z medom na majhnem ognju stopite v kozici
  2. Mešanico zmešajte s suhimi sestavinami in stepenim jajcem ter zgnetite testo.
  3. Testo zavijte v folijo in ga pustite, da v hladilniku počiva vsaj 60 minut.
  4. Oblikujte kroglice v velikosti oreha, ki jih polagate na s peki papirjem obložen pekač in pecite 10–12 minut na 180 °C.

Vse, kar potrebujete, da bo peka brez stresa

Preden se lotite praznične peke, boste seveda prelistali svojo zbirko receptov, se o kakšnem posvetovali s katero od izkušenih prazničnih slaščičark (poleg mam in babic se lahko izkaže tudi kakšna prijateljica ali sodelavka), ne pozabite pa tudi na natančen pregled opreme in potrebščin, ki jih potrebujete. Če boste ugotovili, da vam kaj manjka, pa brž v najbližji Spar ali Interspar, kjer vas ob odličnem naboru kakovostnih sestavin čakajo tudi kakovostni pripomočki in orodja, tako da bo ste v peki uživali tudi vi, ne le tisti, ki si jim vaše praznične mojstrovine namenjene.

Spar katalog
arhiv naročnika
Spar katalog 50 za praznicno peko in darila

Naročnik oglasa je Spar Sloevnija 

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.